ASELSAN 120’den fazla yeni ürünle IDEF 2017’de

0

ASELSAN, 120’den fazlası ilk kez sergilenen yaklaşık 300 ürün ve sistemle IDEF 2017’ye katıldı.

ASELSAN, başta elektromanyetik top ve lazer silahı olmak üzere 120’den fazlası ilk kez sergilenen yaklaşık 300 ürün ve sistemle IDEF’e katıldı. DÜNYA‘nın sorularını yanıtlayan, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özkol ve Genel Müdür Faik Eken, bu yıl da şirketin hem ürün çeşitliliğinde hem de mali büyümesini sürdüreceğini söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özkol, 150’den fazla AR-GE projesi yürüttüklerini vurgulayarak, nihai amaçlarının TSK’nın teknolojide dışa bağımlılığını önlemek olduğunu vurguladı. Genel Müdür Faik Eken de, daha önce yapılan AR-GE yatırımlarının meyvelerinin alınmaya başladığını ve gelecekte de bunun devam edeceğini vurgulayarak, hem ürünlerde hem de mali olarak şirket büyümesini sürdüreceklerini kaydetti.

Eken, “Bu sene de büyüme bekliyoruz. 2016’yı başarıyla kapattık. Şirket momentumla ilerliyor, bu büyümenin artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.

ASELSAN, fuarda çoğu TSK envanterine giren yeni ürünleri yanında, halen geliştirme ve testleri süren çok sayıda ürünü sergiledi. Bunlar arasında, TAI’nin ilk kez birebir tasarım kopyasını gösterdiği Milli Helikopter T625’in ileride askeri helikopterler ile milli savaş uçaklarına da uyarlanabilecek teknolojik altyapıdaki sayısal kokpitini sergiledi. Ayrıca, halen envanterde bulunan savaş uçaklaranında kullanılacak modüler sayısal akıllı savaş uçağı kokpiti de yer aldı. ASELSAN’ın bir diğer sayısal kokpiti de bu yıl sonunda silahlı HÜRKUŞ-C modeliyle seri üretime başlayacak.

Elektromanyetik top ve lazer silahı

ASELSAN, IDEF’te dünyada halen geliştirme safhasında olan elektromanyetik top tasarımını da sergiledi. TUFAN elektromanyetik top, mühimmat fırlatma yanında elektromanyetik teknolojiyle uçak gemilerinden uçakların kalkış için fırlatmasında da kullanılabiliyor. ABD yeni nesil uçak gemilerinde sıkıştırılmış hava ile uçakları fırlatma yerine elektromanyetik fırlatmayı kullanacak. ASELSAN geliştirdiği elektromanyetik teknoloji ile deneylerde ses hızının 6 katına kadar çıkış hızıyla mühimmat fırlatmayı başardı.

ASELSAN’ın daha önce teknoloji geliştirmeye başladığını duyurduğu lazer silahı LSS de testlerde vurduğu bir dron ile sergilendi. Mevcut tasarım, insansız küçük hava araçları-dronlar, teröristlerin gizlenme amaçlı oluşturduğu ince örtülerin kesilmesi için kullanılabiliyor. LSS, ihtiyaç ve senaryoya göre çeşitli güç ve menzillerde geliştirilecek. Lazer silahları elektrik gücü sağlandığı sürece atış yapabilmesi, mühimmat depolama vb. gibi lojistik ihtiyaçların olmaması nedeniyle geleceğin en etkili silahlarından görülüyor.

EIRS, HİSAR ve ÇAFRAD

ASELSAN, radar teknolojileri ve hava savunma sistemlerinde geldiği noktayı da IDEF’te gösterdi. Türkiye’nin hava savunma fırkateyn projelerinin en önemli bileşenlerinden olacak, hedef gözetleme, teşhis ve atışı yönetecek radar sistemi olan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar ÇAFRAD temelli sistemin maketi gösterildi.

Türkiye’nin savunmasında uzun menzilli ihtiyacı giderecek bir başka radar olan EIRS-Erken İhbar Radar Sistemi de sergilendi. Bu radar çok uzak mesafelerden hava araçlarını teşhis edip tanımlayabiliyor.

Yüksek irtifa hava savunma füzelerine giden yolda önemli görülen ASELSAN-Roketsan ortaklığıyla geliştirilen alçak irtifa hava savunma füzesi Hisar-A ve orta irtifa hava savunma füzesi Hisar O sistemleri de fuarda yer aldı.

ASELSAN, IDEF’te Modüler Geçici Üs Bölgesi (MGÜB) tasarımını da tanıtıyor. Yüksek teknoloji kullanılarak korumalı bir yapıda oluşturulan bu sınır karakolu sistemi daha önce 200 personel ile yapılabilen korumayı 40-50 personele ve 2 komutana kadar düşürüyor. Karakol, elektrooptik sistemler, sensir sistemleri, radarlar ile karakoldan çok uzaktaki tehdidi belirleyip, uzaktan komutalı silah sistemleriyle müdahale edebiliyor. Bu esnada personelin dışarı çıkması gerekmiyor. Karakolun yaşam alanları da hem silah, hem de yukarıdan gelen havan-rokete dayanıklı inşa ediliyor.

 

DÜNYA 09.05.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here