İş Melekleri (GBA) Başkanı Emre Kurttepeli, ‘Talebi hızlı keşfeden kazanacak’

0

İş Melekleri (GBA) Başkanı Emre Kurttepeli, “Artık talebin çok hızlı keşfedilmesi ve bu talebe hızlı bir şekilde arz ile dönülmesi gereken bir dönemdeyiz. Bu noktada gerekli inovasyonu getirecek şirketler startup’lar” dedi.

Geçen yıl 5’inci yılına giren Galata İş Melekleri (GBA)’nin kuruluş amacı iş yapış şekillerinin teknoloji ile birlikte hızla değiştiği günümüzde, teknoloji tabanlı girişimlere rehberlik ederek inovatif iş fikirlerine finansman havuzu oluşturmak ve girişimcilik ekosistemini hem yurtiçinde hem yurtdışında yatırımcılar ve ortaklıklarla büyütmek. Bugün, GBA’nın her biri farklı sektörlerde uzman, çoğu başarılı çıkışlar gerçekleştirmiş eski birer girişimci olan Yemek Sepeti’nin kurucuları Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Gittigidiyor. com kurucularından Burak Divanlıoğlu, Pozitron’un kurucuları Fatih İşbecer, Fırat İşbecer gibi isimlerin yanı sıra reel sektörde aktif üst düzey yöneticilerin de aralarında olduğu 25 melek yatırımcı üyesi bulunuyor. Bu yatırımcıların ortak özelliği ise Türkiye’nin teknolojiyi merkezinde tutan girişimlerle büyüyeceğini düşünmeleri ve bu alanda melek yatırımcı olarak finansman ve mentorluk sağlamaları.

Bu hafta Galata İş Melekleri (GBA) Başkanı Emre Kurttepeli ile girişimcilik konusunda konuştuk.

Dünyadaki başarılı ekosistemlerde şirketlerin, inovasyon konusunda geri kaldıklarını hissettikleri için ülkelerinde bulunan startup’larla birlikte çalıştığını söyleyen Kurttepeli, bu şirketlerin kimi zaman onların müşterisi kimi zaman iş ortakları olduklarını, kimi zamansa bu startup’ları satın aldıklarını belirterek, “Maalesef Türkiye’de henüz sıkı bir startup, kurumsal şirket işbirliği olgusu yaratabilmiş değiliz” dedi. Startup’ların dinamik yapıları itibariyle Türkiye’de neredeyse her gün değişen mevzuat ve regülasyonlara kurumsal şirketlerin hantal yapılarından çok daha hızlı şekilde cevap verebileceklerini kaydeden Kurttepeli, “Ayrıca artık talebin çok hızlı keşfedilmesi ve bu talebe hızlı bir şekilde arz ile dönülmesi gereken bir dönemdeyiz. Bu noktada gerekli inovasyonu getirecek şirketler startup’lar. Örneğin ülkemizden pek çok SaaS girişimi çıkıyor ve her biri kurumsal yapıların hantal işleyişlerini iyileştirmek için hayatı kolaylaştıran çözümler sunuyor. Bunun yanı sıra dünyada Uber, Airbnb, Spotify örneklerine bakacak olursak, kurumsal şirketler artık her gün endüstriyi dönüştüren yeni teknolojiler, yenilikçi servisler ve çarpıcı iş modelleriyle karşılaşıyor. Bu noktada büyük şirketler, startup’ların kendi paylarından çalacağını düşünmek yerine, startup’ları potansiyel ortakları olarak görüp birlikte daha fazla katma değer yaratmak üzere çalışmalılar” diye konuştu.

IT departmanlarının fikirleri kopyalaması zaman kaybı

Kültürel olarak bakıldığında şu anda dünyada en pahalı metanın zaman olduğunu kaydeden Kurttepeli, şunları ekledi: “Şirketlerin zamanı satın alması gerekiyor çünkü zamanı alamayan şirketler rekabetten düşüyorlar. Etrafta bir girişimden duyduğu fikirleri çok değerli, çok pahalı IT departmanlarıyla kopyalamaya çalışan kurumsal şirketler görüyoruz. Bunun yerine refk leksimizin startuplarla stratejik iş birlikleri veya satınalmalar gerçekleştirmek şeklinde olması, Türkiye’yi ve girişimciliği ileriye götürecek bir hamle olacak.”

LOKAL PAZAR ORTA BOYUTTA OLUNCA GLOBALLEŞME ZORLAŞIYOR

Kurttepeli, Türkiye boyutunda gelişmekte olan ülkelerin en büyük dezavantajını şöyle açıklıyor: “Lokal pazarın gelişmiş ülkeler kadar büyük olmaması ve nüfusunun Çin, Hindistan gibi yeterli büyüklükte olmaması. Eğer Türkiye ufak bir pazar olsaydı (İsrail, Skype’ın doğduğu Estonya gibi) girişimler ilk günden global olmayı hedefl eyeceklerdi. Ama orta boyuttaki pazar sebebiyle genelde girişimler lokal pazarı hedefl eyerek başlıyorlar. Lokal pazar, büyük yatırımları destekleyecek büyüklükte olmadığından, hiçbir zamanda globale geçiş yapacak yeterli kaynağı, karı yaratamıyorlar. Halbuki Çin gibi bir ülkede AliBaba gibi şirket lokal pazarda büyük boyut ve karlılığa ulaşıp, sonradan bu imkanlarını globalleşmede kullanıyor. Bu anlamda Türk girişimciler şans ve şanssızlığı aynı anda yaşıyorlar, bu da globalleşmeyi zorlaştırıyor.”

GALATA İŞ MELEKLERİ’NDEN

– Ön elemeden geçen 40-50 projeyi toplu olarak dinleyip, inceliyor. Bu rakamı 7 projeye indirdikten sonra, yatırım yapılıyor.
– Yılda yaklaşık 400 tane girişim başvurusu değerlendiriyor.
– 2011’den bu yana GBA toplamda bin 600 başvuru aldı, 510 girişimciyle birebir görüşüldü.
– 105 yatırımcı sunum yaptı 30 girişimciye özel inceleme yapıldı.
– 23 girişime yatırım yaptı ve bugüne kadar yaptığı tüm yatırımların toplam değeri 6 milyon TL’ye ulaştı.
– Birkaç sene içinde bu şirketler, 3 bin – 5 bin kişilik bir istihdam yaratacak.

 

   

DÜNYA 06.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here