Yazılım öğrenene fırsat çok

0

Farklı kurumların geleceğin mesleklerini ortaya çıkarmak için yaptıkları pek çok araştırmada yazılımcılar her zaman listelerin ilk sıralarında yer alıyor. Yazılımcı olabilmek için bilgisayar mühendisliği meuzunu olmak şart değil. Uzmanlara göre Türkiye’deki yazılımcı sayısı 200 binlere ulaşırsa milyar dolarlık Türk teknoloji şirketleri ortaya çıkabilir.

 

Geleceğin meslekleri ile ilgili yapılan pek çok araştırmada yazılımcılar listelerin ilk sıralarında yer alıyor. Teknolojideki gelişmelerin hayatın her alanını etkilediği günümüzde kendini yeterince geliştirebilmiş bir yazılımcı dünyanın herhangi bir yerinde iş bulabiliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 5.500 kişi bilgisayar mühendisliği’nden mezun oluyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan alınan bilgilere göre Türkiye’de bugüne kadar bilgisayar ve ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olanların sayısı 60 binin üzerinde. 2015’te bilgisayar ve bilişim ile ilgili lisans programlarına yapılan toplam yerleştirme 14 bini aşıyor. Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 Haziran ayında yaptığı bir açıklamada acilen 70 bin bilişim uzmanına ihtiyaç olduğunu belirtmişti. Işık, bu rakamın 2023’e kadar 300 binin üzerine çıkaacağını aktarmıştı. Bilişim sektörü de her yıl büyümeye devam ediyor. Türk Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) açıkladığı 2015 yılı bilgi ve iletişim teknoloji sektörü pazar verilerine göre sektör bir önceki yıla oranla yüzde 18 büyümeyle 83,1 milyar TL büyüklüğe ulaştı. İstihdamrakamı, yüzde 26’sı kadın çalışan olmak üzere 113 bin kişi oldu. İhracat ise 2,2 milyar TL’ye ulaştı. Toplam ihracatın 1.3 milyar TL’sini yazılım oluşturdu. Yazılım ihracatı 2014’e göre yüzde 49 büyüdü.

BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR
Yani, verilere bakıldığında bilişim sektöründe yukarıya doğru bir ivme yakalanmış durumda. Ancak, uzmanlara göre bu rakamlar hiç de yeterli değil. Nüfusun 80 milyon civarında olduğu Türkiye’de çok daha büyük bir potansiyel var. Bu veriler aynı zamanda Türkiye’nin yeterince çok yazılım üreten bir ülke olamamasının da bir nedeni. Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Türkiye’de 200 bin civarında yazılımcıya ulaşması halinde milyar dolarlık teknoloji şirketleri ortaya çıkabilir diyor. Oysa, yeterli sayıda yazılımcı olmadığı zaman yeni bir ürün geliştirme ihtimali de azalıyor. Kod yazımının ilkokul çağlarından itibaren öğretilmesi bu noktada çok önemli. Çünkü, yazılımcılığın altyapısını alan bir kişi, ileride doktor ya da bir bankacı bile olsa, öğrendiği bilgileri mesleği ile birleştirerek farklı bir yazılım geliştirme potansiyeline sahip olabiliyor. Türkiye’de özellikle veriyi iyi anlayan insanlara çok ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanında, tüm insanların hayatlarının içinde olan otomobiller, beyaz eşyalar, televizyonların akıllanmaya başlamasıyla, nesnelerin interneti konusu giderek daha çok önem kazanıyor. Bu noktada sadece kodlama değil, tasarım, kullanıcı deneyimi gibi konular da gündeme geliyor. Tüm dünyada bu prensipleri bir araya getirebilen yazılımcılara her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor. 

ANALİTİK DÜŞÜNEBİLMELİ
Yazılımcı olabilmek için bilgisayar mühendisi olmak şart değil ancak kişinin kendini matematik ve mantık konularında çok iyi geliştirmiş olması gerekiyor. Cavit Yantaç, bunun en iyi örneklerinden biri. İşletme okuyan, üzerine işletme master’ı yapan Yantaç, çok keyif aldığı için yazılımcı olarak çalışmaya başladığını söylüyor. Kod yazmaya henüz 9 yaşındayken merak saran Yantaç, bir yazılımcı olabilmek için yaştan çok kişinin ne kadar analitik bir altyapısı olduğunun önemine değiniyor. Matematik, mantık konularında kendini iyi geliştirmiş bir kişi kodlamayı rahatça öğrenebiliyor. Bu, gerçek anlamda bir yazılım mimarı olmak için yeterli olmasa da, çalışan işinin bir parçası olarak kod yazabiliyor. Bilgisayar mühendislerinin aldığı dört yıllık eğitim ise onlara kariyerlerinde çok iyi bir esneklik veriyor. İstedikleri zaman mobil uygulama yazabiliyor, isterlerse bir bankanın uygulamasını geliştirip, bir oyunun yaratacısı olabiliyorlar. Bunun yanında, bankalarda, telekom şirketlerinde, sigorta şirketlerinde, yazılım evlerinde ya da startup’larda iş bulabiliyorlar.

