Türkiye’nin ikinci askeri uydusu GÖKTÜRK-1 fırlatıldı

0

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası’ndan Vega roketiyle fırlatıldı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, GÖKTÜRK-1 “Türk Hava Kuvvetleri’nin geleceğe yönelik önemli projelerinden biri” olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen törende konuşurken, “Uydularımızı artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır” dedi ve Göktürk-1’deki yerli katkı oranının yüzde 20 olduğunu ifade etti.

Erdoğan, “Bundan sonraki uydumuzu tam tersi bir oranla uzaya göndermeliyiz” diye konuştu.

Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak

Açıklamada, GÖKTÜRK-1’in hem sivil hem de askeri uygulamalar için optik kamerasıyla çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacağı belirtiliyor.

GÖKTÜRK-1 uydusu, Türkiye saati ile 16:51:44’te fırlatıldı.

 image002

IGÖKTÜRK-1 fırlatılan ikinci askeri uydu olacak

GÖKTÜRK-1 yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip.

Genelkurmay, GÖKTÜRK-1 projesinin; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın projesi olarak, TAI A.Ş., ASELSAN A.Ş., TUBİTAK, UEKAE, ROKETSAN A.Ş., TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldüğünü kaydetti.

Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2’den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyor.

 

 

BBC TÜRKÇE 05.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here