Yerli ‘Drone Savar’a 5 ülke talip

0

Türkiye‘nin ilk elektromanyetik drone silahını üreten ve ihracatına başlayan Harp Arge, yeni yatırımla performansını daha da artırmaya hazırlanıyor.

Geçen yıl kurulan Harp Arge, savunma sanayisinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olduğu değerlendirilen insansız sistemler ve bu sistemlerin önlemleri, elektronik harp ve robotik alanlarına yoğunlaştı. Şirket, geçen sürede söz konusu teknolojilerin erişilebilir hale getirilmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptı.

Türkiye’de ilk defa Harp Arge tarafından üretilen Drone Savar Silahı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Drone Savar, saldırı amacıyla kullanılabilecek dronelara karşı etkin önleme yapabilecek özellikler taşıyor. Harp Arge’nin öz kaynaklarıyla geliştirdiği Drone Savar, Azerbaycan ordusunun zorlu testlerinin ardından bu ülkeye ihraç edildi.

Harp Arge Genel Koordinatörü Aytekin Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Drone Savar’ın ilk kez, Antalya’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istenildiğini, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri ve Azerbaycan’ın taleplerinin karşılandığını belirtti.

“Drone sayısının 2 katı drone silahı olacak”

Dünyada drone pazarının öngörülemez bir hızla büyüdüğüne dikkati çeken Güçlü, “Bu pazar aynı zamanda kendisinin 2 katına kadar drone savar pazarını oluşturacaktır. Şu anda bile birçok ülke yasal düzenlemelerle kullanımını sınırlamaya çalışmaktadır. Her gün askeri birliklerimiz yasa dışı kullanımlarla taciz edilmektedir. Fırat Kalkanı Harekatında dahi DEAŞ drone ile bombalı saldırıda bulunarak 3 askerimizi yaralamıştır. Tüm bu olaylar Drone Savar Silahı’nın ne kadar önemli bir teknoloji olduğunu gözler önüne sermektedir.” dedi.

Türkiye’nin ilk elektromanyetik drone silahını üreten ve bu başarısını ilk ihracatı gerçekleştirerek taçlandıran Harp Arge, yeni yatırımla performansını daha da artırmaya hazırlanıyor. Harp Arge Genel Koordinatörü Aytekin Güçlü, 5 ülkeyle görüşmelerinin sürdüğünü, özellikle bir Arap ülkesinin ürünlerinden yüksek adette talep ettiğini bildirdi.
( Harp Arge – Anadolu Ajansı )

Drone Savar’ın Türkiye’de özel sektör olarak sadece Harp Arge tarafından üretildiğini dile getiren Güçlü, aynı amaçla kullanılan ürünlerden 3 kat daha ekonomik ve 4 kat daha mobil bir sistem geliştirdiklerini ifade etti. Güçlü, modülerlik ve tasarım bakımından yurt dışındaki rakiplerinden güçlü bir şekilde ayrıştıklarını ifade etti.

Güçlü, drone teknolojisinin her geçen gün geliştiğine işaret ederek, bu gelişmeleri her an takip ederek sistemlerini güncel tutmaya çalıştıklarını söyledi. Söz konusu silahı tamamen modüler bir yapıda ürettiklerini vurgulayan Güçlü, yakın gelecekte çıkabilecek birçok teknolojiye karşı alınacak önlemlerin, silaha anında uygulanabileceğini belirtti.

Özel güvenlik firmaları da sırada

Özel güvenlik firmalarından da ciddi talepler aldıklarını ifade eden Güçlü, özellikle kamu güvenliğine yönelik hizmet veren özel firmalarla şu anda sözleşme aşamasında olduklarını belirtti.

Bundan sonra izleyecekleri yola ilişkin de bilgiler veren Güçlü, “Harp Arge yakın zamanda melek yatırımcılara açılacak ve ürünlerinin seri üretimi için hatlar kuracak. Şu anda yapılanma aşamasındayız. Savunma sanayisinde yer alan büyük firmaların yatırımlarıyla daha güçlü ve profesyonel bir vizyonla hareket edeceğiz.” dedi.

 

AA 14.03.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here