THE Dünya Üniversiteleri İtibar Sıralaması 2017 – Harvard ilk sırada

0

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteleri İtibar Sıralaması 2017’yi açıkladı. Global çapta en prestijli üniversitelerin değerlendirildiği sıralamada geçen yıl olduğu gibi bu sene de hiçbir Türk üniversitesi yer almadı.

Dünya Üniversiteleri İtibar Sıralaması’nı yayınlayan THE, prestijli üniversiteleri 137 ülkede toplamda 10 bin 566 akademisyenle yapılan itibar anketlerine göre belirledi. Buna göre, ilk sırada Harvard Üniversitesi yer alırken, onu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford Üniversitesi takip etti. En prestijli 100 üniversitenin belirlendiği listede Türkiye temsil elde edemedi. Çin ve Japonya’nın lider kurumları sıra kazanırken, Avrupa ve Kuzey Amerika üniversiteleri geriye düştü.

İLK 10’A ABD DAMGA VURDU

Lider üniversiteleriyle öne çıkan ABD, ilk 10’da 8 temsil elde etti. İngiltere’den Oxford ve Cambridge ise dördüncülüğü paylaşarak ilk 10’a girmeyi başardı. İlk 30’da yer alan Pensilvanya, John Hopkins, Columbia ve Cornell gibi üniversiteler kan kaybetti.

ABD ve İngiltere üniversiteleri ilk 10’u domine ederken, Japonya’da Tokyo Üniversitesi 11 ve Çin’den Tsinghua Üniversitesi 14’üncü sırada kendilerine yer buldu. Çin’in önde gelen kurumlarından Pekin 17 ve Ulusal Singapur Üniversitesi ise 27’nci oldu. Doğu Asya’nın lider üniversiteleri, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın birçok önde gelen yükseköğretim kurumunun önüne geçmeyi başardı.

KITA AVRUPASINDAN İKİ TEMSİLCİ

Almanya, Fransa ve İspanya gibi yükseköğretimde lider ülkelerden hiçbir kurum ilk 30’da temsil edilmedi. İsviçre’den ETH Zürih 22 ve Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi 30’uncu sırada yer aldı.

ASYA’NIN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

THE Baş Editörü Phil Baty: Bu sıralama öznel değerlendirmelerle oluşturuluyor.

Fakat değerli akademisyenlerin dünya üniversiteleriyle ilgili algılarını ortaya koyuyor. Listede Asya’nın yükselişi sürüyor. Özellikle Çin’den bazı kurumlar, batının Imperial College London, Pensilvanya ve Cornell gibi üniversitelerinin önüne geçti. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’daki üniversiteler sıra kaybetti.

Listenin tamamına ulaşmak için :

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/reputation-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

 

HÜRRİYET 15.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here