Gel sen de geliştir!

0

Şirketlerin elindeki verileri yazılımcılara açarak yeni ürünlerin çıkmasını sağladıkları API (Uygulama Programlama Arayüzleri) yeni ekonominin en önemli trendleri arasında. Dünyada toplamda 17 bin civarında API bulunurken, Türk şirketlerin de ilgisi her geçen artıyor.

BİR internet sitesine girdiniz. Üye olmak yerine karşınıza çıkan “Facebook ile bağlan” tuşuna bastınız. Her ne kadar basit bir tuşa basmış olsanız da işin arka planında önemli bir konu var. Bu konu API. Yani Uygulama Programlama Arayüzleri (Application Programing Interfaces). Basit bir şekilde anlatacak olursak, şirketler, elinde tuttuğu ve istedikleri verileri yazılımcılarla paylaşıyorlar. Paylaşılan bu veriler üzerine yazılımcılar, şirketlerin de işine yarayacağı bir servis veya ürün geliştiriyor. Kısacası şirketler, kendi hizmetlerini ve servislerini kullanmak isteyen şirketlerle daha kolay entegre oluyor ve “gel sen de geliştir” diyorlar.

Peki bir şirketin API’larını diğer yazılımcılara açması ne anlama geliyor? En önemli sebeplerin başında şirket içindeki yazılımcıların işi kolaylaştırması geliyor. Şirketler, üçüncü parti uygulamalarla entegrasyon için kendi ekiplerini organize etmiyorlar. Bu işi dışarıdan çözebiliyorlar. API’ların diğer bir faydası ise şirketlerin daha fonksiyonel projelere imza atması geliyor. API’ların şirketlere diğer faydaları ise şunlar; kullanıcılara ve müşterilere kolaylık sağlanabiliyor, entegre projeler geliştirerek daha başarılı imza atılabiliyor.

17 BİN API VAR
Şirketlerin API izni vermesi yazılım geliştiriciler ve girişimciler tarafından farklı ürünleri çıkmasını sağlıyor. Birçok girişim büyük şirketlerin API’lerinden ilham kaynağı alarak, yep yeni bir ekosistem oluşturmayı başardı. Hatta bu öyle bir boyuta geldi ki, şu anda dünyada toplamda 17 binden fazla API bulunuyor. Türkiye’deki şirketler de hızla API dünyasına adım atmaya başladı. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre şu anda yaklaşık 30 Türk şirketi API’larını yazılımcılara açmış durumda. Bu şirketlerin arasında bankacılık ve finans başta olmak üzere birçok farklı sektör bulunuyor.

Türkiye’de API’sini açan şirketler
Akbank: API açılımını geçtiğimiz nisanda yaptı. Söz konusu API ile Akbank’ın ATM ve şubelerini belirli bir konuma göre listeleyebilmek, kredi için ödeme planı bilgisini alabilmek, güncel ve geriye dönük kur bilgilerine ulaşmak, anlık borsa verilerini çekmek mümkün.

Alotech: Bulut tabanlı çağrı merkezi platformu Alotech.com.tr, altyapısını geliştiricilere ve iş ortaklarına API yoluyla açtı. 20 farklı veriden yararlanabiliyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM): BKM Express üyesi iş yerlerinde kullanılan banka veya kredi kartlarının ilk 6 hanesi (BIN) listesini otomatik olarak güncelleyebilmesini, müşterilerine taksit ve puan gibi avantajları sunabilmesini sağlıyor.

Bulutfon: Sanal santral hizmetleri sunan Bulutfon, entegrasyon dokümanlarını github.com/bulutfon adresinde yayınlıyor. Bulutfon, kendi sitesinde geliştiriciler için forum, makaleler ve video eğitim seti de sunuyor.

BulutSantralim: Sanal santral girişimi Bulutsantralim.com, uygulamalarınız üzerinden çağrı başlatabileceğiniz, santralinizdeki telefonla ilgili olayları uygulamalarınıza bildirebileceğiniz bir API sunuyor.

Countly: Mobil analitik servisi Countly, sunduğu detaylı API ile mobil uygulama geliştiricilerle hareket ediyor. Şirketin API dökümanı, resources.count.ly/v1.0/reference adresinde yer alıyor.

Dahi.ai: Türkçe sohbet botu geliştirme platformu Dahi.ai, Türkçe anlamlandırma yapabilecek uygulamalar geliştirmek için geliştiricileri bekliyor.

Etiya – Cognitus.ai API ile geliştiricilerin anlam ve duygu odaklı çözümlemeler yapmasını sağlıyor. Güçlü doğal dil işleme modelleriyle bu verileri yazılımcılar için ulaşılabilir hale getiriyor.

Etkinlik.io: Türkiye’de düzenlenen etkinlikleri bir araya toplayan Etkinlik.io’nın API dökümanlarına docs.etkinlik.apiary.io adreslerinden ulaşılabiliyor.

FIT Solutions: E-fatura ve yeni nesil finansal servisler üzerine odaklanan FIT Solutions, e-Fatura ve e-Arşiv uygulamaları için gerekli altyapıları api.fitbulut.com adresinde erişime açtı.

