Yakıttan %13 Tasarruf Eden Yeni Motor Tasarımı

0

Bir zamanlar motora su girdiğinde motor çalışamaz hale gelirken şimdi ise sudan faydalanarak yakıt tasarrufu elde eden yeni bir motor teknolojisi söz konusu. Otomotiv teknolojileri alanında dünyanın öncü tedarikçilerinden biri olan Bosch’un bu uygulamasıyla yakıt tasarrufunda yeni bir çığır açıldı.

 

Su genellikle motor dışında tutmak istediğiniz bir materyaldir. Ancak, Bosch’un WaterBoost olarak adlandırılan yeni motor tasarımı, suyu motorun yanma odasına enjekte ederek motor performansını arttırmaktadır. Baktığınızda sistem basit bir fikirden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir. Yani suyun giriş ağzına püskürtülmesiyle sistem soğur. Yanma döngüsü sırasında da soğutucu sıcaklıklar yanma odasında daha fazla havayı sıkıştırarak motor performasını artıyor. Ayrıca motoru kirleten maddeleri azaltarak tam bir yanma oluşmasını sağlıyor. Yakıt verimliliği artışı, aynı yakıt miktarında daha fazla güç elde etmek, yani  yüksek rpms’te motorun tükettiği kadar yakıt emmediği gerçeğinden geliyor. Sonuçta en büyük verimlilik artışını, hızlanma ve otoban sürüşü sırasında göreceksiniz.

 

Bu teknolojiyi kullanan ilk seri otomobil üretimi, BMW M4 GTS oldu. Bosch Turbo ile küçük, üç ve dört silindirli motorları hedefliyor. Orta boy otomobiller daha çok bu tür motorları kullanmaktadır. Dolaysıyla kümülatif faydaları çok büyük olmalıdır. WaterBoost sistemli bir arabaya sahip olduğunuzda depoyu saf su ile doldurmayı da unutmayınız. Bir tank dolusu su 3,000 kilometre sürecek kadar yeterli olacak. Yani kilometre başına bir kaç millimetre tüketecek. Unutulması durumunda çok da önemi yok… Sadece WaterBoostun sundugu imkanlardan yaralanamayacaksınız.

 

Aslında motorlara su enjeksiyonu yeni bir teknoloji değil. CNET’e göre yıllardır askeri havacılık motorlarında kullanılan bir sistemdir. Ama Bosch, su enjeksiyonlu motorları yaygın bir şekilde üreten ilk firmadır. Suyun makinenize girmesinden korkunuz olmasın. WaterBoost sistemi doğru uygulandığı zaman suyun makinenize zararı olmayacak hatta faydası olacak. Bundan emin olabilirsiniz.

ELEKTRİK PORT  10.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here