‘Roborto’ ameliyatlardaki hata payını sıfıra indirilecek

0

Samsun’da bir grup mühendis ve hekim, 6 yıllık çalışma sonucu hastaların kol, bacak gibi kırık ameliyatlarında kullanılacak robot geliştirdi.

Hakan Kahvecioğlu öncülüğünde, aralarında bilgisayar ve elektronik mühendisleri ile ortopedi hekimlerinin bulunduğu bir grup, tamamen yerli malzeme kullanarak ortopedi ameliyatlarında kullanılacak “Roborto” adlı bir robot tasarladı.

Mühendis Hakan Kahvecioğlu “Roborto” projesi kapsamında bilgilendirmelerde bulundu.

Tamamen yerli malzemeler kullanılarak geliştirilen robot ameliyat süre ve risklerini azaltarak hastalara ve hekimlere büyük kolaylık sağlayacak.

Kahvecioğlu, bir ortopedi hekimi arkadaşının isteği ve yaşadığı sorun üzerine 6 yıl önce böyle bir çalışma içine girdiğini söyledi.

Robot uzaktan kumanda ile yönetilebiliyor

Kol ve bacak kırıklarında kullanılan ‘external fixation’ dışarıdan sabitleme yönteminin hastayı daha çabuk sağlığına kavuşturduğunu anlatan Kahvecioğlu, şöyle konuştu:

“Hekimler bu yöntemi çok fazla tercih etmemekte. Bu yöntemle hasta daha kısa sürede iyileşme gösteriyor, daha az ilaç kullanıyor ve daha az enfeksiyon kapıyor ancak ameliyatta hekimler sürekli radyasyon ışınlarına maruz kalıyor çünkü bu tip ameliyatlar röntgen ışını altında gerçekleşiyor. Hekim, bu yöntemi tercih etse bile ışına daha az maruz kalmak amacıyla ameliyatı erken bitirmek istiyor. Aceleyle yapılan ameliyatın başarı oranı da düşük oluyor. Geliştirdiğimiz robota yüklediğimiz yazılım ile bu sorunu ortadan kaldırdık. Hekim, ayrı bir odadan kumanda masasında robotun bilgisayarlı mekanizmasını kullanarak ışına maruz kalmadan önündeki ekrandan izleyerek ameliyatını yapabiliyor. İsterse bilgisayara komut verip robot, otomatik olarak ameliyatı kendi yapıyor. Robota yapay zeka yükledik. Bir saç telinin yarı kalınlığındaki alanda bile işlem yapabiliyor.”

Kahvecioğlu, geliştirdikleri robotu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan onay aldıktan sonra hayvanların ortopedi ameliyatlarında kullandıklarını, başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlattı.

“Ameliyatlar yüzde 100 güvenli ve garantili olacak”

Robot için önce Türk Patent ve Marka Kurumundan “incelemeli patent” aldıklarını anlatan Kahvecioğlu, daha sonra uluslararası Patent İşbirliği Antlaşması (PCT) için müracaat ederek patentinin korunmasını istediklerini ifade etti.

Sistemin tamamen kendine özel bir yazılımı ve kurulumu bulunduğunu vurgulayan Kahvecioğlu, şunları kaydetti:

“Robot, hekimin kol ve bacak kemiklerinde yapmak istediği uygulama için verdiği her komutu yerine getiriyor. Çok hassas redüksiyon işlemi var. Yapılacak ameliyatlar yüzde 100 güvenli ve garantili olacak çünkü yüklenen yazılım ve hazırlanan özel elektronik kart sayesinde hata yapma olasılığı yok. Sadece üretim ve kullanımı için Sağlık Bakanlığından onay bekliyoruz. Bakanlığın desteği ile robotu sağlık hizmetine kazandırmak istiyoruz.”

 

TRT HABER 15.01.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here