 

AÇIK AKADEMİ FIRSAT YARATIYOR
Dört yıl önce hayata geçirilen Açık Akademi platformu her yaştan insana algoritmik düşünceyi, temel programlama bilgisini, mobil uygulama ve internet sitesi geliştirmeyi ücretsiz olarak öğretme amacıyla kurulmuş. Microsoft Türkiye, bu platformda başarılı olan çoğu üniversite 1 ve 2. sınıf öğrencisi ile belli sayıda lise öğrencisi toplam 100 kişiyi her yıl yaz stajına davet ediyor. Bu kişilere tüm yıl boyunca çeşitli görevler veriliyor ve takip ediliyor. Bunda da başarılı olanlara ise iş teklifi yapılıyor.

 

YAZILIM İSTİHDAMI SÜRECEK
Hürriyet
 İK olarak İTÜ TEKNOKENT ve ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde bulunan ve toplamda 1000 kişiyi aşkın yazılımcının çalıştığı 15 farklı şirkete yazılımcı istihdamını sorduk. Gelen cevaplara göre;

– Katılımcıların hemen hepsi 2017’de kadrolarına yeni yazılımcılar katmayı hedefliyorlar.
– Ancak, çoğunluk aradıkları özelliklere sahip yazılımcıları rahatlıkla bulamıyorlar.
– Katılımcılara göre bugün Türkiye’de yazılımcılar için yeterli iş fırsatı bulunuyor. 
– Firmaların tümü gelecekte de yazılımcıların rahatlıkla iş bulabileceklerini ve ihtiyacın arttığını belirtiyorlar. 

Anket cevaplarını yorumlayan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdür’ü Mustafa Kızıltaş, teknolojiyi iş süreçlerinin kalbine koyan şirketlerin bir adım öne geçeceğini vurgulayarak, “Buzdolabından uçaklara kadar yazılım artık her alanda kullanılıyor. Önümüzdeki yıllarda da hayatımızda daha fazla yer bulacak ve bu alandaki nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyaç artarak devam edecek” diye konuşuyor. İTÜ ARI Teknokent Operasyon Grup Başkanı Gökçe Tabak ise yazılımcılar için Türkiye’de kesinlikle yeterli iş fırsatı olduğunu belirterek, “Ancak günümüzde firmaların aradığı yazılımcıların özellikleriyle, yazılım alanında çalışmak isteyen kişilerin sahip olduğu bilgi ve donanım arasında farklar bulunuyor. Örnek olarak yazılım alanında çalışmak isteyenlerin özellikle sektörde aranan programlama dillerini bilmemeleri, güncel proje yönetimi süreçleri hakkında bilgileri olmamaları gibi problemlerden dolayı istihdam edilme zorlukları yaratıyor” diye konuşuyor.

 

HEDEF HERKESİ YAZILIMCI YAPMAK
Türkiye’deki yazılımcı açığını kapama hedefi, ortaya farklı fikirlerin çıkmasına sebep oluyor. Bunlardan biri de EMS Yazılım tarafından geliştirilen OCTOPOD Yazılım Geliştirme Platformu. Bu uygulama ile firmaların iş akışlarını yönetebilmeleri için gerekli olan yazılımları, kendi ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde geliştirebilmeleri hedefleniyor. EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo, OCTOPOD’u kullanan firmaların artık ileri seviyede yazılımcıya ihtiyaçlarının kalmayacağını savunarak, “OCTOPOD’u kullanmayı toplamda 9 saatlik bir eğitimin sonunda öğrenen herkes yazılım geliştirebilir” diyor. Platformun yazılımcı olmak isteyen yeni mezunlar için de yararlı olduğunu söyleyen Balo, OCTOPOD AKADEMİ’de her Salı ücretsiz olarak eğitim verildiğini aktarıyor.

 

 

HÜRRİYET Deniz TÜRSEN 10.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here