Garanti Bankası: Garanti Bankası, 2015’te düzenlediği kod maratonunda bankacılık API’lerini kullanıma açmaya başlamıştı. Önümüzdeki dönemde de API sınırlarını genişletmesi beklenen bankanın dökümanlarına developers.garanti.com.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Hürriyet: Hürriyet’in 2016 sonunda yayınladığı API ile haberler, köşe yazıları, haber içi fotoğraf galerileri, haber kategorileri ve yazarlar gibi gazetenin tüm içeriği belli ölçüler içinde kullanılabiliyor. API dökümanları developers.hurriyet.com.tr adresinde yer alıyor.

İBB – Şehir Rehberi: Şehir Haritası için API yayınlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), haritalara işaretçi ekleme, kişisel araç veya toplu ulaşım için yol tarifi alma, geçmiş yılların hava fotoğraflarını görüntüleme, panoramik sokak görüntülerini kullanma gibi pek çok işlemin gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.

İçerik Bulutu: Türkiye’de içerik odaklı platformlardan biri olan İçerik Bulutu’nun API’sini kullanarak İçerik Bulutu veritabanına ulaşabilir, kendi uygulamalarınız, siteleriniz veya mobil uygulamalarınız ile entegre edebilirsiniz.

eMarka: Toplu SMS ve e-posta pazarlaması gibi hizmetler sunan eMarka, sunduğu toplu SMS hizmetini iletimerkezi.com/sms-api ile destekliyor ve kendi yazılımlarınıza SMS gönderme özelliğini eklemenizi sağlıyor.

iyzico: Ödeme sistemi platformu iyzico banka tanımlama numaralarının (BIN) kolayca kontrol edilmesini sağlayan bir API yayınladı. Dokümanlar dev.iyzipay.com/tr/api adresinde bulunuyor.

Kolay İK: Şirketler için personel yönetimini kolaylaştıran Kolay İK, yeni yayınladığı API’si ile temel ihtiyaçları karşılıyor. API’sini geliştirmeyi sürdürecek olan Kolay İK’nin yıl sonuna doğru bir SDK (Software Development Kit) yayınlamayı planlıyor. Şirketin API sayfası kolayik.com/apidoc adresinde.

Logo Yazılım: Muhasebe ve kurumsal yazılım şirketi LOGO Yazılım, firmalar arası veri alışverişi, bankacılık uygulamaları, perakende, mobil hizmetler, analiz ve raporlama gibi fonksiyonlar için farklı başlıklar altında entegrasyon çözümleri sunuyor.

Normshield: Siber istihbarat servisleri geliştiren Normshield, kullanıcıların ücretsiz olarak oltalama saldırıları için hazırlanmış alan adlarını önceden tespit edebileceği, çalınmış hesapları ve blacklist bilgilerini sürekli olarak görebileceği bir siber istihbarat uygulaması. Şirketin API detayları services.normshield.com/api/docs adresinde yer alıyor.

Paraşüt: İnternet tabanlı fatura ve tahsilat yönetimi sunan Paraşüt’ün API’si henüz beta/test aşamasında. Ancak özel başvuru üzerine kullanılmaya başlanıyor. Paraşüt API’yi kullanarak Paraşüt veritabanına ulaşabilir ve kendi geliştirdiğiniz uygulamaları entegre edebilirsiniz.

Payfull: Çevrimiçi tahsilat sistemi ve sanal POS entegrasyonu hizmeti sunan Payfull.com, çeşitli içerik yönetim sistemleri için API üzerinden entegrasyon sunuyor.

Put.io: Dosya indirme ve depolama servisi Put.io, sunduğu API ile geliştiricilere ulaşıyor ve dosya transfer teknolojisini paylaşıyor.

Sendloop: E-posta pazarlama hizmetleri sunan Sendloop, sendloop.com/developers adresinde 40 farklı Sendloop özelliğine dokunabileceğiniz bir API sunuyor.

Setrow: E-posta pazarlama hizmeti veren Setrow, CRM sistemlerine entegrasyon için API sunuyor. “Grup Oluşturma, Abone Kalitesi Verileri, Abone Ekleme ve Bülten Raporları” özelliklerinden faydalanabiliyor.

Şikayet Var: Türkiye’de farklı sektörlerden şirketler hakkındaki şikayetlerin toplandığı Sikayetvar.com, sunduğu API ile Microsoft Dynamics ve SAP gibi müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamalarına entegre olabiliyor.

T-Soft: E-ticaret platform sağlayıcılarından T-soft, tedarikçi entegrasyonlarının yanında ürün, stok, üye, sipariş gibi bilgi aktarımlarının yapılabilmesini sağlayan bir API sunuyor.

Turkcell: Mobil iletişim operatörü Turkcell, sunduğu API dokümanlarıyla SMS-MMS gönderme, çağrı başlatma, cihaz sorgulama, metinden seslendirme gibi entegrasyonlara izin veriyor.

Türk Hava Yolları:THY, açtığı API’sinde uçuş saatleri, ödül mil puanları gibi detaylara geliştiricilerin erişebilmesini sağlıyor.
Uptime Robot: Sunucu çökme uyarıcısı Uptime Robot’un sunduğu API’ın detaylarına uptimerobot.com/apisayfasından erişebiliyor.

Verimor: Verimor’ın SMS API’si, SMS gönderimlerinizi kendi yazılımız üzerinden yapabilmenizi sağlıyor.

 

HÜRRİYET Ahmet CAN 23.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here