Deha: ​Albert Einstein’ın hayatı tekrar National Geographic’te

0

2017’nin en çok merak edilen yapımlarından olan belgesel seri “DEHA”, 28 Mayıs Pazar günü ilk bölümüyle National Geographic ekranlarında milyonlarla tekrar buluşuyor.

Buluşlarıyla tarihe damgasını vurmuş Albert Einstein’ın özel hayatından izler taşıyan evi ise belgesel tanıtımı için hazırlanan bir mikrosite ile takipçileriyle buluşuyor.

20. yüzyılın ikonik isimlerinden Albert Einstein’ın az bilinen fırtınalı hayat hikayesini ekranlara taşıyacak olan belgesel seri Deha, 171 ülkede 45 farklı dilde yayınlanacak ilk bölümüyle National Gerographic izleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Walter Isaacson’ın “Einstein: His Life and Universe” adlı kitabından uyarlanan Deha, zeki, hayalperest ve isyankar bir patent memurunun bir öğretmenlik diploması ya da doktorası olmadan nasıl evrenin ve atomların gizemlerini ortaya çıkardığını ele alacak. Belgesel seri, her bölüm Einstein’ın bir başka keşfini ekranlara taşırken aynı zamanda tutkulu ve karmaşık kişisel ilişkilerini de gözler önüne serecek.

Einstein’ın özel hayatından izler taşıyan, anılarıyla dolu evinin kapıları ise National Geograhic’in hazırladığı 360 derece keşif deneyimi sunan mikrosite ile meraklılarına açılıyor. Einstein’ın evinin salonunda, yemek odasında ve ofisinde ünlü bilim adamının hayatına, alışkanlıklarına ve anılarına ışık tutan detaylarla süslenen mikrosite http://genius.natgeotv.com/tr/adresinde ziyaretçilerini bekliyor.

Yönetmenliğini Oscar ödüllü Ron Howard’ın üstlendiği DEHA’da Albert Einstein’ı; Oscar, Altın Küre, Emmy ve Tony ödüllü oyuncu Geoffrey Rush, gençliğini ise Johnny Flynn canlandıracak.

National Geographic’ten ilk seneryolu yapım

Albert Einstein rolünde usta oyuncu Geoffrey Rush’ı izlediğimiz, yapımcılığını Oscar ödüllü Brian Grazer & Ron Howard’ın üstlendiği 10 bölümlük özel seri DEHA, tüm dünya ile aynı anda 23 Nisan Pazar 20.00’de National Geographic’te Geoffrey Rush’a Emily Watson, Johnny Flynn, Samantha Collet, T.R Knight, Seth Gabel ve Vincent Kartheiser eşlik ediyor.

Bilimsel keşifleri bugün bile herkesi aydınlatıp hayrete düşürmeye devam etse de, çok azımız 20. yüzyılın en ikonik isimlerinden Albert Einstein’ın fırtınalı özel hayatının hikayesini biliyoruz.

DEHA Einstein’ın hayalperest, isykankar ve düşünür olan mütevazı kişiliğinden evrenin sırlarını açığa çıkaran dahi tarafına kadar uzanan hikayesini ekranlara getiriyor. Seri, Einstein’ın en yakın kişisel ilişkilerinde sergilediği kalpsiz davranışlardan, heyecanlı duygularına kadar inceliyoruz. Çocuklarından, iki eşine ve onları aldattığı hayatına giren pek çok kadına kadar Einstein’ın en özel ilişkileri ekranlara geliyor. Aynı zamanda iki dünya savaşı boyunca yaşanan güvensiz çağda geçen hikayede Einstein, bir baba, bir eş ve prensip sahibi bir insan olarak kendi hayatını riske atarak da olsa Avrupa’da yükselen Yahudi düşmanlığına, ajanların takibine ve atomik silah tehlikesine karşı durmaya çalışır.

Benim özel yeteneklerim yok, sadece tutkuyla merak ediyorum

Seri Johnny Flynn’in canlandırdığı Einstein’ın gençlik yıllarıyla başlıyor. Babasına karşı çıkan ve ezberci eğitime dayanamayıp Almanya’daki okulunu bırakıp İsviçre’ye taşınan Einstein’ın kadınlara olan sevgisi ve teorik fiziğe olan tutkusu ilk aşkı olan Marie Winteler’in kalbini kırdıktan sonra pekişir. Gizemli ve anlaşılmaz bir kadın olan eski öğrencisi Mileva Maric’in peşine düşen Einstein ve Maric’in fırtınalı aşkı onları diğer öğretmenlerle münakaşaya sokar ve beklenmeyen bir hamilelikle ikisinin de büyük hayalleri yarım kalır ve Einstein bir patent memuru olarak işe başlar.

Patlak veren dünya savaşları, aşırı politik hale gelmiş bilim çevreleri; Einstein’ın evliliğini, arkadaş ve meslektaşlarıyla ilişkisini, çocuklarının geleceğini derinden etkiler. Hiç bir zaman savaş karşıtı politik duruşunu kaybetmeyen Einstein, oğullarını görmek için İsviçre’ye gidemeyecek hale bile gelir.

İzafiyet teorisinin doğruluğu kanıtlandıktan sonra servetini giderek artıran Einstein, neredeyse bir gecede ünlü olmuştur ve ani bir kararla mülteci olarak Amerika’ya göç eder. Yaşlılık yıllarında bile kadınlarla ilişkileri durulmayan Einstein, kendini çok büyük bir mücadelede bulur: Hayatı boyunca sürdürmüş olduğu pasifizm yanlısı duruşu Hitler’in Avrupa’yı fethetmesini durdurmak üzere bir kenara koymak. Öldüğüne güne kadar umudunu ve ilhamını yitirmeyen Einstein şöyle söyler “Önemli olan hiç bir zaman sorgulamayı bırakmamak. Merak duygusunun var olmasının özel bir sebebi vardır”

Einstein’ın kariyerinin ilk yıllarında yaşayıp öğretmenlik yaptığı Prag’da çekilen seri, Marie & Pierre Curie, Carl Jung, Werner Heisenberg gibi 20. yüzyılın bilim süperstarlarını da konu alıyor.

 

Ayrıntılı Bilgi için :

http://www.natgeotv.com/tr/belgeseller/natgeo/deha

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here