İşte TAI’nin F-35 Projesi’ne katkıları

0

Türkiye’nin gelecek nesil savaş uçağı F-35 için düğmeye resmi olarak Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 12 Aralık 2006’da aldığı kararla basıldı. F-35 Türk Hava Kuvvetleri’nin yeni nesil savaş uçağı olarak seçildi. Bu toplantıda ayrıca uçağın seri üretiminden ömür devrinin sonuna kadarki tüm kullanım ve lojistik destek sürecini içerecek olan Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme (PSFD) Evresi’ne katılım kararı alındı.

Uçakla ilgili olarak ilk sipariş ise 6 Mayıs 2014 tarihinde verildi. SSİK toplantısında Türk Hava Kuvvetleri için 10’uncu Düşük Yoğunluklu Başlangıç Üretim Dönemi (LRIP 10) için 2 uçaklık sipariş verildi. Uçakların teslimatları için 2018 planlandı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), anlaşma çerçevesinde uçağın orta gövdesini imal eden Northrop Grumman şirketi tarafından F-35’lerin orta gövdesini imal edecek tek kaynak olarak belirlendi. Toplam 400 adet orta gövde imalatı yapılması için anlaşma imzalandı.

TAI orta gövdelerle birlikte ilk F-35A parça imalatına 2008’de başladı. Bu parçalar 9 yıldır üretilerek Lockheed Martin’e gönderiliyor. İlk orta gövde, 11 Aralık 2013’te Ankara’da düzenlenen törenle teslim edilerek yola çıktı. Bu gövdenin takıldığı ilk F-35, gökyüzüyle Şubat 2015’te buluştu. Geçtiğimiz aya kadar TAI toplam 21 adet orta gövdeyi teslim etti.

Türk Hava Kuvvetleri’nin AT-1 ve AT-2 olarak adlandırılan ilk iki F-35A uçağının orta gövdeleri, TAI’de imal edilerek 12 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen törenle yola çıktı.

BAŞKA NELER YAPILIYOR

TAI’nin orta gövdenin yanı sıra bazı kompozit parçalar, metalik alt gövdeler, hava alığı ve hava-yer harici yük taşıyıcı paylan üretimleri de bulunuyor. Bu parçaların bir kısmı için TAI tek kaynak.

http://www.kokpit.aero

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here