Gözünü kararttı ameliyatları aydınlattı

0

Meslek lisesinde okuduğu yıllarda anten montajı, TV, radyo, buzdolabı tamiratı yapar. Hasan Hüseyin Kara, lisenin ardından da öğretmeninin çalıştırdığı dükkana ortak olur. Girişimcilik serüveni kısa süren Kara, Sağlık Bakanlığı’nda kariyerine yön verir, 14 yıllık memuriyetin ardından Etkin Tıbbi Cihazları kurar. Hasan Hüseyin Kara, teknik bakım ve satışın yanına 2012’de Türkiye’de ilk olan LED’li ameliyat lambasının üretimini ekler. Bugün yerli üretici olarak bu alanda önemli bir aktör olan Kara, 4 yeni ürün için ise gün sayıyor. Bunlardan biri de radyoloji alanında kullanılan kurşunsuz kurşun önlük…

Hasan Hüseyin Kara… Her kazandığını aşık olduğu işine yatıran, AR-GE ve inovasyona olan inancıyla da yabancıların hakim olduğu bir alanda yerli üretici olarak yol alan bir girişimci. Başarının tesadüf olmadığını kanıtlayanlardan biri olan Etkin Tıbbi Cihazlar’ın kurucusu Hasan Hüseyin Kara, hem girişimcilik öyküsünü hem de ilkelerin hakim olduğu gelecek planlarını anlattı. 1964 Gaziantep doğumlu olan Hasan Hüseyin Kara, kalabalık bir ailede büyür. Babasının Gaziantep’te tatlıcılık yaptığını söyleyen Hasan Hüseyin Kara, hikayenin devamını şöyle aktardı:

 

İZMİR’E TAŞINDI VE KADERİ DEĞİŞTİ
“Babam daha sonra çalışmak için Belçika’ya gitti, ama bu 1 yıl sürdü. 1966’da İzmir’e taşındık. İşte bizim kaderimizin değişmesi de böyle başladı. Karabağlar’da bir gecekonduya yerleştik. Babam manavlık yapıyordu. 7 kardeşin 2 numarası olduğum için benim üzerimde de sorumluluk vardı. İlkokula başladığım gibi çalışma hayatının içinde buldum kendimi. Karoserci, polisajcıda çalıştım. Yeri geldi inşaatta çalıştım, yeri geldi tütün kırarak ev ekonomisine katkı sağladım. Daha sonra ise Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde elektronik okumaya başladım. Bu süreçte de elektronik okuduğum için tamir bakım onarım işlerine başladım. Buzdolabı tamircisinin yanında çalıştım.”

 


GÜNDÜZ MEMURLUK GECE ANTEN BAĞLADI
Hasan Hüseyin Kara, lisenin ardından öğretmenin çalıştırdığı ve bakım onarım yapılan dükkana ortak olur. Bu ortaklık iki yıl sürer. Kara, “O dönem Sağlık Bakanlığı elektronik teknisyeni alımı yapıyordu. Bundan benim haberim başvurunun son gününde oldu. Garanti bir iş olması mantığıyla başvurdum. Kazandım ve Sağlık Bakanlığı’nda memurluk hayatım başladı. Tabii, ben boş durmadım. Mesaim bittiği gibi çatılarda anten kurdum, buzdolabı, TV, radyo tamiratları yaptım. Gece yarılarına kadar çalıştım. Yaptığım işler bana ufak gelmeye başladı. Benden önce 3 kişi işi bırakıp kendi şirketlerini kurmuştu, ama başarılı olamamışlardı. Ben de denemek istedim. Ülkeme daha fazla katkı için istifa ettim” diyerek Etkin Tıbbi Cihazlar’ın kuruluş sürecini paylaştı.
O FİYATI GÖRÜNCE ÜRETME KARAR VERDİ
İki odalı bir apartman dairesinde ilk etapta hastanelerdeki cihazların tamir, bakım ve onarım işlerini yapan Hasan Hüseyin Kara, şöyle devam etti: “Bölgedeki, bakım onarım sözleşmesi yapan ilk firma biz olduk. O dönem iki ortak bir de sekreterimiz vardı. Bu ortaklık iki yıl sürdü. Bir süre sonra bakım onarımın yanına ürün satışını da ekledim. Çeşitli distribütörlükler almaya başladık. Yurt dışından bir devlet hastanesi için ameliyat lambası getirdik. O süreçte ürünün fiyatlarını görünce şok yaşadık. Bu rakamlara bu işin yapılmaması gerektiğini düşündüm. Bu ürünü biz üretmeliyiz fikri ortaya çıktı. Türk mühendislerinin bunu yapabilecek kabiliyette olabileceğini düşünüyordum. Bunun için TÜBİTAK’a bir proje yazdık. Projemiz onaylandı ve 2012’de LED aydınlatmalı ameliyat lambası üretimine başladık. Bu Türkiye’de ilk oldu. Bugün bu alanda önemli bir aktör olduk.”


