BMW Alpha: Bir Türk Tasarımcının Elinden Çıkan Sıradışı Motosiklet

0

Endüstriyel tasarımcı Mehmet Doruk Erdem ve motosiklet ustası Mark Atkinson, BMW Alpha adında son derece sıradışı bir motosiklet yaptılar. Üstelik işin ilginç yanı bunu aralarında binlerce kilometre varken gerçekleştirdiler. Mehmet Doruk Erdem İstanbul’da, Mark Atkinson ise Utah’ta yaşıyor. Bu hikaye, yaklaşık iki yıl önce Mehmet Doruk Erdem’in kendi yaptığı BMW Alpha’nın konsept tasarımını internette yayınlamasıyla başlamış.

Mehmet Doruk Erdem, efsanevi Bonneville yarışçısı Alp Sungurtekin’in sürdüğü motosikletleri gördükten sonra Alp’in motosikletlerinin modellerini yapmaya başlamış. Daha sonra Anthony Hopkins’in başrolünde oynadığı The World’s Fastest Indian (Türkçe’ye Efsane Adam olarak çevrildi) filmini izlemiş ve Bonneville Salt Flats yarışları için motosikletler tasarlamaya hazır olduğunu karar vermiş. İşte BMW Alpha da Bonneville Salt Flats yarışları için tasarladığı motosikletlerden biri. Mehmet Doruk Erdem, beyaz büyük köpekbalıklarının kendisine her zaman ilham verdiğini ve Alpha’nın tasarımında da onların anatomisini taklit ettiğini belirtiyor.

Mehmet’in BMW Alpha tasarımları internet ortamında yayıldıktan sonra, bu tasarımları görenlerden biri de Mark Atkinson olmuş. Motosikletin tasarımına bayılan ve bu tasarımı gerçeğe dönüştürmek isteyen Mark, ilk başta Facebook ve Instagram üzerinden Mehmet ile iletişime geçmeye çalışsa da başarılı olamamış. Mehmet, Mark’ın mesajlarına ilk başta cevap vermediğini, çünkü o sıralarda birçok insan projeye başlamamı söyledi ve sonucunda hiçbir şey olmadığını söylüyor. Ancak daha sonra Mark’ın kendisiyle paylaştığı fotoğrafları görüp motosikleti yapmaya başladığını görünce onun bu işte kararlı olduğunu anlamış.

Daha sonra internet üzerinden her gün motosikletle ilgili her şeyi birbirleriyle paylaşmışlar. Öğle aralarında Mark, motosikletin kaportası üzerindeki ilerlemelerin fotoğraflarını Mehmet’e göndermiş ve Mehmet fotoğraflar üzerinden geri bildirimde bulunmuş ve aylarca süreç bu şekilde ilerlemiş. Mehmet, bu şekilde motosikletin yapımının tamamlanmasının yaklaşık 16 ay sürdüğünü söylüyor. İkilinin aylar süren çalışması sonucunda ortaya çıkan BMW Alpha, üç silindirli ve 740 cc hacminde bir BMW K75 motoru barındırıyor. Aynı zamanda elektronik yakıt enjeksiyonu barındıran motor, 75 beygir güç ve 68 Nm tork üretebiliyor.

Mehmet Doruk Erdem’in diğer çalışmalarına göz atabileceğiniz Behance sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazı, Bike EXIF’te yer alan BMW Alpha yazısı kaynak alınarak hazırlanmıştır.

PAZARLAMASYON 09.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here