KOSGEB Desteği ile İnsansız Hava Aracı (İHA) Üretildi

0

Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Teknopark A.Ş. içerisinde kurulan Teknomer Harita Mekatronik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti., KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile Octocopter adı verilen çok amaçlı kullanım alanlarına sahip İnsansız Hava Arıcı üretimini tamamladı.

Tokat Teknopark bünyesinde Teknomer adı altında kurulan şirkette GOÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tekin Susam, GOÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Yıldırım, ARGE Sorumlusu Alper Ak ve Özel Sektör temsilcisi Mehmet Kocamanoğlu (Geomatics Group Genel Müdürü) bir ilke imza attı.

 Teknomer Harita Mekatronik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti., 26 kg. ağırlığında çok amaçlı Octocopter adı verilen aracın üretimini, proje süresi bitmeden tamamladı. Ayrıca, farklı amaçlarda kullanılabilecek 5 farklı ürün daha geliştirerek satışlara başladı.

Üretilen araçlar içerisinde, işletmenin özellikle kendi yazılımlarını kullanmak suretiyle ürettikleri, 5000 metre menzile sahip, yağmur ve karlı hava şartlarında da test edilen, uçabilen Multikopter adlı cihaz Dünya çapında eşine az rastlanacak olan bir İnsansız Hava Aracıdır. Yüksüz 65 dakikaya kadar uçarak havada kalabilen ve bir uçuşta 5 cm GSD ile 125 hektar alanı ortofoto harita amaçlı tarayıp fotoğraflayabilen multikopter, elde ettiği net görüntüleri bilgisayara ulaştırabiliyor. Resmi olarak 800 uçuştan fazla uçuş yapan multikoptere Teknomer GEO V2 ismi verilirken, haritacılık alanında kullanılmaya başlandı. Girilen koordinatlar veya haritadaki seçim üzerinden full otonom uçuş yaparak fotoğraf çeken multikopterle yapılan haritacılık çalışmalarında çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca işletmenin ürettiği ürünler arasında Zoom Kamera, NIR, Hyper spectral ve Termal kameralar taşıyabilen hava araçları da bulunmaktadır. Son testlerde 60x zoom yapabilen kamera ile eşine az rastlanacak titreşime sahip yeni Multikopter siparişlerde almış ve Türkiye’ de hizmete başlamıştır.

Üretilen ürünler; Harita, Güvenlik, Arama ve Kurtarma, Basın Yayın alanları olmak üzere daha birçok alanlarda da kullanılmaktadır.

KOSGEB’in Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında Tokat Teknopark A.Ş. kurulan işletme şimdi, taşınılacak yüke ve amaca göre yurtdışı emsallerinden çok daha üstün Multikopterler üretmeyi hedefliyor.

 

http://www.kosgeb.gov.tr/   28.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here