Türkiye’nin gelecek nesil liderlik ekolü oluşuyor

0

Cem Garih ve Kerem Kamışlı. Garih ve Sabancı-Kamışlı ailelerinin üçüncü kuşak temsilcileri.

Bundan beş sene önce Yenibirlider Derneği’ni kurdular. Hedeflerini, başarılı üniversite öğrencilerini iş dünyasına hazırlamak ve farklı sektörlere yönelik liderler yetiştirmek olarak tanımladılar.

Derneği kurduklarında 19 ve 20 yaşlarında olan Kerem Kamışlı ve Cem Garih, liderlik anlayışlarını ve derneğin varoluş nedenini şöyle tanımladılar:

“Vizyonumuz, liderliğin tanımı hakkında bir şey varsa o da tek bir tanımı olmadığıdır. Öyle ki, bir şeyi tanımlamak, bir taraftan onu sınırlandırmaktır. Bugünün yetenekli gençlerini belirli bir alanda veya belirli bir çerçevede kısıtlamadan, kendi en iyilerine ulaşarak özgün ve öncü bireyler olarak ilerlemelerini arzuluyoruz. Bu bireylerin, Türkiye’nin yeni nesil liderlik ekolünün birer parçası olmalarını amaçlıyoruz.”

Yenibirlider Derneği, gençlerin potansiyellerini ortaya koyan eğitim, kişisel gelişim ve staj projelerine imza atıyor, Türkiye’nin dört bir yanından başarılı öğrencileri iş dünyasının liderleriyle buluşturuyor ve hepsinin ötesinde Türkiye’nin gelecek nesil liderlik ekolünü oluşturma sürecinde iş dünyasında sosyal sorumluluk kavramının yerleşmesine yardımcı oluyor. “Gençler tarafından, gençler için” felsefesi ile hareket eden dernek, sürdürülebilir bir liderlik ekosisteminin temellerini atma ve hayatın her alanında etkili olabilecek toplum liderlerini destekleme hedefiyle, bu sene beşinci yılını kutluyor. Biz de bu vesileyle, Cem Garih ve Kerem Kamışlı ile bir araya geldik, ve beş yılda ne yol katettiler kendilerinden dinledik:

Hedef kitle 18-35 yaş arası nüfus

Garih ve Kamışlı, derneğin hedef kitlesini 18-35 yaş arası nüfusun oluşturduğunu söylüyor. Bu hedef kitle iki temel profilden oluşuyor: Öğrenciler ve genç profesyoneller. Derneğin bu iki kitleye hitap eden iki özel programı var. Programların ortak noktası Türkiye çapında en başarılı öğrenci ve profesyonelleri bir araya getiriyor olması.

Programlardan biri, Yenibirlider Ekosistemi Genç Profesyoneller Liderlik Programı. Amaç, Türkiye’nin önde gelen kurumlarında kariyerlerini devam ettiren lider adayı genç profesyonellerin tespit edilmesi, birbirleriyle tanışması ve kurumları içerisinde daha hızlı yükselmelerini desteklemek.

İş dünyası liderleri kendi uzmanlık alanlarındaki deneyimlerini ve bilgi birikimlerini ortaya koyarak, gelecek nesil liderlerin yetişmesine katkı sağlıyorlar. Program kapsamında genç profesyoneller Boğaziçi Üniversitesi’yle ortak geliştirilen sertifikalı eğitim, mentorluk ve koçluk programına davet ediliyor. Her sene yaklaşık 40 kurumdan 100 genç profesyonelle çalışılıyor.

Eğitimde fırsat eşitliği

Derneğin diğer programı YBL21. Bu program kapsamında Türkiye çapında başarılı üniversite öğrencileri saptanıyor. Bu öğrenciler, Türkiye’de ve yurt dışında staj programlarıyla, özel koçluk programı ile, kanaat lideriyle mentor- mentee olarak eşleştirilerek destekleniyor. YBL21 Programı’nın 2017 döneminde, Türkiye’nin 7 bölgesi için kontenjan ayrılmış. Amaç, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak. Programa kabul edilen 52 öğrencinin 31’i Anadolu’nun farklı kentlerinden geliyor. Bu öğrencilerin 27 tanesini de kız öğrenciler oluşturuyor.

60 bin gence dokundular

Yenibirlider Derneği, bugüne kadar 132 üniversite, 54 özel kuruluş, 16 STK ve 4 kamu kuruluşu ile işbirliği yapılarak 60 bin üniversite öğrencisi ve genç profesyonelle temas etmiş. Ülke genelinde 374 üniversite öğrencisine staj imkanı sağlanmış. İş dünyası, kamu ve STK’ların yetenek havuzunda yer alan 332 genç lider adayı Yenibirlider Liderlik Gelişim Programı’na katılarak liderlik eğitimi, mentorluk, koçluk desteği almış.

Lider isimler yol gösteriyor

Türkiye’nin her bir yanından gelen lider ruhu yüksek gençler, Türkiye’nin öncü liderleri ile bir araya geliyorlar, liderliğin bir çok yönünü görme fırsatı buluyorlar, iş dünyasını şekillendiren isimlerin deneyimlerinden, bilgilerinden faydalanıyorlar.

YBL21 2017 Dönemi Lider Mentör Listesi’nde yer alan isimler de gençlerin liderlik yolculuğuna büyük bir ivme katacak nitelikte. Mentör listesinde yer alan isimler şöyle:

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali; Borusan Holding CEO’su Agah Uğur; Pegasus Havayolları YK Başkanı Ali Sabancı; Yıldız Holding YK Başkan Yardımcısı Ali Ülker; Unilever Satış/Müşteri Geliştirme Grubu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Orhanoğlu; Silver Spring Networks EMEA Bölgesi Genel Müdürü Burak Aydın; GE Türkiye CEO & Başkanı Canan Özsoy; Allianz Türkiye YK Başkanı Cansen Başaran-Symes; Demsa Grup YK Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan; KPMG Türkiye Partneri Hande Şenova; Akfen Holding YK Başkanı Hamdi Akın; Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran YK Başkanı Harm Goossens; Alarko Holding YK Başkanı İzzet Garih; Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu; Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu; Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen; Fiba Holding YK Üyesi Murat Özyağin; Tav Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener; eBay Türkiye Genel Müdürü Öget Kantarcı; Abraaj Grup Ortağı & Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu; Kibar Holding CEO’su Tamer Saka; Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen ve Kale Grubu YK Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay.

 

DÜNYA  15.09.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here