YERLİ DOKUNUŞ

SAĞLIK sektöründe başlatılan yerlileştirme hamlesiyle ilgili de konuşan Hasan Hüseyin Kara, “Bu konunun 3-4 yıllık bir geçmişi var. 10 milyon liralık alımlarda yerli ürün şartı uygulanacağı söyleniyor. Bunun kanunu da çıktı. Ama şu an uygulanmıyor. Ciddi bir çalışma var. Gelecekte bu sektöre ciddi hareketlilik getirecek. Şu an medikal cihaz alanında bizim gibi yerli bir firma yok. Tasarımdan, yazılımına her şeyi kendimiz üretiyoruz. Tabii, bazı malzemelerde dışa bağımlıyız. Şu an ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ni yerli. Ama bizim dışımızda olanlar ürünü dışarıdan getirip montajını Türkiye’de yapıyor” diyor.
SIRADA AVRUPA VAR

“BEŞ yıl sonra ne yapacağımızı biliyoruz” diyen Hasan Hüseyin Kara, LED aydınlatmalı ameliyat lambalarının yanı sıra cerrahi muayene lambaları ile kameralı sistemlerden oluşan ürünlerin de bulunduğunu söyledi. Kara, “Ağırlıklı kamuya iş yapıyoruz. Kurumların isteğine göre de çözümler üretebiliyoruz. Yıllık 800’e yakın üretimimiz var. İç piyasanın yanı sıra ihracatımız da bulunuyor. Ortadoğu, Uzakdoğu’dan 8 ülkeye ihracatımız var” diyerek gelecek planları arasında ise Avrupa’nın olduğunu paylaştı.
KURŞUNSUZ KURŞUN ÖNLÜK

“ULUSLARARASI boyutta faaliyet gösteren bir biyomedikal teknoloji şirketi olmayı hedefliyoruz” diyen Hasan Hüseyin Kara, bu hedef için teknoloji üretmek üzere çalıştıklarını söyleyerek, “Şu an bitmiş projelerimiz var. Bunlardan biri de radyoloji alanında kullanılan kurşunsuz kurşun önlük. Bu da TÜBİTAK projesi. Bunun gibi 3 tane daha var. Avrupa Birliği de radyoloji alanında kurşunu yasaklıyor. Dünyada örnekler var, ama bizimkisi farklı. Patentli bir ürün olacak. Bunu şu an mevcut yerimizde üretemiyoruz. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yerimiz daha var. Bu araziyle ilgili bir dava süreci bulunuyor. Bizim gibi 18 yatırımcı daha mağdur. Davanın sonuçlanmasıyla birlikte burada bir fabrika yatırımız olacak. Yeşil bina olacak” diyerek gelecek planlarını aktardı.
ANAYASA YOLDA

ETKİN Tıbbi Cihazlar’ın yüzde 75’lik kısmı Hasan Hüseyin Kara’nın. Kara, “Bir de ortağımız var. Sadettin Erer. İkinci kuşaktan da kızım bizimle çalışıyor. Şu an üniversitelerin desteğiyle kurumsallaşma çalışmalarımız sürüyor. Bunun tamamlanmasıyla birlikte de bir şirket anayasası oluşturacağız. Gelecekte dünya devlerine de üretim planı kapsamında bunun yapılması şart” ifadesini kullandı.
MÜHENDİSLER İŞ BAŞINDA

BUGÜN Etkin Tıbbi Cihazlar’ın gelişiminde en büyük aktörlerden biri de çalışanlar. 55 kişilik kadroyla şirketi yarınlara taşımak için çalıştıklarını söyleyen Hasan Hüseyin Kara, bu alanda fark yarattıkları bir konunun da mühendis kadroları olduğunu söylüyor. Kara, şöyle devam etti: “55 kişinin 18’i mühendis. Bunların da önemli kısmı biyomedikal mühendisi. Kızım da onlardan biri. Yüksek lisans, doktora, yurt dışı ve yurt içi biyomedikal konulu eğitimlere her zaman destek veriyoruz.”

KISA KISA
* Bugün medikal cihaz sektörünün yüzde 96’sının ithal olduğuna dikkat çeken Hasan Hüseyin Kara, “Bizim üretim yapmamızla birlikte 30 bin eurolara satılan lambalar bugün 10 bine satılır oldu” diyor.
* Etkin Tıbbi Cihazlar, 2010-2012 dönemini kapsayan ‘Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi’ listesine girmeyi başarmış. Hasan Hüseyin Kara, “Listeye 77’nci sıradan girdik. 2010-2012 döneminde yüzde 109’luk büyüme performansıyla bu listeye girmeyi başardık” diyor.

 

 

http://www.etkintibbi.com/

 

 

HÜRRİYET Mete Tamer OMUR 10.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here