Yerli Linterden Nanokristalin Selüloz (NCC) Üretildi

0

Yerli Linterden Nanokristalin Selüloz (NCC) Üretildi. Ülkemizin linter kaynaklarından nanokristalin selüloz (NCC) üretilmiştir. Gelecekte kritik öneme sahip bir malzeme olacağı düşünülen, eşsiz özelliklere sahip nanokristalin selüloz, ülkemizin yeterince faydalanamadığı linter hammaddesinden başarı ile üretilmiştir.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ekibi danışmanlığında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında yerli linter hammaddeleri kullanılarak, hem doğa dostu hem de yüksek performanslı nanokristalin selüloz elde edilmiştir. Üretilen nanokristalin selüloz “Nanolinter®” markası ile tescil edilmiş ve Avrupa Patent başvurusu yapılmıştır.

Pamuk endüstrisinin bir yan ürünü olan linter; kağıt para, izolasyon malzemesi gibi ürünlerin üretilmesinde kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde halihazırda katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürülememiştir. Nano boyutta üretilen Nanokristalin selüloz; paslanmaz çeliğin 8, alüminyum alaşımlarının ise yaklaşık 25-30 katı çekme dayanımına sahiptir. Bu nedenle yüksek performanslı kompozit malzemelerin yapısında kullanılmaya oldukça elverişli olan nanokristalin selüloz, aramid, karbon ve cam fiberler gibi yaygın olarak kullanılan katkı malzemelerine göre mekanik dayanım yönünden üstün iken, yine o malzemelere göre daha düşük özkütleye sahip olması nedeniyle hafiflik de sağlamaktadır. Bu özellikleriyle kompozit sanayisi gibi yüksek dayanım ve hafifliğin önemli olduğu sektörlerde parlak bir potansiyele sahiptir.

 

Ayrıca reoloji özelliği ile ilaç, kozmetik, boya, kimya, polimer endüstrilerinin katkı maddesi olarak kullanabileceği biyouyumlu ve biyoçözünür bir üründür.  Türkiye’de bol miktarda bulunan linter maddesinden elde edilen Nanolinter® endüstriyel simbiyoz faydasının yanı sıra; ülkemizde yerli olarak üretilen ilk nanokristalin selüloz ürünüdür.

Nanokristalin selüloz uygulandığı malzemeye yüksek dayanım katarken, doğal kaynaklardan üretilmesi nedeniyle çevreye zarar vermemektedir. Otomotiv, uçak, kompozit sanayileri gibi yüksek dayanım ve hafifliğin olmazsa olmaz olduğu sektörlerde parlak bir potansiyele sahip olan nanokristalin selüloz, çevreye duyarlı yapısı nedeniyle de eşsiz bir malzemedir.

 

Üretilen NCC’nin teknik özelliklerine www.nanolinter.com adresinden ulaşılabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here