Türk bilim insanlarından ‘akıllı solarbank’ projesi

0

Türk bilim insanları, akıllı solarbank projesi geliştirildi. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bu sistem sayesinde telefon, tablet ve bilgisayar kullanıcıları, ücretsiz bir şekilde cihazlarını şarj edebilecek. Ayrıca herhangi bir elektrik kablosuna ihtiyaç duymayan teknoloji, istenilen her açık alana kurulabilecek.

 

Gaziantepli Fizik ve Makine Mühendisi Onur Akar, yaklaşık 2 yıllık uğraşın ardından tamamen güneş enerjisiyle çalışan akıllı bank projesini geliştirdi. İnsanların üzerinde oturup dinlenebileceği ‘akıllı solarbank’ projesiyle banklar şarj istasyonu görevini görürken, bedava internet de sunulabilecek. Aynı proje ile sokakların aydınlatma problemi de ortadan kalkacak.

Engelli araçlarını da şarj edebiliyor

Onur Akar, Akıllı Solarbank projesi ile engellilerin önündeki engellerin de kaldırılacağını belirterek, “Elektrik bağlantısına ihtiyaç duymamaktadır. Bu nedenle istenilen her yere rahatlıkla montajı yapılabilir. Projemizin kendine özgü birçok özelliği bulunmaktadır. Güneş enerjisinden aldığı elektrik ile cep telefonu, tablet, bilgisayar, gibi birçok cihazı rahatlıkla şarj edebilirsiniz. Projenin bir diğer özelliği ise alternatif enerji ile çalışan sokak direği görevini de yerine getirmesidir. Ayrıca projenin tasarımı halka açık alanlara uygun olabilmesi için özgün tasarım dizayn edilmiştir. Akıllı Solarbank aynı zamanda engelli araçları içinde enerji kaynağı olmaktadır. Engelli araçları rahatlıkla şarj edilebilecektir. Bir diğer önemli özelliği ise Akıllı Solarbanklar da ücretsiz internet verilecektir” dedi.

image002
Güneş enerjisini elektriğe çeviren sistem, ücretsiz şarj imkanı sağlıyor.


Tamamen güneş enerjisi ile çalışacak

Akıllı Solar Bank projesinin tamamen güneş enerjisinden yararlanacağını belirten Akar, “Bu projem tamamen alternatif enerjiyle yani güneş enerjisi ile çalışacak. Güneş almazsa bile, bu akıllı bank 2 gün boyunca hiçbir enerjiye bağlı olmadan çalışabiliyor. Akıllı Bankı hiçbir yere monte etmeye gerek olmadığı için bankı istediğin yere rahatlıkla koyabilirsin” şeklinde konuştu.

Pokemon-Go oynayanların şarj sorunlarına kesin çözüm

Pokemon Go gibi oyunlar oynayan ve telefonun şarjının bitmesinden şikayet edenlerin sorununu da bu proje ile çözüme kavuştuğunu aktaran Akar, “Pokemon Go oyuncuları sürekli şarj probleminden şikayetçi. Bu banklarda cihazlarını şarj edip oyunlarına devam edebilirler. Bununla ilgili önemli geri dönüşler alıyoruz. Proje aynı zamanda aydınlatma da sağlıyor. Bu Solarbank’ı bir alana koyduğunuzda aynı zamanda bir sokak direği gibi alternatif enerjiyi kullanarak ortamın aydınlatılmasını sağlıyor. Hem sokak direği hem bank hem de akıllı cihazları şarj edebilen bir sistem. Tamamıyla güneş enerjisi ile çalışan bir sistem. Aynı zamanda yerel yönetimler bu sistem sayesinde vatandaşlara internet de verebilirler” diye konuştu.

 

YENİ ŞAFAK 31.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here