TAI, Paris Air Show’da gövde gösterisi yaptı

0

Dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından olan Paris Air Show’da Türkiye havacılık tarihinin en önemli günlerinden biri yaşandı. Paris Le Bourget Havalimanı’nda, Londra Farnbrough Airshow ile iki yılda bir dönüşümlü olarak yapılan fuarda, ilk defa Türkiye’nin tasarlayıp ürettiği, milli ve özgün eğitim uçağı Hürkuş gösteri uçuşuyla dünya kamuoyunun önüne çıktı. Tüm bu ilkler deneyimli test pilotlarımız Murat Özpala ve Murat Keleş tarafından gerçekleştirildi.

TAI, Paris Air Show’da sergilediği diğer ürünlerle de gövde gösterisi yaptı. Sadece 3-4 yıl önce maketlerini getirebildiği fuarda, bu defa özel chalet’sinin önündeki statik alanda Hürkuş’un silah modeli HürkuşC üzerinde yer alan Roketsan tarafından tasarlanıp üretilen milli füze ve mühimmatlarla ilk defa sergilenirken, T129 ATAK helikopteri, silahlı ANKA-S İHA ve gelecek yıl ilk uçuşunu yapacak olan milli, özgün T625 helikopterinin mock-up’ı yer aldı.

TAI ile birlikte TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) milli, özgün tasarımı olan ve ANKA’da kullanılacak çift kademe turboşarjlı dizel havacılık motoru PD170 ve turboşaft motoru TS1400’ü ile fuarda yer alıyor. Roketsan da ParisAirshow’da bulunurken diğer Türk katılımcılar ise şöyle: Unimetal, Digitest Elektronik, OSSA Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, KPA Küçükpazarlı Havacılık ile Gür Metal.

Türk havacılık tarihine altın harflerle geçen, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi havacılığa gönül verenlerin bürokrasiyle savaşı kaybetmesinden sonra yakın tarihimize kadar önemli bir gelişme yaşanmadı. Etimesgut fabrikasında, Türk Hava Kurumu için tasarlanan planör THK-13 de 1948 yılında Paris Airshow’da sergilenmişti. Ama bu fabrika da daha sonra endüstriyel gelişimini sürdüremedi.

T625

Anka

ATAK

 

Fuarda Atak ve T625 helikopterleri ile Anka İHA da sergilendi.

 

THY SKYT RAX ÖDÜLÜNÜ 7’NCİ KE Z ALABİLİR

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Paris Air Show’da Skytrax ödül törenine katılıp, havacılık otoriteleriyle görüşecek. THY Skytrax’te bir kez daha Avrupa’nın en iyisi olarak seçilirse, 7’nci defa üst üste alınan bu ödülle bir rekora imza atmış olacak.

Test pilotu Murat Özpala:

“Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’yı geçerek Fransa’ya girdik. Kendi kanatlarımızla uluslararası hava sahasında ilk uçuşumuz oldu. Türkiye’nin uçağı Avrupa semalarına çıktı.”

Test pilotu Murat Keleş:

“Daha önce başka ülkelerin yapımı olan uçaklarla gösteri uçuşlarını yurtdışında yaptım. Ancak kendi milli, özgün tasarımımız olan Hürkuş’la gösteri uçuşu yapmanın gururunu tarif etmek için kelimeler bulamıyorum.”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Genel Müdürü Temel Kotil:

“İlk defa bir Türk tasarımı ve üretimi olan, milli ve özgün olarak geliştirilen Hürkuş uçağının 2 ayrı modelini Paris Air Show’a getirdik. Hürkuş-B uçağımız, dünya kamuoyu önünde gösterisini yaparken, silahla donattığımız Hürkuş- C’yi statik alanda sergiliyoruz. Bundan sonra hedefimiz, milli muharip TF-X uçağımızı 2023’te hayata geçirmek” dedi.

Fikri Işık (ortada) ve Temel Kotil (sağda), Paris Air Show’da Türk firmalarının stantlarını ziyaret etti.

 

HABERTÜRK Güntay ŞİMŞEK 20.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here