Gediz Üniversitesi öğrencileri taşınabilir ve düşük maliyetli görüntüleme cihazı yaptı. Vücuttaki protezlerin 3 boyutlu görüntülenmesini, binaların dayanıklı olup olmadığının kırıp dökmeden yerinde anlaşılmasını sağlayacak.
Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Güray Geniş ve Alican Kerem Dönmez, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’la birlikte görüntüleme sistemlerinde yeni yöntem geliştirdi ve bu alanda örneği olmayan taşınabilir cihaz yaptı.
BATEL firmasının sanayi partnerliği ile hayata geçirip ENGÖRSİS (Endüktif Görüntüleme Sistemi) adını verdikleri cihazın, medikalden madenciliğe, otomotivden inşaata ve savunma sanayisine kadar geniş bir alanda kullanılabileceğini belirten Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, “Cihaz, gönderdiği sinyallerle elektrik alanı uygulayarak yüzeyi derinlemesine tarıyor. Uygulanan bölgenin elektriksel haritasını çıkarıyor ve böylece 3 boyutlu görüntü elde ediliyor. Bu sayede vücuttaki protezin ne durumda olduğunu cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hızlı bir şekilde anlayabileceğiz. Binalara dayanıklılık testi uygulanırken, betonu kırıp dökmeden taşıyıcı sistemi görüntüleyerek yapının sağlamlığını yerinde tespit edebileceğiz. Doğalgaz borusu gibi metal boruların görünmeyen iç yüzeylerindeki çatlakları ve zayıf noktaları artık görebileceğiz. Taşıtların metal yorgunluğunun ne derecede olduğunu da belirleyebileceğiz.”
Radyasyon da yaymıyor
Yazılımı dahil tamamen yerli ve her şeyiyle öğrencilerin eseri olan bu teknolojinin diğer görüntüleme sistemlerinden bir diğer farkının da radyasyon gibi zararlı ışınlar yaymaması olduğuna dikkat çeken Bayam, nihai ürün haline dönüştürülmesi için TÜBİTAK’ın desteklediğini ifade etti. Bayam, “TÜBİTAK’ın bu desteğinin ardından projemizi daha da geliştirmek amacıyla kolları sıvadık. ENGÖRSİS’i farklı tip ve modellerde üretime hazır hale getirmeyi, ardından da üretimi için sanayiye sunmayı planlıyoruz. Görüntüleme sistemlerini taşınabilir kılıp pratikleştiren, oldukça yüksek maliyetini aşağıya çeken, birçok yenilik içeren yöntemimizin yurtiçinde ve yurtdışında büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz.”
DÜNYA 23.06.2015