Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren kumaş

0

Hareketi enerjiye dönüştüren kumaşlar üzerinde çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Elde edilen yeni kumaş ise hem hareket enerjisini hem de güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor.

 

Georgia Institute of Technology tarafından geliştirilen yeni teknoloji ile elde edilen kumaş hem sürtünme yoluyla güç üretebiliyor hem de güneş ışığını enerjiye çevirebiliyor.

Üretim maliyeti oldukça düşük olan kumaş araştırmacıların hafif polimer fiber ve fiber tabanlı “triboelectric nanogenerator”ları bir araya getirmesiyle yapıldı. Kumaşın üzerinde yer alan güneş pilleri ile kumaş sarılarak hibrit bir kumaş elde edildi.

Akıllı aksesuarlar artık moda sektöründe kendine yer buluyor. Fakat akıllı cihazların sunduğu pil gücü kadar kullanılabilmesi ihtiyacımız olan enerji konusunu daha önemli hale getiriyor. Belki de akıllı aksesuarlar ile akıllı kıyafetler bir araya geldiğinde güneş enerjisi yardımıyla ‘pil ihtiyacı’ sorunu da ortadan kalkacak. Bilim adamlarının ilk testlerini gerçekleştirdiği yeni kumaş şimdilik uzun kullanım imkânı sunmuyor. Fakat bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirtelim. Kumaş şimdilik su ve nemden etkileniyor. Bilim adamlarının bu konuda da çalışmalar yapacak. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi gelen bu yeni kumaş sayesinde akıllı telefonunuzu ceketinizle şarj etmek için biraz daha beklememiz gerekecek gibi gözüküyor

 

YENİŞAFAK  26.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here