‘Matematik eğitiminin Nobeli’nin sahibi Ali Nesin oldu

0

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Ali Nesin, matematik bilimine olağanüstü katkılarda bulunan bilim insanlarına verilen, matematik eğitiminin Nobel’i Leelavati Ödülü’ne layık görüldü.

Türkiye’de matematik alanında farkındalığın artmasına olan katkıları ile Şirince’de kurduğu, 7’den 70’e herkesin matematik eğitimi alıp bu alanda araştırma ve çalışmalar yapabileceği “Nesin Matematik Köyü”nü kurması nedeniyle.

Ödülünü 9 Ağustos’ta Rio de Janeiro’da yapılacak törenle alacak.

Son zamanlarda aldığımız en sevindirici haberlerden biri bu.

Birliğin dağıttığı diğer ödüller ise şöyle:

Gauss Ödülü: David Donoho

Chern Madalyası: Masaki Kashiwara

Leelavati Ödülü: Ali Nesin

Fields Madalyası: Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze, Akshay Venkatesh

Nevanlinna Ödülü: Constantinos Daskalakis

‘Matematik Köyü’nün Delisi’ni okumalısınız

Ali Nesin’in özgeçmişini şimdi her yerde okuyacaksınız, ama kendisini daha yakından tanımak istiyorsanız, yaptıklarını, verdiği mücadeleleri daha yakından öğrenmek istiyorsanız size bir kitap önereceğim.

Aslıhan Lodi’nin kaleminden ‘Matematik Köyü’nün Delisi’.

“Bir adanmışlık hikayesi, tüm hayata yayılan bir mücadele.

Ders vermekle yetinmeyen, inşaatlarda taş taşıyan, öğrencilere, gençlere, ülkesine en iyisini verebilmek için sabahlara kadar uğraşan bir hoca” diye özetliyor Aslıhan Lodi, Ali Nesin’i.

Bir gazete röportajı için bir araya geliyorlar ve hemen akabinde Aslıhan Lodi kararını veriyor.

“Bu kitap projesine herkese biraz olsun umut vermek için; en çok da iyiliği, üretimi ve paylaşımı dolaşıma sokmak için başladım.

Ülkemizin koşullarındaki türlü imkansızlık ve zorluklara rağmen kendini mesleğine, öğrencilerine ve ülkesine adayan büyük hoca; Prof. Ali Nesin’in anlattıkları, bireysel mücadelenin her geçen gün daha da yüceltildiği günümüzde inanıyorum ki benim kadar sizlere de ilham verecek, şaşırmanızı ve güzelliklere yeniden inanmanızı sağlayacak” diye düşünerek başlıyor çalışmaya.

Hocayı Şirince’den Bilgi Üniversitesi’ne, hatta Çatalca’daki Nesin Vakfı’na kadar farklı çalışma alanlarında soru yağmuruna tutuyor, hoca da içtenlikle cevaplıyor.

İlk aşkından tren vagonları sayarak başlayan matematik merakına, babası Aziz Nesin’le olan ilişkisinden anne-babasının ayrılığının üzerindeki etkisine, çok özgür büyütüldüğünden çocukların dünyaya eleştirel gözle bakmalarını istemesine, haylaz öğrencilik yıllarından günümüze, hayata dair birçok şey konuşuyorlar.

Su gibi akıp gidiyor okurken.

Sırada felsefe ve sanat var

Neyse ki sadece kendini düşünmek / kurtarmak yerine başkaları için de bir şeyler yapanlar da var aramızda.

Giderek maddi – manevi şartlar zorlaşıyor ama yine de yılmayıp ayakta kalmak ve tabii daha çok kişiye ulaşmak için büyük mücadele veriyorlar.

İşte Aziz Nesin’in “Benim en büyük eserim” dediği, Ali Nesin’in ayakta tutmak için büyük mücadele verdiği Nesin Vakfı da Matematik Köyü de en iyi örneklerden.

Ali Nesin, Matematik Köyü ile Vehbi Koç Vakfı ödülünü aldığında Aslıhan Lodi’ye verdiği röportajda Nesin Vakfı için “Biraz arka planda mı kaldı acaba?” demiş ve eklemişti: “Vakfın geleceği artık benim varlığıma bağlı değil sanki. Oldukça iyi gidiyor. Sistem oturdu. Nitekim yönetimini vakıf mezunlarına, yani oranın asıl sahiplerine bıraktım. Sadece uzaktan, çok ender olarak, ihtiyaç olursa müdahale ediyorum. Gelirimizin dörtte biri Nesin Yayınevi’nden, dörtte biri kiralardan, yarısı da bağışçılardan geliyor. Ne yazık ki bağışsız yaşayacak seviyeye gelemedik bir türlü ama çalışıyoruz. Umarım ben yaşarken bunu gerçekleştireceğiz. Nesin Vakfı toplumda çok saygı duyulan, çok iyi bilinen bir kurum ama sadece 40-50 öğrenciye sahip çıkıyor. Daha etkili olması gerekirdi. Bunu da sanırım Matematik Köyü sayesinde sağladık. Felsefe Köyü ve Sanat Köyü’nü de ekleyerek daha fazla genci etkileyeceğiz. Belki size iddialı gelecek ama Türkiye’nin geleceğini şekillendirdiğimizi düşünüyorum. Yarının bilim insanları, yöneticileri, sanatçıları matematik, sanat ve felsefe köylerimizden çıkacaklar. Köyler birleşip üniversiteye dönüşür mü? Olabilir ama şu anda bunun için yeterli paramız yok ve sanki hiç olmayacak. Ama belki bir fen lisesi olabilir.”

Umuyorum, Matematik Köyü, Ali Nesin’in kazandığı bu büyük ödül sonrasında daha da çok gündeme gelir ve hak ettiği ilgiyi görür.

MİLLİYET 03.08.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here