5. nesil mobil iletişim teknolojileri alanında Türkiye’nin yazılım ve donanım Ar-Ge kapasitesini güçlendirecek en somut adım Turkcell ve ASELSAN’dan geldi.
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, yapılacak çalışmaların kapsamına ilişkin bir çerçeve metne imza attı.
İşbirliğinin ana hedefi, Türkiye’nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline getirilmesi. Bu plan doğrultusunda iki yerli marka 5G yol haritası üzerinde çalışmaya başlayacak. Uluslararası standartlaşma süreçlerine birlikte katılım sağlayacak olan Turkcell ve ASELSAN, geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarı için ortak çaba sarf edecek.
5G için milyarlarca dolar büyüklüğe ulaşacak patent pazarında da ülke olarak alacağımız payın artırılması amaçlanıyor. İşbirliği ile aynı zamanda Türkiye’de oluşacak teknoloji üretimi ekosistemine öncülük edilmesi hedefleniyor.
Turkcell ve ASELSAN, 5G alanında atılacak adımlara öncülük etmek üzere elektronik teknolojileri alanında güç birliği yapıyor. Turkcell ve ASELSAN arasında imzalanan çerçeve metin doğrultusunda, iki marka uzun vadeli bir işbirliği yürütmek ve geleceğin mobil teknolojilerini geliştirmek için ortak çalışma konusunda anlaşmaya vardı.
Metni imzalamak üzere bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, ortaya koyulacak çalışmaların ülke çıkarları adına büyük önem taşıdığını vurguladılar.
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu: “Türkiye 5G’de merkez üs olacak”
“Ülkemizin her köşesinde en hızlı ve en kolay şekilde iletişim sağlamak ve teknolojiyi kullanarak hizmet sunmak en büyük hedefimiz. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güçlü 3G altyapısını kurduk ve 3G hızını 3 kat artırarak bugün dünyada sunulan en yüksek 3G hızı olan 63,3 Mbps’i hem altyapı tarafında hem de Turkcell Turbo T50 ile akıllı telefon tarafında destekleyen ilk ve tek operatör olduk.
4G için yaptığımız testlerle bu teknoloji ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlarken, 5G hazırlıkları kapsamında da yönetim kurulunda yer aldığımız NGMN (Next Generation Mobile Networks) çatısı altında Türkiye’yi temsil eden tek operatörüz. Bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor, bu konuda dünya standartlarının oluşmasına yön veriyoruz. Öncülüğümüzü ve yeni nesil mobil iletişim teknolojilerini Türkiye ile tanıştırma konusundaki liderliğimizi 5G’de de sürdürmek Turkcell için olmazsa olmaz nitelikte. Bu nedenle, hizmete yönelik teknoloji ve inovasyon geliştirme idealine bizim kadar bağlı ASELSAN’la işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İmzaladığımız çerçeve metin ile uzun soluklu bir çalışmanın ilk adımını atmış olduk. Birlikte hedeflerimizi gerçekleştirerek Türkiye’nin 5G’de merkez üs olmasını sağlayabileceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz.”
ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken: “Haberleşmede 40 yıllık markayız”
“ASELSAN, 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarını milli ve özgün olarak karşılamak için kuruldu. Haberleşme ile başlayan yolculuğumuz geçen 40 yıl içerisinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını en aza indirecek şekilde savunma elektroniğinin her alanına yayıldı. ASELSAN’dan transfer edilen teknoloji ile Kazakistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya ve Pakistan’da üretim yapan fabrikalar bulunuyor.
Askeri teknolojilerde elde ettiğimiz teknoloji ve bilgi birikimini öncelikle 4G konusunda ULAK projesi ile hayata geçiren ASELSAN, bu birikimini 5G gibi kritik teknolojik alanlarda da değerlendirerek, ülkemizin teknolojik altyapı ihtiyaçlarının milli olarak karşılanmasını hedeflemektedir. TASMUS ve JEMUS gibi yurt sathına yayılan geniş bir stratejik/taktik ağı kurmuş olan ASELSAN, 5G’nin hazırlık, tasarım, üretim ve kurulumunda da en yetkin ortak olacaktır.”
İşbirliği çerçeve metni şu maddeleri kapsıyor:
– Türkiye’nin 5G teknolojileri alanında tüketen değil üreten konumuna getirilmesine öncülük etmek,
– Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim kapasitesini ve ihracatını arttırmaya katkı sağlamak,
– 5G kapsamında katma değerli teknolojileri belirlemek ve bu alanlarda yerel bir Ar-Ge yol haritası oluşturmak,
– 5G teknolojilerinin gelişimine yön veren uluslararası platformlara, uluslararası standartlaşma süreçlerine birlikte aktif katılım sağlayarak bu bilgi ve deneyim ışığında yerel çalışmaları beslemek,
– Standartlara uygun şekilde geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarıya ulaşmak,
– Bu alanda oluşturulacak ekosistemle (üniversitedeki araştırmacılar, yazılım geliştiriciler, donanım üreticiler, vb.) birlikte Türkiye’de bir uzmanlığın oluşmasına öncülük etmek,
– 5G ve ilgili teknolojilerde fikri mülkiyet hakları ve patent portföyünü geliştirmek.
DÜNYA 06.07.2015