Bilim Projeleri Los Angeles’te Yarıştı!

0

Her yıl düzenlenen Intel ISEF (International Science and Engineering Fair – Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) üniversite öncesi eğitimde dünyanın en büyük uluslararası araştırma fuar ve yarışması olarak öne çıkıyor. Etkinlikte 60’ın üzerinde ülkeden yaklaşık 1600 öğrenci bir araya geliyor, birbirinden ilginç projelerini sergiliyor ve yarışıyorlar. Intel ISEF, 9 – 12. sınıf öğrencileri için tasarlanmış bir etkinlik.

Society for Science & Public adlı kuruluş tarafından 1950 yılında başlatılan Ulusal Bilim Fuarı (National Science Fair), daha sonra 1958 yılında Japonya, Kanada ve Almanya’nın da katılmasıyla büyüyerek uluslararası bir formata dönüştü. Günümüzde dünya çapında binlerce öğrenci her yıl kendi ülkelerinde yerel ve okulların desteklediği bilim yarışmalarında mücadele ediyor.

Bu yarışmalarda dereceye giren öğrenciler, Intel ISEF’in uzantısı olan bölgesel yarışmalara katılma hakkını kazanıyor. Bu yarışmalarda en iyi dereceleri alan öğrenciler de Intel ISEF’e katılma şansını elde ediyor. Bu anlamda yarış ma aslında bir çeşit dünya finali niteliğini de taşıyor. Gezegenimizin bu genç dahilerini bir araya getiren Intel ISEF, projelerini doktora seviyesinde bilim adamlarına sunma ve 4 milyon dolar değerinde ödül ve burs olanakları için yarışma şansı vererek gençlerin başarılarını uluslararası platformda sergilemesine olanak tanıyor. 2002 yılından bu yana Türk öğrenciler de ISEF’te ilginç bilimsel projelerle yarışıyor, Türkiye’nin adını bilim dünyasında duyuruyorlar.

İzmir Özel Takev Fen Lisesi’nden Dilge Kocabaş ve İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi’nden Dilara Alev Örtel’in (yukarıda) “Yasadışı madde tayin eden biyodedektifler: Aptalipozomlar” projesi Intel ISEF 2017’de ülkemiz için en iyi derece olan dördüncülüğü kazandı.

Intel ISEF’in katılımcılar açısından ne tür faydaları var?

Organizasyonun büyüklüğü ve ciddiyeti düşünüldüğünde Intel ISEF’in öğrencilere sadece bilim ve mühendislik alanında değil hayatın her alanına temas eden görüş ve davranışlarda global bir bakış açısı kazandırdığı, kendilerini ve dünyayı daha iyi kavramalarına yardımcı olduğu, özgüvenlerini arttırdığı düşünülebilir. Dahası yarışmada ilk üçe girenler derece aldıkları alanla ilgili fakülte ve istedikleri üniversiteye sınavsız olarak girebiliyor.

TÜBİTAK’ın ISEF’teki rolü nedir?

Intel ISEF global bir bilim projeleri yarışması olarak düşünüldüğünde TÜBİTAK’ın bu yarışmada Türkiye’yi temsil görevi üstlenmiş olduğu görülebilir. TÜBİTAK her yıl Mayıs ayında yapılan bu yarışmaya 10 civarında proje ile katılarak Türkiye’yi temsil ediyor.

Intel ISEF finalistleri seçilirken nasıl bir yol izlendi?

Intel ISEF finalistleri seçilirken TÜBİTAK ve Türkiye’yi en şekilde temsil edebilecek, ödül alabilecek projeleri netice odaklı olarak seçmeye özen gösteriliyor. Öncelikle her yıl Türkiye’nin 12 değişik bölgesinde lise öğrencilerinin katıldığı proje yarışmaları, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenleniyor. Daha sonra bu 12 bölgedeki yarışmalarda dereceye girerek ödül alan projeler, Ankara’da Mayıs ayında final yarışmasına katılıyorlar. Final yarışmasında başarılı olan öğrencilerden veya projelerden kazanan proje ve ekipler, Intel ISEF’e gitmek üzere her biri kendi alanında uzman akademisyenlerden oluşan komite tarafından seçiliyor.

. ISEF’le ilgili daha detaylı bilgiye bu adresteki web sitesinden ulaşılabilirsiniz

 

CHIP ONLINE 02.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here