Türkiye, AR-GE’ye 60 milyar dolar ayıracak

0

İmalat sanayisinin kazandıran fuarı WIN EURASIA Automation 2017:Endüstri 4.0 kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuarın açılışında konuşan Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, fuarın, Türkiye’deki imalat sanayinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini belirtti.

Kühnel, WIN EURASIA Automation’ın, Türkiye ve bölgedeki ülkelere hizmet ettiğini anlatarak şöyle dedi: “Bugün burada endüstrinin geleceğine katkı sunacak uluslararası bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Endüstri 4.0 temasıyla gerçekleştirdiğimiz bu yılki etkinliğimizde en yeni teknolojilere tanıklık edeceksiniz.

Ayrıca, bu yıl ilk kez İTÜ ARI Teknokent’le işbirliği yaparak ‘startup’lar için yeni bir alan yarattık. 50’den fazla startup projesi sizinle buluşmak için bekliyor. Çin ve Almanya’dan ülke pavilyonlarımız var. Ekonomi Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilen uluslar arası satın almacı programı kapsamında heyetler fuarımızı ziyaret edecek. Yanı sıra, Anadolu Delegasyonları Programı kapsamında 40 farklı şehirden 94 farklı delegasyon fuarı ziyaret edecek. Sergilenen ürünlerin yanı sıra, 4 gün boyunca gerçekleşecek forumlar da sektörün geleceğine ışık tutacak.” 

2023’DE AR-GE’YE 60 MİLYAR DOLAR
Cumhurbaşkanlığı ‘Bilişim Teknoloji, Sanayi ve Yüksek Öğretim’ Başdanışmanı ve TÜBİTAK Danışmanı Mesut Uğur, Türkiye’de son 15 yılda ciddi bir ilerleme sağlandığını belirterek şöyle dedi: “Hükümetimiz farklı bakanlıklar ve Tübitak üzerinden araştırma ve geliştirmeye aktarılan kaynak miktarını 2002’de 1 milyar dolardan günümüzde 8 milyar dolara çıkardı. 2023 hedefi gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ünün AR-GE harcanması şeklinde. Bu 60 milyar dolar demek. Burada sergilenen bir çok yeni ürün Tübitak TEYDEB teşvikleriyle geliştirildi.

TEYDEB projesi bitiren veya patent alan firmalar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno Yatırım teşviklerinden yararlanabiliyor. Bu teşvik 5 milyon hibe 5 milyon sıfır faizli 10 yıl geri ödemeli kredi şeklinde. Biz hükümet olarak sektör firmalarımızı destekliyoruz. Ülkemizin rekabetçi olması ve yeni istihdam alanlarının açılması için en önemli sektör makine-elektronik-otomasyon sektörüdür. Bir çok makine ve sistem artık tersine mühendislikle ülkemizde yapılır şekle geldi. Adına ister Endüstri 4.0, ister dijitalleşme, ister tümleşik otomasyon sistemi diyelim; otomasyon günümüz sanayisinin ve refah toplumunun vazgeçilmezidir.”

YENİ YATIRIMCILAR BEKLİYORUZ
Açılış törenine katılan Bosna Hersek Zenica-Doboj Kantonu Ekonomi Bakanı Zlatko JELİÇ ise 400 bin nüfusa sahip olduklarını, doğrudan 50 bin kişinin endüstride istihdam edildiğini belirterek, “Bizde bazı projeler geliştirilmektedir. Su akıntıları, mineral ve termo mineral sular mevcut. Yüksek teknoloji üretimiyle ilgili bu sular kullanılabilir. Organik gıdalar, turizm, metal üretimiyle ilgili uluslar arası platformda birkaç şirket bizim bölgemize yatırım yapmaktadır. Bunların başında Almanya, İngiltere ve Türkiye’den firmalar yer alıyor. Yine de yeni yatırımcıları ülkemize davet ediyorum. Yeni bir hayatı beraber inşa edelim” dedi. 

TÜRKİYE’YE İHRACAT YÜZDE 3 ARTTI
Almanya’daki Makine Mühendisliği Endüstri Birliğinde Güç İletimi Mühendisliği ve Akışkan Gücü Birlikleri, Proje Müdürü Solveig Thiede geçen sene Türkiye’ye ihracatın yüzde 3 artış gösterdiğini belirterek, “Almanya’nın pozisyonu Türkiye’nin en büyük tedarikçisi olarak devam ettirmektedir. Bu tür fuarlar bu işbirliğini geliştirmeye devam ettirecektir. Alman firmalar için bu fuarlar ve Türkiye bölgeye açılmak için çok önemlidir” dedi. 

24 BİN SANAYİCİMİZLE GÖZ GÖZE GELDİK
Fuarın Endüstri 4.0 Çözüm Ortağı olan Siemens Türkiye’nin Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy da 2013 yılında dünyada Endüstri 4.0’ın konuşulmaya başlandığını belirterek şöyle dedi: “İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyip, bu dalganın dünyada yayılmakta olduğunu, ülkemizin geçmiş sanayi devrimlerini uzunca yıllar kaçırdıktan sonra bu sefer kaçırmaması gerektiğini temenni etmiştik. Bu üç yıl içinde önümüzdeki bir iki ay da dahil olmak üzere katıldığımız etkinlik sayısı 150’yi aşmış olacak. 24 binden fazla sanayicimizle göz göze gelme şansımız oldu.

