Uzaya gidecek ilk Türk

0

NASA’nın uzay yolcuğu programı kapsamında bir Türk uzaya gidecekler arasında yerini aldı. Uzaya gidecek ilk Türk unvanına sahip olacak Halil Kayıkçı, yapılan çekiliş sonucu hayali olan uzaya yolcuğu fırsatını elde etti.

Hayalini gerçekleştirmek için İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği bölümü kazanarak hayaline bir adım yanaşan Halil Kayıkçı sonunda hayallerine kavuştu. Kayıkçı, bir şirketin düzenlediği çekilişe katılarak NASA’nın 63 ülkede 170 kişi için düzenlediği çekiliş sonucu uzaya gidecek 23 kişiden biri olmaya hak kazandı. Yapılacak 1 haftalık eğitimin ardında uzaya yolculukları başlayacak 23 kişinin arasına yerleşen Halil Kayıkçı hayali olan uzay yolculuğuna gitmeye hak kazandı.

Uzay yolculuğu hakkında soruları yanıtlayan Kayıkçı şunları dile getirdi;

“Yüzde 98 ya da 99 ihtimalle Karayip’lerdeki Churasan adasında bulunan uzay limanından uzay aracımıza bineceğiz. Aracımız iki kişilik olacak, benim görevim ise co-pilotluk. Herkes bana ‘korkuyor musun, ya başına bir şey gelirse?’ diyor fakat ben İstanbul’da yaşamanın daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum”

Sonrasında nasıl kazandığını anlatan Kayıkçı serüvenini heyecanlı sözlerle söyle ifade etti;

“Bir gün dersteyken arkadaşım ‘Bir şirket uzaya turist gönderiyormuş’ dediğinde içimden ‘O kişi neden ben olmayayım?’ diyerek harekete geçtiğim ve katıldığım çekiliş sonrası Türkiye’de ilk 3 kişi arasına girmeyi başardım. NASA’nın verdiği eğitimi de tamamladıktan uzaya çıkacak 23 kişiden biri oldum.”

Böylece İTÜ Uzay Mühendisliği okuyan Halil Kayıkçı uzaya gidecek ilk Türk olacak.

 

YENİŞAFAK 17.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here