Boğaziçi Üniversitesi’ne geçtiğimiz hafta önemli bir bilim adamı geldi. Harvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Bölüm Dekanı Prof.Dr. Huntington D.Lambert, her 10 yılda bir bazı mesleklerin yok olduğunun altını çizdi. Hatta Lambert, yetişkinlere de “Yarattığınız sorunların çocuk ve torunlarımızın üstesinden gelmesi için onları iyi eğitin” çağrısında bulundu.
Ünlü eğitimci, üniversitelerin düşünmeyi, problem çözümeyi öğreten kurumlar olması gerektiğini söyleyerek, geleceğin meslekleri ile ilgili gençlere ipuçları vermenin önemini de şöyle anlattı:
“Önümüzdeki yıllarda muhakeme yeteneği gerektiren işlerle ilgili alanların önü açılacak. Diğer işleri makine ve bilgisayarlar yapacak. Fabrikada insanlar bir şeyler üretiyor, yakın gelecekte robotların bunu yapması bekleniyor. Mimaride insanlar bütün planları çizerdi şimdi makineler çiziyor, insanlar materyallere karar veriyor. Onların ne zaman, nasıl, ne şekilde olacağını belirliyorlar. 10 sene içinde en basit temel işler makineler tarafından yapılacak. Çalışanlar ise iyi düşünen kişiler olacak.”
Bütün bunlara bakınca sadece üniversitelerin değil, liselerin de bu konuda kafa yorması, yetiştirdiği gençlere destek olması gerekiyor. Mesleklerin güncellendiği gözönünde bulundurularak, gelecek gençlerle tasarlanmalı. Onların daha erken yaşta yetenek ve ilgileri belirlenip ona göre alanlara kaydırmalı, staj yaptırmalı. Bütün bunların yanında en önemlisi Lambert’ın dediği gibi düşünmeyi, problem çözmeyi bütün eğitim kurumları anaokulundan itibaren çocuklara vermeli. Cevaplar arasında doğruyu bulmaya çalışan nesil yerine, düşünen, problem çözen, birkaç hamle ötesini öngören geleceğin yetişkinlerini yetiştirmek en doğrusu.
HÜRRİYET Nuran ÇAKMAKÇI 06.06.2015