Ayrıca 30’dan fazla üniversitemizde 3 binden fazla gencimizle bir araya gelme şansımız oldu. Medyada olabildiğince yoğun çalıştık. www.endustri40.com sitesi bir yıldan uzun süredir hayatta ve ummadığımız bir başarıyı yakaladı. Dolayısıyla, ülkemizde sadece birkaç yıl gecikmeyle Endüstri 4.0 inanılmaz konuşulur hale geldi. Bundan sonra kamu üstüne düşeni fazlasıyla yapmakta. Henüz lansman gerçekleşmemiş olsa bile çalışmalar başladı. Türkiye’nin Sanayide Dijital Dönüşüm Forumu kuruldu. Sanayi Bakanlığımızın başkanlığında 6 STK’nın katılımıyla icra kurulu kuruldu ve çalışmalara başlandı. Ülkemiz tüm paydaşlarıyla Endüstri 4.0’ı yoğun bir şekilde konuşuyor. WIN Eurasia Automation fuarının da buna çok büyük katkısı olacak.”

2030’DA 12’İNCİ BÜYÜK EKONOMİ
Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cemaloğlu da
araştırma şirketlerince en karamsar bakış açısıyla bile Türkiye’nin; 2023-2030 yıllarında 3.5 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyada 12’inci sırada yer alacağını öngördüğünü söyleyerek, “Türk mühendisleri gelişen teknolojilerin bir tarafında olmaktan sıyrılarak disiplinli ve planlı çalışmayla merkezine olan yolculuğu soluksuz devam etmektedir, edecektir” dedi. 

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ AÇIK
İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Akbaytogan ise Türkiye’nin istifleme makinesine olan pazar talebinin bugün Avrupa’nın 6’ıncı büyük ülkesi olduğunu belirterek, “Hedefimiz 2023 yılına kadar 3’üncü sıraya gelmektir. Global krizde 3 bin adetlerden büyük bir gelişme göstererek 2015 yılında 14 bin adede ulaşmış ve 2016 yılında da ikinci yarısında yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen yine 14 bin adedi muhafaza etmiştir. Türkiye’nin geleceği açıktır” dedi.

 

2 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Kayseri Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, fuara 80 firmayla geldiklerini belirterek, “Ayrıca 2 üniversitemizle buradayız. Kayseride 3 organize sanayi bir serbest bölgede 42 milyon metrekarede üretim yapıyoruz. 2 milyar dolar ihracatımız, 1.5 milyar dolar ithalatımız var. Artı veren konumdayız. Cari fazla veren bir konumdayız. Endüstri 4.0’la firmalarımız ciddi olarak ilgileniyor” dedi.

 

HIZLI YOL KAT EDECEĞİZ
Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği, Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz da ekonomik gelişmelere bir noktada değil bir dönemde bakılması gerektiğini belirterek, “Makine sektörüyle ilgili dünyada ve Türkiye’deki sıkıntılar sakın canınızı sıkmasın. Son 6 yıla baktığınız zaman Türkiye’nin makine sektörünün büyüme hızı Çin gibi bir devin arkasından yüzde 700’le dünya ikincisi. Biz çok iyi yolda gidiyoruz. Endüstri 4.0 bizim için bir avantaj. Endüstri 4.0’la bir yaşam şekli değişecek. Türk kimliği kendine hayatı kolaylaştıracak elektronik ve otomasyon uygulamalarına çok meraklı. Daha kolay iş yapmamızı sağlayacak uygulamalara meraklı ve hevesliyiz. O nedenle endüstri 4.0’da çok hızlı yol kat edeceğimize inanıyorum” diye konuştu. 

Açılışta ayrıca; Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Suat Demirer, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz de birer konuşma yaptı. 

35 ÜLKEDEN 1336 KATILIMCI FİRMA
İmalat sanayi fuarı WIN EURASIA Automation 2017, kapılarını ziyaretçilere açtı. 35 ülkeden 1336 katılımcıyı ağırlayan WIN EURASIA Automation, geleceğin fabrikalarına yönelik doğru çözümlere ulaşmak isteyen ziyaretçiler için bir kez daha bölgenin lider inovasyon platformu olduğunu kanıtlıyor. Toplam 9 Salonda, Otomasyon Eurasia, Hydraulic&Pneumatic Eurasia, Electrotech Eurasia, ve CeMAT Eurasia fuarlarını bir araya getiren WIN EURASIA Automation fuarında, entegre imalat süreçlerine yönelik otomasyon teknolojileri, elektrik ve elektronik teknolojileri, hidrolik ve pnömatik sistemleri ve intralojistik çözümler konusunda en son gelişmeler ziyaretçilere dört gün boyunca sunulacak.

 

 

HÜRRİYET 16.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here