Yerli İHA’nın maliyetine ilişkin ilk açıklama

0

Baykar tarafından ‘yüzde yüz yerli’ olarak imal edilen Bayraktar İHA’sı, harp başlıklı füzelerle gerçekleştirilen ilk atışlarından bu yana terörle mücadeleye önemli bir katkı sağladı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, İHA’nın geliştirilme sürecindeki maliyet hesaplarının gündeme taşınması üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

İsrail yapımı Heron’lara rakip olarak Türk mühendisler tarafından imal edilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Müdürlüğü tarafından terörle mücadele noktasında yoğun bir şekilde kullanılan İHA ile Türkiye, silahlı İHA üretip kullanabilen 6 ülkeden biri oldu.

İlk Nisan’da vurdu
Türk mühendisleri tarafından tasarlanan yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar, Nisan ayında yapılan testlerde MAM-L tipi harp başlıklı akıllı mühimmat attı. Kale-Baykar ortaklığında geliştirilen taktik sınıftaki İHA’dan Konya atış sahasında ateşlenen Roketsan’ın geliştirdiği mühimmat, 8 kilometreden hedefini tam isabetle vurdu.

Bu testlerde birlikte silahlı İHA için ‘kalifikasyon’ aşaması tamamlanmış oldu. Önümüzdeki aylarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin testlerinin yapılarak Bayraktar İHA’larının silahlı olarak da kullanılması planlanıyor. Halen devam eden testlerde, İHA’nın mühimmat taşıyacak şekilde görev yapması planlanıyor. Roketsan’ın geliştirdiği harp başlığına sahip güdümlü mühimmat, 8 kilometreden hedefini vurabiliyor.

Bayraktar’ların haberleşme kesildiğinde otomatikman yuvaya dönme gibi bir üstünlüğü de var.

“Geliştirme öz kaynaklardan”
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, gündeme taşınan ‘yerli İHA’nın maliyeti’ başlığı üzerine Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.

Bayraktar’ın açıklamaları şöyle:

“Bayraktar Taktik İHA Projesi 2007 yılından 2012 yılına kadar tüm Ar-Ge, test ve geliştirme Baykar öz kaynakları ile finanse edilmiştir.

Herhangi bir maddi destek almaksızın üstüne bu projede yer alabilmek için Baykar tarafından teminat mektubu verilmiştir.

Bayraktar TB2 kendi klasmanında en ileri otomasyon (3 Yedekli uçuş kontrol, yedekli otomatik iniş kalkış) teknolojisine sahiptir. Tüm kritik elektronik ve yazılım bileşenleri %100 Millidir. Böylesine Milli tasarım, savunma sanayiinde rekor seviye yerlilik oranı ile tamamlanmış proje ile ilgili provakatif yazılar kime hizmet eder.”

“Beşte birine mal ediyoruz”
Öte yandan Bayraktar, “Biz bunları, yurtdışından alınan insansız hava araçlarına ödenen paranın beşte birine mal ediyoruz” açıklamasını da yapmıştı.

29 bin feet’e ulaşan irtifası, 24 saat havada kalış süresi, 150 kilometre haberleşme menzili, yer sistemlerine bağımlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış ile seyrüsefer özelliği dahil pek çok ayrıcalığı üzerinde barındıran Baykar İHA, 630 kilogram maksimum kalkış ağırlığıyla 55 kilogram ağırlığında faydalı yük taşıyabiliyor.

İlk olarak 2014 Kasım tarihinde kabul aşamasını başarıyla tamamlayarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ve aktif olarak kullanımda olan Bayraktar Taktik Blok 2 (TB2) İHA kendi klasmanında dünyadaki en gelişmiş 3 yedekli uçuş kontrol sistemi ve çift yedekli bus mimarine sahip. Bu sayede hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik bir şekilde taksi, kalkış, seyir, iniş, fren ve park gibi aşamaları gerçekleştirebilmekte. Bayraktar İHA, 110 kişilik Türk mühendis ve teknisyen ekibi tarafından tasarlanmış olup, Savunma Sanayinde rekor olan %93 yerli sanayi katılımı (sektör ortalaması %50) ile üretimi yapılmaktadır.

Rekora imza attı
12 metre kanat açıklığı ve 650 kg toplam kalkış ağırlığına sahip Bayraktar TB2, 14 Haziran 2014 tarihinde kendi klasmanında en yüksek irtifa olan 27,030 feet irtifaya çıkmış, ayrıca 6 Ağustos 2014 tarihinde 24 Saat 34 Dakika’lık uçuş gerçekleştirerek rekorlara imza atmıştır.

Yurtdışı kısıtlamaya bağlı olmaksızın milli ve özgün olarak geliştirilen kritik elektronik ve yazılım bileşenleri arasında:

  1. – 3 Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi
  2. – Görev Bilgisayarı
  3. – Pitot Statik Sistemler
  4. – Servo Kontrol ve Aktüatör Birimleri
  5. – Hava Veri Kayıt Cihazı
  6. – Akılı Batarya Birimleri
  7. – Ataletsel Seyrüsefer Sistemleri
  8. – Ataletsel Ölçüm Sistemi
  9. – Elektrik Güç Kontrol Ünitesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here