Türk tasarım ekibine üç madalya

0

Doç. Dr. Gürsu ve Designnobis ekibinin düşük gelirli kırsal haneler için tasarladığı gündüz şarj olup gece çalışan “Infinite Light”, “European Product Design Award” yarışmasında altın madalya kazandı.

ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu ve Designnobis ekibince elektrik altyapısına erişimi olmayan üçüncü dünya ülkelerindeki düşük gelirli kırsal haneler için tasarlanan, gündüz şarj olup gece kullanılabilen “Infinite Light” isimli ürün, “European Product Design Award” yarışmasında altın madalya kazandı.

Bu yıl ilki düzenlenen “European Product Design Award” tasarım ödülleri, ürün tasarımı alanında ulaşım araçları, mobilya, kentsel ürünler gibi farklı başlıklarda en yenilikçi uygulamaları ödüllendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda kazanan tasarımlar için bir akreditasyon niteliği taşıyan yarışma, ürünlerin ve tasarımcılarının tanıtımlarına katkıda bulunulmasını da hedefliyor.

Toplumların gündelik hayatlarında yaşam kalitesini artıran ve küresel problemlere çözüm öneren ürünleri tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “European Product Design Awards” yarışmasının sonuçları açıklandı.

 

TÜRK EKİBE ÜÇ ÖDÜL BİRDEN

ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu ve Designnobis ekibi, tasarladıkları endüstriyel ürünler ile üç ödüle layık görüldü.

ODTÜ Teknokent’te yer alan endüstriyel tasarım ve inovasyon biriminde geliştirdiği ürünlerle dünyanın çeşitli yarışmalarında derece alan Gürsu ve ekibinin geliştirdiği ödüllü ürünler arasında “Infinite Light” isimli tasarım, “Kırsal Sürdürülebilir Tasarım” kategorisinde altın madalyaya layık görüldü.

Düşük gelirli kırsal hanelerde gündüz şarj olup gece kullanılabilecek ürünün tasarımı, elektrik altyapısına erişimi olmayan üçüncü dünya ülkelerinde kullanıma yönelik geliştirildi. Güneş enerjili aydınlatma ünitesi, atık pet şişelerin içine kapsül halinde yerleştirilen güneş paneli, tekrar doldurulabilir batarya ve LED’leri içeren sistemden oluşuyor.

SAVAŞ VE DOĞAL AFETLER İÇİN ÖZEL TASARIM

“Shelter Pack Sığınmacı Barınma Ünitesi” tasarımı ise “Sosyal Sorumluluk İçin Tasarım” kategorisinde gümüş madalya aldı.

Savaş veya doğal afet sonrası durumlarda kullanılmak üzere geliştirilen sığınmacı barınma ünitesi, çadır gibi geçici çözümlerin ötesinde güvenlik, kişisel alan ve korunma sağlıyor. Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek yaşam alanı sunan ünite, eşyalarıyla birlikte kuruluma hazır bir paket olarak geliyor.

Duş ve tuvalet modülü de bulunan ürün, çatıda yağmur suyunu toplayarak bunun temiz su olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Isı kaybını önlemek amacıyla yerden yükseltilmiş olan çadır, kullanılan malzemeler sayesinde artırılmış yalıtım sunuyor. Tasarım sayesinde, demonte halde tek konteynerde 12 ünitenin taşınabilmesi ile lojistik avantaj elde edilirken acil durumlara kısa süre içerisinde müdahale imkanı oluşturuluyor.

 

KISA MESAFELERDE MAKSİMUM KONFOR

Ekibin “Delphi” isimli tasarımı ise “Deniz Ulaşımı Araçları” kategorisinde gümüş ödüle layık görüldü. Tasarım, şehir içi deniz yolu ulaşımında kullanmak üzere geliştirilen 16 metrelik katamaran, kompozit gövde, artırılmış ışık kullanımı ve panorama ile yolculara kısa mesafe seyahatlerde maksimum konfor sağlıyor. 32 yolcu kapasiteli araç, ikonik bir form ile verimli ve yüksek performanslı malzeme ve teknoloji kullanımını bir arada sunuyor.

 

Ödül töreni bu ay Avrupa Parlamentosunun vereceği özel bir davet kapsamında Brüksel‘de gerçekleşecek. Etkinlikte, ödüllü ürünlerin bulunduğu bir sergi de yer alacak.

NTV 05.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here