Milli bomba HGK-1, IŞİD hedeflerini vurdu

0

SURİYE’de sürdürülen Fırat Kalkanı harekatının 35’inci gününde; Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar tarafından Tall Ar, Amiriyah ve El Eyyubiyah’ta bulunan 4 hedefe 5 milli bomba HGK-1 atılarak, komuta yeri ve silah mevzii olarak kullanılan 4 binada bulunan IŞİD unsurları etkisiz hale getirildi.

 

Operasyonda ilk kez milli bomba HGK-1’in kullanıldığı belirtildi.

 

HÜRRİYET  27.09.2016

 

HASSAS GÜDÜM KİTİ   HGK-1

 

Savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği başarılı projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) vurucu gücünü artıran TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti’ni (HGK) geliştirdi. Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK’lar ile uçaklar hedefi 25 kilometre uzaklıktan noktasal olarak vurabiliyor.

Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran HGK’lar TÜBİTAK mühendislerinin 5 yıllık çalışması sonucu geliştirildi. Ar-Ge’si tamamlanan HGK’lar güdümsüz bombaların üzerine giydirilecek şekilde tasarlandı. Akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcıları yardımıyla 6 metre gibi düşük bir sapma değeri ile yok ediyor. Böylece ortadan kaldırılması istenen hedef dışındaki yerlere zarar verilmeden harekat yapılabiliyor.

Savaş uçakları normal bombaları 5-6 kilometre uzaklıktan atarken, HGK’larda bu uzaklık 25 kilometreye çıkıyor. Üzerindeki ilave kanatçıkları ve özel yüzeyi ile akıllı bombalar havada süzülerek yol alıyor. Uçak tehlikeli bölgeye girmeden görevini güvenli bir şekilde tamamlıyor.

Fiziksel Özellikler (HGK-1 ve MK-84)

Operasyonel Özellikler

Boy: 3900mm

6 m vuruş hassasiyeti

20o-70 o  arasında ayarlanabilir vuruş açısı

ANS ve KKS/ANS ile güdüm tiplerinde yüksek hassasiyet

Yüksek tahrip etkisi

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here