Yapay zeka kendi dilini geliştirince Facebook kapattı

0

Bir süredir yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Facebook, geliştirilen sistemin İngilizce kullanmak yerine kendi dillerini geliştirerek haberleşmesi üzerine programı kapatma kararı aldı.

Geçtiğimiz hafta, Tesla Motors’un CEO’su Elon Musk ve Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in sosyal medya üzerinden atışması hayli ilginç bir görüntü oluşturmuştu. Zuckerberg, Elon Musk’ı kastederek ‘yapay zekaya karşı iyimserim’ demiş, Musk ise Zuckerberg’in bu konudaki görüşünün kıt olduğunu ifade etmişti.

İşte bu muhabbetin üzerine oldukça ilginç bir gelişme yaşandı. Yapay zeka deneyi yapan Facebook, robotların İngilizce yerine kendi dillerini geliştirmesi ve bu şekilde iletişime geçmesi üzerine programı kapatma kararı aldı.

Facebook’un yaptığı deneyde, yapay zekalar bir ticaret örneği canlandıracaktı. Fakat yapay zeka robotları bunu yapmak yerine kendi geliştirdikleri dilde anlaşılmayan kelimeleri tekrar etmeye başladı.

  • Bob: Ben her şeyi yapabilirim ********************
  • Alice: Topların bana sıfır yapması bana bana bana bana bana bana bana
  • Bob: Her şeyim var **************************
  • Alice: Toplar bana bana bana bana bana bana
  • Bob: Her şeyi yapabilirim ************************
  • Alice: Bana sıfır yapması bana bana bana bana bana bana

Yapay zeka araştırma bölümü çalışanlarından Dhruv Batra, robotların anlaşılabilirlikten uzak ve kendileri için kod sözcükleri icat ettiğini ifade etti.

Teknoloji dünyasında Steve Wozniak, Elon Musk ve Bill Gates gibi isimlerin yapay zekaya karşı temkinli yaklaştığı biliniyor. Henüz geçtiğimiz günlerde Elon Musk, ‘çağımızda karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlikenin yapay zeka olduğunu’ ifade etmişti.

YENİ ŞAFAK 01.08.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here