Google’ın yapay zekası kendi replikasını üretti

0

Google, geçtiğimiz mayıs ayında yapay zeka ve makine öğrenme programı AutoML’i tanıtmıştı. Program yapay zeka yazılımlarının kendi yapay zeka yazılımlarını üretmek için tasarlanmıştı ve şu anda insanlardan daha başarılı yazılımlar üretiyor.

İnsanlık tarihinin en büyük hayallerinden birisini gerçekleştirebilmek için Google tarafından büyük bir adım atıldı. Firma tarafından geliştirilen bir yapay zeka programı AutoML kendi replikalarını üreterek yeni yapay zeka programları oluşturuyor.

Google’ın beş ay önce tanıttığı AutoML isimli proje, ileri düzeydeki yapay zeka mühendisliğinin insan eliyle üretilen yazılımlardan daha verimli ve daha güçlü bir yapay zeka yazılımı üretti. Ortaya çıkan sistem görüntüleri kategorize etme mantığına dayalı bir görsel hafıza testini %82 başarıyla tamamladı. Bu testin hiçbir aşamasında insan müdahalesi bulunmuyordu.

AutoML

Hayal edilen yapay zeka geleceğine göre basit bir görev olsa da AutoML, insan yapımı sistemleri karmaşık bir görevde de alt etmeyi başardı. Yazılım görüntülerdeki birden fazla nesnenin konumunu işaretledi ve kategorize edebildi.

Google’ın CEO’su Sundar Pichai

Yüz binlerce yazılımcının ve geliştiricinin böyle sistemleri rahatlıkla kurmalarını sağlamak istiyoruz.

Makine öğrenmeye dayalı yazılımların normal şartlarda, görsel hafızaya sahip olması için en az bir insanın desteği gereklidir. Yazılıma farklı görüntüleri ve içinde bulunan nesneleri el yardımıyla tarama ve tanımlamaya başlar. AutoML’in farkı fa bu noktada ortaya çıkıyor. Bu program hiçbir insan yardımı olmadan bu işlemi yapabildi.

GoogleNet mimarisi. Bu ağın tasarımı, konvansiyonel mimarilerin ilk sürümlerinden yıllarca dikkatli bir deney ve iyileştirme gerektiriyordu.

Testlerin ikinci aşamasında insan yapımı bir yapay zeka ile karşılaştırılan AutoML %43’lük bir başarı elde etti. Geleneksel yazılımın elde ettiği %39’luk başarıyı geride bıraktı.

Teknoloji tarihi açısından ortaya çıkan sonuçlar oldukça büyük bir önem arz ediyor. Google, olabildiğince az insanın üretime dahil olacağı sanayi sistemleri, tıp teknolojileri ve yüzlerce farklı alanda yazılımlara görev vermeyi hedefliyor. Bu alanları yapay zekaya emanet etmeye başladığımız zaman önce endüstriyel bir devrim ile karşılaşabiliriz.

 

YENİ ŞAFAK 18.10.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here