AVL Türkiye, elektrikli otoyu İstanbul trafiğinde test edecek

0

Yerli sürücüsüz ve hibrit elektrikli araç teknolojilerini geliştirmeye başlayan AVL, ilk demo aracını 2018 sonunda İstanbul trafiğine çıkarmayı hedefliyor. Tüm dünyaya Türkiye’den mühendislik ihraç eden şirket, 3. Ar-Ge merkezi yatırımını da gündeme aldı.

Otomotiv teknolojileri alanında 65 yıldır faaliyet gösteren Avusturya merkezli AVL’nin Türkiye’deki kuruluşu AVL Türkiye, 135 kişilik mühendislik ekibiyle ileri otomotiv teknolojileri alanında ‘global mühendislik üssü olmayı’ hedefliyor.

AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, “En büyük hedeflerimizden biri Türkiye’de otonom araçlar yapıp mühendislik testlerine başlamak. Diğer yandan otonom ve hibrit elektrikli araç geliştireceğiz. Bütün batarya algoritmalarını biz geliştireceğiz. Bunun testlerini İstanbul trafiğinde gerçekleştirirsek zirvede olacağız. Elektrikli aracın testlerine 2018 sonunda başlamayı hedefliyoruz. Otonom araç için de 2020 diyoruz” dedi.

Kendi kendine sollayan araç üzerinde çalışıyor

Yerli tasarım mekanik ve elektrikli sistemler üzerinde çalışmalar için Haziran 2016’da ikinci Ar-Ge merkezini faaliyete geçiren AVL Türkiye, 3’üncü Ar–Ge merkezi için hazırlık yapıyor. Genel Müdür Umut Genç, “Türkiye’de motorun mekaniğini yapacak kişi sayısı az ama akıllı algoritma yapacak kişi sayısı çok daha fazla. Teknolojinin yeni geliştiği alanlarda daha fazla şansımız var. Ama 100 yıllık bir teknolojide şansımız daha az, çünkü geçmişimiz yok.

O yüzden biz çok hızlı elektrik, elektronik, yazılımcı, algoritma ekibi kurabildik. O yüzden çok hızlı bu misyonu alabildik. Hem Türkiye’deki projelere, hem de AVL’nin yurtdışında aldığı işlere destek veriyoruz. AVL, İtalya iş alıyor. Daha rekabetçi olmak için bir kısmını bize yaptırıyor. Mühendislik ve Ar-Ge ihracatı yapıyoruz. Elektrikli, bataryalı, otonom araçların algoritmalarını ihraç ediyoruz. Otomatik şanzıman yazılımını Türkiye’de yapıp Almanya’ya İngiltere’ye ihraç ediyoruz” şeklinde konuştu.

AVL Global içerisinde, özellikle elektrik elektronik, akıllı algoritmalar ve otonom araçlarda en hızlı büyüyen lokasyonlardan biri olduklarını belirten Genç, ABD için otonom araç projeleri çalıştıklarını ifade ederek, “Sürücü aracın içindeyken otomatik park özelliği birçok araçta var.

Biz sürücü çıktıktan sonra araba kendi kendine park edebilmesi, bir de arabanın otobanda kendi kendine sollama yapabilme özelliği üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca otomatik şanzıman işi çok büyüdü. Bu konuda AVL içerisinde ikinci büyük güçteyiz.

ABD için otomatik şanzıman projesi çalışıyoruz. 10 vitesli şanzımanların yazılımlarını yapıyoruz. İngiltere ve Çin için de proje geliştirdik. Üreticiler diyorlar ki ‘dizel araba yapacağız, bütün işi sen yap’ diyorlar. 40 -50 kişilik mühendis ekibiyle 4-5 yıl çalışılıyor. Her şey bittikten sonra o markanın damgası vuruluyor” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın desteklediği üç şirketten biri oldu

TÜBİTAK’ın 1515 koduyla Ar-Ge desteği verdiği 3 firmadan biri olduklarını, Ar-Ge laboratuvarı altında otonom ve hibrit elektrikli araç geliştireceklerini belirten Genç, “Biz AVL Türkiye olarak yerli motor, transmisyon, elektronik kontrol ünitesi gibi kritik otomotiv alt sistemleri tasarımında öncü mühendislik firması olduk. İki otonom araç toplayacağız, üretmeyeceğiz. Sensörlerini, algoritmalarını geliştireceğiz, yazılımlarınız yaparak aracı toplayacağız. Testlerini yapacağız. Google da bunun üzerinde çalışıyor. 2 yıl içerisinde testlerine başlamak istiyoruz. En büyük hedefl erimizden biri Türkiye’de otonom araçlar yapıp mühendislik testlerine başlamak. Elektrikli aracın testlerine 2018 sonunda başlamayı hedefl iyoruz. Otonom araç için de 2020 diyoruz. Şerit uyarı ve takip, platooning, acil durum freni, otomatik park etme aracın öne çıkan özellikleri olacak. Bu teknoloji sayesinde şoförler seyir halindeyken dinlenebilecek” dedi.

135 olan mühendis sayısını 200’e çıkaracak

AVL’de şu anda 135 mühendis çalışıyor. Umut Genç, 25 mühendis açıkları olduğunu söyledi. Doktoralı mühendisleri bünyelerine katacaklarını, yıl sonunda 150, 2 yıl sonra da 200 mühendise çıkacaklarını, 3. Ar-Ge merkezini açacaklarını söyledi. Genç, “Türk mühendislerinin dünyada bilinirliği çok arttı. AVL’de Türk mühendis sayısı çok, imajı yüksek. Gelecek 10-20 yılda inanılmaz mühendislik ihtiyacı doğacak.

ABD’de herkes yazılımcı, algoritmacı arıyor. Otomotiv mühendisliğinde büyük gelecek var” dedi. Hızlı bir büyüme içinde olduklarını ve satışlarının yüzde 70’inin ihracat olduğunu vurgulayan Umut Genç, “Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasındayız. AVL Türkiye olarak, hem Türkiye’de hem de uluslararası otomotiv pazarında dünyanın önde gelen otomotiv firmalarıyla çalışıyoruz. 30 ülkede faaliyet gösteren AVL Global’in ihracat yapan 2 ülkesinden biriyiz” diye konuştu.

 

DÜNYA 19.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here