Mucitlere Üretim Üssü Kuruluyor

0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Fikrim var, imkanım yok diyene Müjdeyi verdi. Mucitlere Üretim üssü kuruluyor. Mucitler Üretim Üssünün tüm imkanlardan yararlanacak.

 

BÜTÜN İMKANLAR ÖNLERİNE SERİLECEK

 

7’den 70’e tüm araştırmacıların, kendi fabrikaları gibi kullanabilecekleri dijital üretim ve tasarım laboratuvarlarını kurmaya başlayacaklarını bildirdi. Işık, “Fikrini ürüne dönüştürmek isteyen araştırmacılarımız, FabLab olarak adlandırılan bu laboratuvarlarda kendi prototiplerini geliştirecek, dünyadaki tüm buluşları görebilecek ve kendi buluşunu anında dünya pazarına sunabilecek” dedi.

 

EN BÜYÜK ZENGİNLİK İNSAN KAYNAĞI

 

Türkiye’nin en büyük zenginliğinin insan kaynağı olduğunu vurguladı. Ülkede, “ortaya yeni bir şeyler koymak” adına büyük bir potansiyel olduğunu ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini dile getiren Işık, şimdi bu konuda yeni bir adım daha attıklarını ifade etti.

Işık, 7’den 70’e tüm araştırmacıların, kendi fabrikaları gibi kullanabilecekleri dijital üretim ve tasarım laboratuvarlarını kurmaya başlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

 

ANINDA ULUSLAR ARASI PAZARA SUNA BİLECEK

 

“Fikrini ürüne dönüştürmek isteyen araştırmacılarımız, FabLab olarak adlandırılan bu laboratuvarlarda kendi prototiplerini geliştirecek, dünyadaki tüm buluşları görebilecek ve kendi buluşunu anında dünya pazarına sunabilecek. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanında 400’ü aşkın sayıda olan bu laboratuvarlar, girişimcilerimiz için önemli bir fırsat olacak. Küresel FabLab ağına üye olacak bu yapılar, herkesin erişimine açık olacak. Söz konusu laboratuvarlar, hem yerel girişimcilerimizin uluslararası buluş ve icatlara erişimini sağlayacak hem de uluslararası araştırmacıları ağ yoluyla ülkemizdeki araştırmacılarla işbirliği yapmaya teşvik edecek.”

 

İlk etapta bilim merkezlerinde kurulacak”

 

İlköğretimden üniversiteye kadar tüm öğrenciler ile yenilikçi ve yaratıcı yeteneği olan tüm girişimci ve araştırmacıların yararlanabileceği laboratuvarların, ilk etapta bilim merkezlerinde kurulmaya başlanacağını anlatan Işık, sonraki aşamalarda ise laboratuvarların üniversitelerde, organize sanayi bölgelerinde ve teknoloji geliştirme bölgelerinde yaygınlaştırılacağı bilgisini verdi.

 

Bakan Işık, bu laboratuvarlarla sayısı şu an üç olan ancak tüm illerde açılması planlanan bilim merkezlerinin daha büyük bir cazibe merkezi haline geleceğini bildirdi.

 

“Günler, aylar süren bilgi paylaşımı anlık hale gelecek”

 

FabLab’ların kurulmasıyla, buralarda geliştirilen ürünlerin ticarileşmesinin hızlanacağını, tasarım yazılımlarına ve üretim süreçlerine erişimin etkin hale geleceğini aktaran Işık, üç boyutlu yazılım ile de üretim teknolojilerinin Türkiye’de gelişiminin sağlanacağını söyledi.

 

Laboratuvarlardaki ağ sayesinde araştırmacıların, ilgilendikleri alanla ilgili dünyadaki diğer çalışmaları anında görebileceğini anlatan Işık, “Şu anda günler, aylar süren bilgi paylaşımı da anlık hale gelecek. Diyelim ki bir araştırmacımız, bir ürün yapmak istiyor ama o ürünü veya benzerini dünyada başka biri yapmış. Araştırmacımız, o kişiden onay alması halinde, yapılan ürün anında bu merkezlerimizdeki 3 boyutlu yazıcılardan çıkarılacak. Bu sayede araştırmacımız, çalışmalarını çok daha nesnel bir zeminde ve çok daha hızlı yapabilecek” diye konuştu.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, FabLab’ların tıptan mühendisliğe, mimarlıktan sanat tasarımına, enerji ve çevre çözümlerinden akıllı şehir sistemlerine, sağlıktan emniyet ve güvenliğe kadar birçok alanda kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

 

26.06.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here