2020’nin en ileri otomotiv teknolojileri

0

Otomotiv teknolojileri hızla gelişiyor. Otomotiv sektörü gerek kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate alarak gerekse ihtiyaç oluşturarak ileri teknoloji sistemleri arka arkaya geliştiriyor.  Peki 2020’ye kadar otomobillerde hangi özellikler bulunacak?

10 Otonom araçlar

Sürücüsüz araçların tam olarak yollarda görülmesi 5 ila 10 yılı bulabilir. Ancak 2020’ye kadar, bazı durumlarda kontrolü ele alan araçlar yollarda olacak. Örneğin aniden kar bastırdığına gerekli donanımı devreye sokan ve sürücüye yardım eden araçlar…

 

Sürücüyü devre dışı bırakan sistemler

 

Bu da size sürücüsüz otomobili ya da otonom araçları çağrıştırabilir. Ancak otonom araçlardan farklı bir sistem. Sensör teknolojilerinin gelişmesiyle, otomobilinizin sizin kararlarınızı uygulamayıp teknolojisini devreye sokması mümkün. Örneğin siz gaza basıyor olsanız bile öndeki aracı algılayan sistem gazı devreden çıkarıp fren yaparak sizi devre dışı bırakabilecek. Zaten şimdiden otomatik fren desteği veren araçlar var. Ancak siz ısrarla gaza basarsanız şu anki teknoloji sizinle inatlaşmıyor!

Biyometrik araç erişimi

 

Elinizi algılayınca kilidi açan, parmak izi okuyan ya da bir tuşla çalışan araçlar yaygın. Ancak bunun daha ilerisini düşünün. Örneğin retina hareketlerinizi algılayan ve bazı kontrolleri bakışla yapabileceğiniz araçlar düşünün. Kapıya odaklandığınızda kilidi açan ya da sesle klimayı devreye alan bir araç…

Kapsamlı araç takibi

 

Sigorta şirketleri, davranışlarını tam olarak izletmeyi kabul eden sürücülere önemli indirimler yapacaklar. Yani kaç km yol yaptığınızdan tutun da aracı nasıl kullandığınız, periyodik bakımları ne zaman yaptırdığınız, aracı ne zaman kullandığınız… Bu ve benzeri onlarca bilgiyi sigortacıların izlemesine izin verdiğinizde farklı bir sistem ortaya çıkacak. Elbette bunun gönüllü olarak kalmasını diliyoruz! Zorunlu tutulursa işimiz zorlaşabilir.

Aktif pencere ekranları

 

Head Up Display teknolojisini aracın ön camında düşünün… Artık ön camınız o bilindik cam değil. Sizinle iletişime geçen, bilgi veren bir ekran. Yaklaştığınız kavşağın size ön camdan işaret edildiğini düşünün… Yani ön cam artık bir navigasyon! 2020’ye kadar yaygın olarak göreceğimiz teknolojilerden biri de bu.

Aracın uzaktan devre dışı bırakılması

Aracınız çalındığında ya da benzeri bir özel durumda binlerce kilometre öteden bile devre dışı bırakılabilecek. Aslında bu teknoloji birkaç markada uzun zamandır mevcut. Ancak kullanıcılarının çoğu bile bundan haberdar değil. Bu uygulamanın her sınıf ve her kategorideki araçta yaygınlaşması an meselesi.

4 Aktif sağlık izleme

Ford’un denemelerini yaptığı bu sistem, giyilebilir teknolojiden yararlanan bir uygulama. Emniyet kemerleri ya da koltuk aracılığıyla sağlık durumunuz her daim kontrol altında tutulacak. Örneğin bir kalp krizi riski önceden fark edilerek araç tarafından mümkün olan önlemler alınacak. Ambulans çağırma, konum bildirme, aracı kontrol altına alma gibi…

3 silindir süper arabalar

 

Günümüzde 600 beygir gücüne sahip bir otomobil elbette mümkün. Kaputun altına devasa bir 6 silindir motor yerleştirirseniz bu gücü elde edebiliyorsunuz. Elbette bir de petrol şirketi sahibi olmanız gerekiyor! Ancak yakın gelecekte 4 silindirli süper arabalar mümkün olacak.

Akıllı kişiselleştirilmiş araç içi pazarlama

Zaten davranışlarınıza dayalı olarak sosyal medya hesaplarından ya da Gmail’den kişiselleştirilmiş mesajlar, reklamlar alıyorsunuz. Bunu bir de aracın içinde düşünün. 2020’de ortalama her araç internete bağlanabilecek. Ve bu pazarlama faaliyetleri aracımızın içinden de hayatımıza girmiş olacak. Umarız zorunlu olmaz ve reklamı geç butonu devrede olur!

Yeniden yapılandırılabilen gövde panelleri

Küçük SUV kategorisine olan talep artıyor. Kamyonet satışları da hızla büyüyor. Peki ya bir arabada iki araç tipi olursa? Hafif gövde panelleri, çatı ve yan camı alt gövde panellerine geri çeken gelişmiş motorlu bir SUV düşünün. 2020’de bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.

BİLGİ ÇAĞI   16.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here