Uydu kontrollü ANKA, 2017’de göreve başlayacak

0

Türkiye’de geliştirilen insansız hava aracı ANKA, 2017’nin ilk yarısından itibaren teslim edilmeye başlanacak.

Türkiye’nin geliştirdiği en önemli insansız hava arcı (İHA) platformu durumunda olan ANKA’nın uydu kontrollü modeli olan ANKA-S 2017’nin ilk yarısından itibaren teslim edilmeye başlanacak. Taktik İHA ihtiyaçlarında yer kontrollü modeller başka platformlarla çözülünce, ANKA’nın seri üretim anlaşması uydu kontrollü bir İHA’nın geliştirilmesini içerecek şekilde imzalandı. TAİ’den yapılan açıklamada ANKA-S projesinde eğitim, test ve kalifikasyon çalışmalarını birlikte yürütüldüğü hatırlatılarak 2017’de 6, 2018’de 4 adet olmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığının siparişlerinin teslim edileceği belirtildi. ANKA ile Emniyet ve diğer güvenlik kuvvetleri de ilgileniyordu. ANKA 30 bin ft yükseklikte (yaklaşık 10 km) 24 saat havada kalabiliyor ve 18 saat görev yapabiliyor. Görüntü ve veri iletim sistemleri milli olan ANKA böylece tam güvenli olarak görev yapabiliyor.

Bu arada, Savunma Sanayii Müsteşarlığı da yazılı bir açıklama yaparak, yüksek çözünürlüklü milli kamera ile görev yapacağı belirtildi. Sabit yörüngedeki TÜRKSAT 4B haberleşme uydusu üzerinden kontrol imkanı bulunan ANKA-S böylece kesintisiz olarak iletişim şansı buluyor.


ANKA-S füze kullanılarak operasyonel hale getirilecek yeni nesil İHA’lara da temel teşkil edecek. Hem kapasite hem de taşıyabildiği yük açısından ANKA, MALE sınıfında yurt dışındaki benzer platformlardan üstün özellikler taşıyor. Halen TSK tarafından kullanılan operasyonel İHA süzülme ile hedefe yönlenen, herhangi bir itki sistemi bulunmayan mühimmat kullanıyor ve yer istasyonu aracılığıyla yönetiliyor. ANKA-S operasyonel hale gelirse, TÜRKSAT 4B’nin erişebildiği dünyanın herhangi bir yerinde yer istasyonuna ihtiyaç olmadan, sadece havalanıp-inebileceği bir alan sağlanmak suretiyle kullanılabilecek.

ANKA-S gelecek gelişmelere açık

ANKA-S uydu kontrollü olması yanında her türlü geliştirmeye açık bir platform olarak fark yaratıyor. ASELSAN üretimi IR yüksek çözünürlüklü kamera yanında yine ANKA-S ve benzer platformlarda ayrıca kullanılabilecek sentetik açıklıklı radar görüntüleme sistemi (SARPER) de ASELSAN tarafından geliştirilmiş durumda. Bu sistemler birlikte gece ya da gündüz, bulutlu havalarda dahi gözetleme yapabiliyor. Bu sistemler aynı zamanda hedefleme imkanı da veren alt sistemlerle birlikte çalışabiliyor. Böylece ANKA-S veya silahlandırılmış versiyonları, yer istasyonuna bağımlı olmadan, uydu üzerinden merkezi bir yönetim ve kıymetlendirmeyle hedefleri bulup, yok etme kapasitesine sahip olabilecek.

İHA’ların personel riski düşük operasyon araçları olması yanında operasyonel havada kalış zamanı da büyük avantaj sağlıyor. Çok etkili olmalarına rağmen yer hedeflerine yönelik kullanılan uçaklar fark edilme açısından, helikopterler ise operasyon süresi açısından sınırlı bulunuyor. ANKA-S’in açıklanan operasyonel süresi 18 saat düzeyinde. Havada kalış süresi ise 24 saat.

TAI, yaptığı açıklamada, ANKA-S’in 200 kg faydalı yük taşıyabileceği belirtildi. ANKA’nın bütün haberleşme ve iletişim sistemleri TSK Muhabere Sistemi üzerinde gerçekleşiyor. Uçuş kontrolü ve haberleşmeye yönelik donanım ve yazılımlar milli olarak üretildi. TAI, ANKA geliştirme ve ANKA-B ile sağlanan deneyimlerle otonomi özelliklerinin de artırıldığını vurguladı.

TAI, proje kapsamında ANKA-S’i yönetecek pilot ve operatör eğitimleri, bakım ve eğitim simülatörleri, bakım-idame altyapılarına yönelik çalışmaların devam ettiği vurgulandı.

 

DÜNYA 27.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here