Türk yapımı uydu SpaceX tarafından uzaya gönderildi

0

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından deneysel amaçlı geliştirilen küp uydu “UBAKUSAT” SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi. SpaceX firması tarafından canlı yayın olarak verilen fırlatma işleminin başarılı bir şekilde gerçekleşti. UBAKUSAT’ın kargo aracı yörünge girme aşamasına geçti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından deneysel amaçlı geliştirilen küp uydu “UBAKUSAT” SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi.

SpaceX firmasının Youtube kanalında tarafından canlı yayın olarak verilen fırlatma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşti. Kargo aracının yörünge girme aşamasına girdiği bildirildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (HUTGM) Japon uzay ajansı (JAXA) ile işbirliği çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (İTÜ-USTTL) sorumluluğunda üretilen mini uydu, Falcon 9 roketinin taşıyacağı Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) getirildikten sonra, astronotlar tarafından uzaya bırakılacak.

Uzay ve teknoloji kaynakları, mini haberleşme uydusunun Japon astronot Norishige Kanai tarafından UUİ’nin Japon modülü Kibo’dan Dünya’nın yörüngesine yerleştirileceği belirtildi.

UBAKUSAT’ın özellikleri

İTÜ yetkilileri, yaklaşık 3 kg ağırlığında, 10X10X34 cm boyutlarındaki ve ses verisi aktarımında kullanılacak küp uydunun geliştirilmesinde insan emeği hariç sadece donanım için yaklaşık 100.000 dolar harcandığını kaydettiler.

İki ülke arasında varılan anlaşma uyarınca, uydunun 250 bin avro civarındaki fırlatma bedeli Japon Hükümeti tarafından karşılanacak.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi yetkilileri, uydunun UUİ’den uzaya bırakılacak olması nedeniyle yörünge ömrünün 6-12 ay arası olacağını, bu sürenin UUİ’nin bulunacağı irtifa ve Güneş’in radyasyon etkinliğine bağlı olarak değişeceğini vurguluyorlar. UUİ’nin irtifası ne kadar yüksek, güneşin etkinliği ne kadar az olursa uydunun ömrü o kadar uzun olacak.


YENİ ŞAFAK 02.04.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here