Otomobilde yepyeni bir dönem başlıyor

0

Paris’in bu yılki yıldızları hiç şüphesiz büyük markaların sunduğu kimi pazara çıkmaya hazır, kimi ise birkaç yıl içinde yollarda görmeye başlayacağımız, menzilleri 400-600 km arasında olan elektrikli araçlardı

Paris’te geçtiğimiz günlerde kapılarını açan otomobil fuarı, ağırlıklı olarak metro, kullanan ya da motosiklet tercih eden Parislilerin umurunda mıydı bilinmez ama otomobile ve geleceğine ilgi duyan herkesin gözü kulağı bu şehirdeydi. Hatta önemli bir kısmı bizzat Paris’teydi.
Çok değil birkaç yıl önce otomobil fuarlarının en dip salonlarında az sayıda maceracı küçük üretici tarafından sergilenen, büyük üreticiler tarafından da aslında küçümsenen elektrikli otomobiller, son yıllarda tüm fuarların gözdeleri oldu. Üstelik büyüklerin topa girmesiyle birlikte, tüketicilerin kısa menzillerinden ötürü burun kıvırdığı bu araçlar menzil açısından benzinliler bir yana dizellerle bile boy ölçüşür hale geldi.
Her ne kadar yöneticileri “Dizelleri geliştirmeye devam edeceğiz” deseler de Paris’te bir kez daha ortaya çıktı ki içten yanmalı motorlarda dizel dönemi otomobil dünyası için kısa kabul edilebilecek bir süre içinde kapanacak. Avrupa’da çevre kaygısından ötürü gözden düşen dizel bizde ise büyük ihtimalle bir süre sonra benzinli araçlarla aynı seviyeye çekilecek fiyatlarından ötürü ilgi görmeye devam edecek.

 

2017’nin ikinci yarısında çıkacak

BMW’nin coupe formlu SUV’u X2, sadece markanın 1’den 6’ya kadar olan X serisinde, boş olan 2 numarayı tamamlamakla kalmayacak, aynı zamanda UKL2 adı verilen, bir sonraki kuşak X1 ve MINI Countryman’la aynı platformu kullanacak, üstelik 4 tekerlekten çekişli versiyonu özel olarak sipariş edilmezse, önden çekişli olacak.

 

C3 tamamen yenilendi

Citroen’in küçük sınıfta 3.5 milyonu aşkın satış adedini geride bırakan başarılı modeli C3, tamamen yenilenerek hem segmentinde hem de otomotiv sektöründe ilklere imza atmaya hazırlanıyor. 5 kapılı yeni Citroën C3, 3.99 metre uzunluğa sahip. Anahtarsız giriş ve çalıştırma özellikli anahtarı da barındıran yeni C3’ün tüm fonksiyonlarına, ergonomik kullanım sunan 7 inçlik ekrandan erişilebiliyor. Yeni C3’ün bagajı 300 litrelik bir hacme yaklaşıyor. Manuel şanzımanlı PureTech 3 silindirli benzinli motorun, 68, 82 veya 110 beygirlik versiyonları var. BlueHDi dizel motorlar ise 75 ve 100 beygirlik versiyonlara sahip. C3 kısa bir süre içerisinde EAT6 otomatik şanzıman ile de piyasada yer alacak.

 

Honda, Paris’te Civic Type R sürprizi yaptı

Honda, 2016 Paris Otomobil Fuarı’nda sürpriz yaparak yeni nesil Civic Type R ile ilgili bir ön gösterim niteliğinde olan Civic Type R prototipini tanıttı. Yeni nesil Civic Hatchback ile aynı platformu kullanan Type R’ın prototipi, basık ve geniş gövde orantılarıyla dinamik ve sportif bir duruş sergiliyor. Prototipe özel bir ayrıntı olarak parlak fırçalanmış alüminyum gövde rengi dikkat çekiyor. Agresif tasarımlı ön tampon kırmızı kontur, karbon tampon altı eklentisi ve elmas formlu ızgaraya sahip devasa hava girişleriyle yüksek performansı görsel olarak vurguluyor.

 

ELEKTRİKLİ SÜPER SPOR

Citroen’de bir versiyonken, premium segmentte bağımsız bir oyuncu olmak üzere yola çıkan DS, Paris Otomobil Fuarı’nda DS E-Tense Concept’le dikkat çekti. 4.72 metre uzunluğunda ve 1.29 metre yüksekliğinde olan E-Tense, 402 beygir güç ve 516 Nm tork değerlerine sahip bir elektrikli. Markanın Formula-E yarışlarında kazandığı deneyimle oluşturulan teknolojik altyapıda lityum-ion piller aracın merkezine konumlandırılmış. Yüzde 100 elektrikli E-Tense’in menzili şehir kullanımında 360 km, karma kullanımda ise 310 km. 1.8 ton ağırlığındaki E-Tense, 250 km/s maksimum hıza ulaşıyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 4.5 saniyede tamamlıyor.

 

LC 500 göz kamaştırdı

Lexus, 2016 Paris Motor Show’da tasarımıyla ve performans özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken LC 500’ü sergiledi. 2012 yılında gösterilen LF-FC konseptine neredeyse bire bir sadık kalınarak üretilen LC 500, hibrit ve benzinli motor olmak üzere iki motor seçeneğiyle satılacak. 500h ve LC 500 önümüzdeki yıldan itibaren dünyada ve Türkiye’de aynı anda satışa sunulacak.

 

Hem cimri hem çok hızlı

Porsche, Paris Otomobil Fuarı’nda Panamera serisinin dördüncü modeli olan 4 tekerlekten çekişli ve 50 kilometre elektrikli sürüş menziline sahip 4 E-Hybrid’i tanıttı. Plug-in hybrid motoru 462 beygir güç ve 700 NM tork üreten otomobil, 100 kilometrede 2.5 litre tüketiyor. 278 kilometre azami hıza ulaşırken, 0-100 km hızlanmasını ise 4.6 saniyede tamamlıyor.

 

GTC Lusso’ya turbo takviyesi

Ferrari’nin V8 turbo beslemeli motorla donatılan 4 koltuklu ilk modeli olan GTC4 Lusso T, Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı. Kaputunun altında 2016 Uluslararası Yılın Motoru ödülünü kazanan 3.9 litrelik turbo beslemeli Ferrari motorunun görev yaptığı GTC4 Lusso T, 0-100 km/s hızlanmasını 3.5 saniyede gerçekleştirerek 320 km/s’lik son hıza erişiyor.

 

HABERTÜRK  Hakan ÖZENEN 03.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here