ROKETSAN kendini tamir edebilen malzeme üretti

0

2016 yılında başlanan ve başta uzay ve hava taşımacılığının en büyük sorunu haline gelen buzlanma sorununa ROKETSAN tarafından çözüm getirecek projenin yarısı tamamlandı. 2020 yılında tamamlanması planlanan proje hayata geçtiğinde birçok teknoloji buzlanama karışı koruma altına alınacak. Ayrıca kendini iyileştirebilme özelliği sayesinde güvenliği üst seviyeye çıkaracak.

Roketsan’ın ortaklarının da bulunduğu bir projenin nihayet sonuna yaklaşıldı. Geliştirilen proje ile buzlanmaya ve aşınmaya dayanıklı kompozit malzeme üretildi.

2016 yılında başlanılan EIROS adındaki bu proje ile ortaya koyulan yeni ürünün, ülkemize her yıl milyonlarca dolar katkı sağlayacağı düşülüyor. Zira bu malzeme havacılık, uzay, rüzgar enerjisi ve otomotiv sektörlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bu proje sonrasında elyaf katkılı polimer matrisli nanokompozit malzemeler geliştirilebilecek. Ayrıca söz konusu malzeme, yüksek mekanik performans ve kendi kendini iyileştirebilme özelliği gösterecek.

Yakın gelecekte sıkça duyacağımız uzay teknolojisinde kullanılması beklenen malzeme dayanıklılığı ile kendini kanıtlamayı başarıyor. Buna ek olarak bu araçlarda başlıca tehlike olarak görülen buzlanma sorununa da çözüm getiriyor. Hava taşımacılığında da büyük bir sorun haline gelen buzlama, ROKETSAN’ın bu projesi ile son bulacak gibi görünüyor.

Yapım süresinin 3 yıl olarak belirlendiği bu projenin yarısının tamamladığı ROKETSAN tarafından belirtiliyor. 2020 yılında nihayete ulaşması beklenen projenin ise kullanım alanları göz önüne alındığında ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunacağı ifade ediliyor.

 

YENİ ŞAFAK  30.09.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here