Türk firması Zaxe, Yazıcıdan yapay organ çıkaracak

0

Geliştirdiği 3D yazıcılarla hem zamandan hem maliyetten tasarruf ettiren Türk firması Zaxe, yapay organ üreten bio yazıcılar için kolları sıvadı.

Doğmamış bebeğini eline alan görme engelli Yeliz Temiz’i belki hatırlarsınız. Türkiye Hastanesi bir sürpriz yapmış, Kara daha doğmamış bebeğini eline almıştı. Doğacak çocuğunu hiç bir zaman göremeyecek bir anne için paha biçilmez bir mutluluk. Türk firması Zaxe geliştirdiği 3D yazıcılarla sadece KOBİ’lerin ihtiyacını karşılamıyor, Kara örneğinde olduğu gibi insanların hayatına dokunuyor. Şimdi bir adım daha ileri giden Zaxe, Türkiye’nin ilk yapay organlarını üretmeye hazırlanıyor.

2016 yılında Türkiye’nin ilk yerli 3D printer üretimine başladıklarını belirten Zaxe’nin kurucu ortağı Koray Kurhan, bugün geldikleri nokta günde 100 adet üretim kapasitesine ulaştıklarını söyledi. Sektörün daha emekleme aşamasında olduğunu ifade eden Kurhan “Pazar hızla büyüyor. Bu yıl 7-8 bin adede ulaşması bekleniyor. Pazarda 2 bin dolardan 1 milyon dolara kadar 3 boyutlu yazıcılar mevcut. Biz 2200 dolar ile 15 bin dolar arasındaki yazıcıları yapıyoruz. Bizim segmentte bu yıl yüzde 30-40 pazar payı hedefliyoruz. Ancak 30-40 bin doların üstündeki segmentler maalesef yabancıların elinde. Bunlar daha çok metal baskı yapan yazıcılardan oluşuyor. İnşallah onu da yapacağız” dedi.

Büyük sanayi şirketlerinden KOBİ’lere kadar 100’e yakın müşteriye hizmet verdiklerini belirten Kurhan “Şu anda yazıcılarımız Türkiye Hastanesinde kadın doğum servisinde kullanılıyor. Hamile olan kadınların 6 aydan itibaren anne karnındaki bebeklerinin üç boyutlu olarak çıktısını alıyoruz. Eskiden ultrason çekip kağıda basılıyordu. Çene cerrahisi konusunda da diş hekimlerimize ciddi hizmetler veriyoruz. Cerrahın ameliyatı öncesi çeneyi üç boyutlu olarak görmesini sağlıyoruz. 2-3 hastanedeyiz. Hedefimiz Türkiye’nin ilk bio yazıcılarını üretmek. Çalışmalara başladık. Şu an dünyada bunun seri üretimini yapan yok. Hâlâ geliştirme aşamasında. Bio yazıcılar ile artık insanlarımız kadavra beklemeyecek. Böyle bir yazıcıya dünyaya hediye etmek istiyoruz” diye konuştu.

Kurhan, Zaxe marka yazıcıların insansız hava aracı Baykar ile Havelsan tarafından da kullanıldığına dikkat çekerek yazıcıların bir çok avantajı da beraberinde sunduğunu söyledi. Yazıcılar sayesinde 15 dakika ile 40-50 saat arasında baskı yapılabildiğine belirten Kurhan, 2023 yılına kadar dünya markası olmayı hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’nin yan sıra yurt dışına da ihracat yapacaklarını dile getiren Kurhan, “Orta Doğu’dan başlamak üzere Doğu Avrupa, Avrupa ve ABD’ye ihracat için görüşüyoruz. Dubai, Bulgaristan, İran ile de görüşmelerimiz var. 2018 yılı sonunun en az 5 ülkede olmak istiyoruz. 2023 yılında da dünyada bilinen bir Türk yazıcı markası olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler 3D yazıcı ile  bilim ve sanat üretiyor

3D yazıcıların endüstrinin yanında eğitim ve sağlık alanında da çok büyük potansiyel olduğunu belirten Koray Kurhan “Okullardaki yazıcı sayısı çok hızlı bir şekilde artıyor. MEB de bunu destekliyor. Şu an 350’ye yakın okulda, özellikle de meslek liselerinde varız. Koç Üniversitesi, İTÜ, Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi dâhil olmak üzere  15’e yakın üniversitede ürünlerimiz kullanılıyor” dedi. Ayrıca MEB’e bağlı bilim ve sanat merkezlerin de 3D yazıcılarla eğitim verildiğini dile getiren Korhan, “Şuan Türkiye’de 105 bilim ve sanat merkezi var. 60 ildeki 72 bilim ve sanat merkezindeki okullarımıza hem yazıcılarımızı kurduk, hem eğitimlerini verdik. Öğrencileri düşünen, çözüm üreten hâline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

TÜRKİYE 06.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here