Yapay kalp geliştirildi!

0

Bilim insanları, kalp yetmezliği olan hastaların yaşama tutunabilmeleri için 3D baskı ve kayıp mum tekniği ile silikondan yapılan yumuşak bir yapay kalp geliştirdi.

Günümüzde kan pompalamak için kalp yerine kullanılan cihazların vücut için dezavantajları bulunuyor. Hastaları bir hastane yatağına bağlı tutan çamaşır makinesi büyüklüğünde cihazlar, diğer komplikasyonlara neden olan mekanik implantların yerini hastaların yaşam standartını etkilemeyecek yapay kalplerin alması gerekiyor. Bilim adamları, bu düşünceden yola çıkarak, 3D baskı Teknolojisi ile tıpkı gerçek kalp gibi atan yumuşak silikon bir kalp geliştirdi.

 

3D baskı ve kayıp mum tekniği kullanıldı

ETH Zürih’teki bilim insanlarının doğal kalbi taklit edecek şekilde tasarlanan silikon yapay kalbi, kalp nakli için bekleyen hastalara yardımcı olabilmek için geliştirildi. Bir insan kalbi ile aynı boyutta olan yapay kalp, 390 gram ağırlığında. Odalar halinde tasarlanan kalbi oluşturmak için 3D baskı ve kayıp mum tekniği denilen özel bir yöntem kullanılmış. Basınçlı hava ile şişirilen odalar, gerçek kalbin yaptığı gibi sıvı pompalanmasını sağlıyor.

Cihazın test edilmesinde araştırmacılar, insan kanına benzer viskoziteli bir sıvı kullandılar ve temelde insan kalbine benzer şekilde çalıştığını tespit ettiler. Yapay kalbin önündeki en önemli problem ise; yaklaşık 30-45 dakikalık süreye denk gelen sadece 3000 atıma kadar dayanabilmesi. Bilim adamları, fizbilite çalışmaları devam eden yapay kalp teknolojisinde bu çalışmada kullanılan materyal ve tekniğin ve önemli bir adım olduğunu söylüyor.

SHIFT DELETE 14.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here