İnsanlığın gelişimi için, yeni bilim insanlarının yetişmesi gerek

0

Dünya genelinde, 22 bin mühendis ve bilim insanını da kapsayan yaklaşık 132 bin çalışanı bulunan Honeywell, 2004 yılından bu yana fen ve matematik öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla Uzay Akademisi Programı (HESA) düzenliyor.

Honeywell temiz enerji üretimi, enerji verimliliği, emniyet ve güvenlik, küresel rekabet ve verimlilik artışı gibi konulara çözüm geliştiren ve Fortune 100 listesinde yer alan global bir teknoloji şirketi. Dünya genelinde, 22 bin mühendis ve bilim insanını da kapsayan yaklaşık 132 bin çalışanı bulunan şirket, yenilikçi teknolojilere odaklanıyor.

Şirket, dünya genelinde 2004 yılından bu yana fen ve matematik öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla Uzay Akademisi Programı (HESA) düzenliyor.

2017 yılında Türkiyeden sekiz öğretmenin katıldığı program, 33 ülkeden toplam 200 öğretmeni ağırladı. Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Orhan Geniş’e programın hedefl erini sorduk:

► Honeywell Uzay Akademisi programı ne zaman başladı? Hedefi nedir?

Honeywell’in kurumsal vatandaşlık girişimi Honeywell Hometown Solutions çatısı altında yürüttüğü Uzay Akademisi Programı (Honeywell Educators at Space Academy – HESA) 2004 yılından bu yana fen ve matematik öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla düzenleniyor. Honeywell olarak insanlığın gelişimi için yeni bilim insanlarının yetişmesi ve onların yaptığı buluşlarla dünyanın yeniden şekillenmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Bu program ile eğitim tekniklerine yenilikçi bakış açıları getirecek, öğrencilerin derslere olan sevgisini tutkuya çevirecek yöntemleri öğretmenlerimizle buluşturuyoruz.

► Bugüne kadar kaç kişi programdan yararlandı? Eğitimciler kimler? Nasıl belirleniyor?

Tüm dünyadan öğretmenlerin konuk edildiği programa şimdiye kadar 62 ülke katılım gösterdi. 2 bin 776 eğitimci mezun oldu. HESA Uzay Akademisi Programı’na katılan öğretmenlerimizin çabaları ve değerli emekleri ile 3 milyonu aşkın öğrenciye eriştiğimizi tahmin ediyoruz. Bu sene ise HESA 2017 programına sekizi Türkiye’den olmak üzere 33 farklı ülkeden toplam 200 öğretmen dahil oldu.

10 ila 14 yaş arasındaki çocuklara hali hazırda bir eğitim kurumunda matematik ya da fen dersi veren tüm öğretmenlere açık olan HESA Uzay Akademisi Programı’na başvurular; educators.honeywell. com/application adresi üzerinden yapılıyor. 2018 yılında düzenlenecek yeni programımız için başvurular ise Eylül ayı içerisinde açılacak. Detaylı bir başvuru sürecini tamamlayan HESA adayları, Honeywell’in sponsorluğunda tüm eğitim, yol ve konaklama masraflarını içeren kapsamlı bir burs ödülüne layık görülüyor.

► Programın içeriğini oluşturan konular hakkında bilgi verir misiniz?

Sınıf ve keşif odaklı laboratuvar çalışmalarının yer aldığı program kapsamında yüksek performanslı jet simülasyonu, senaryo tabanlı uzay görevleri, kodlama, kara ve suda hayatta kalma eğitimi ve interaktif uçuş dinamiği programları gibi eğitimler veriliyor. Eğitimciler bir hafta boyunca; fen, uzay araştırması ve liderlik becerilerini geliştirme odaklı programlara katılıyor.

► Programı tamamlayanların sahip olduğu temel beceriler neler?

Honeywell olarak bilime yatırım yaparak bugünün öğrencilerinin, geleceğin bilim insanı ve mühendisleri olması için ihtiyaç duyacakları tüm araçlara sahip olmasını hedefliyoruz. Bu nedenle eğitimcilerimizi, yetkinliklerini bir adım öteye taşıyacak yeni bilgi ve teknolojilerle buluşturarak hem kendilerini geliştirmelerini hem de farklı bir bakış açısı edinmelerini sağlıyoruz. Biliyoruz ki başarılı bir eğitimci yüzlerce başarılı insan yetiştirecektir. Bu nedenle hem mesleki yeterlilik hem de liderlik becerileri odaklı çalışmalarla eğitimcilerimizi destekliyoruz.

► Türkiye’de eğitim sistemi yenilikçilik ve inovasyonu öne çıkaran yaklaşımları yeterince destekliyor mu?

Bilim ve matematik, eğitim, aile güvenliği ve emniyeti, konut ve barınma, doğal hayatı koruma ve insani yardım gibi hayati önem taşıyan konulara odaklanmış bir marka olarak, gelişim için tüm kurum ve kuruluşların elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle Honeywell olarak bilimsel eğitimin gelişimi için gerekli yenilikleri görüyor ve HESA gibi programlar sayesinde elimizden geldiğince bu boşlukları doldurmayı hedefliyoruz.

► Honeywell Türkiye’de inovasyonun desteklenmesi açısından ne gibi çalışmalar yapıyor?

Burada Ar-ge yatırımları var mı? Türkiye’den yenilikçi fikirler çıkıyor mu? Tüm dünyada görev yapan 22 bin mühendis ve bilim insanını da kapsayan yaklaşık 130 bin çalışanımızın önceliği; yaptığımız her işte yüksek performansa, kaliteye, katma değere ve yenilikçi teknolojiye odaklanmaktır. Bu nedenle faaliyet gösterdiğimiz her ülkede bilime ve gelişime yönelik çalışmalar yapıyoruz. Endüstri 4.0 devriminin öncü firması olarak odak noktamız uçaklardan fabrikalara, petrol rafinerilerinden konutlara kadar her yerde ve her alanda “connected” adını verdiğimiz “ağ bağlantılı” ve akıllı teknolojiler. IoT yani “Nesnelerin interneti” olarak adlandırdığımız bu devrim büyük bir hızla yayılıyor. Honeywell olarak bu konuda dünyanın en gelişmiş teknolojilerini ve son buluşları ülkemize de taşıyor ve uyguluyoruz.

Ayrıca yoğun işbirliği içerisinde olduğumuz ODTÜ gibi üniversitelerimizin ve yerli üreticilerimizin de bu konuda son derece başarılı çalışmaları olduğunu görüyoruz. İnsanlığın gelişimi için yeni bilim insanlarının yetişmesi gerek Dünya genelinde, 22 bin mühendis ve bilim insanını da kapsayan yaklaşık 132 bin çalışanı bulunan Honeywell, yenilikçi teknolojilere odaklanıyor. Şirket, 2004 yılından bu yana fen ve matematik öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla Uzay Akademisi Programı (HESA) düzenliyor. Orhan Geniş Hayatta hiçbir şeyden korkmayın yalnız; her şeyi anlamaya çalışın MARIE CURIE 20gr Bisiklet kullanımı km başına 20 gr; otomobil ise 150 gr CO2 üretiyor Kaynak: Avrupa Bisiklet Federasyonu Vücudumuzdaki su oranı yüzde 1 azaldığında bile, kendimizi susamış hissederiz

Kaynak: factsinyourface

DÜNYA 21.08.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here