ABD savaş uçaklarını lazerle donatıyor

0

ABD Hava Kuvvetleri, lazerli savunma silahı geliştirmek üzere, Northrop Grumman adlı şirketle anlaştı.Bu silahın hava araçları arasındaki çatışmalarda gönderilen füzeleri etkisiz hale getirmek için kullanılacağı belirtiliyor.

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), yüksek enerjili lazer koruma uygulaması (SHIELD) adı verilen proje için 39 milyon dolarlık bir kontrat imzaladı. SHIELD lazer silahların süpersonik uçuşlarda kullanımı üzerine geliştirilen daha büyük bir programın bir parçası.

Yüksek hızda lazer kullanmak çok zor

Bir hava aracını lazerlerle donatmak aslında büyük bir problem değil. Ancak çok yüksek hızla birlikte gelen hava türbülansı lazer silahının etkinliğini azaltıyor. AFRL bilimcileri, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada bu sorunu 5 yıl içinde halledebileceğini belirtmişti.

Yeni imzalanan kontrata göre SHIELD projesinin 2021’in Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor. Çalışma sonucunda, düşman uçaklarından gelen füzeleri vurabilecek lazer ışınlarının uçaklara yerleştirilmesi amaçlanıyor. ‘Aktif koruma sistemi‘ olarak adlandırılan bu yöntem, kara araçlarında yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı ancak yüksek hızda giden bir uçaktan, daha yüksek hızla yaklaşan bir füzeyi vurmak oldukça karmaşık bir iş. Örneğin Rusların Mach 4,5 (saniyede 1,5 km) hızında hareket eden R-27 hava saldırısı füzesi, sadece ışık hızında ateş edebilen bir lazer savunması ile etkisiz hale getirilebiliyor.

 

Eski uçaklara da yerleştirilebilir

SHIELD üretildikten sonra, bu sistemin F-15C ve F-15E gibi mevcut savaş uçaklarına yerleştirilebileceği belirtiliyor. Ayrıca Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan C-130 ve C-17 tipi uçakların da bu sistemi kullanabileceği ifade ediliyor. Gelecekte bu sistemin minyatür bir versiyonunun helikopterler ve drone’lar tarafından da kullanılabileceği düşünülüyor.

Ayrıca, yine Northrop Grumman tarafından üretilecek olan yeni bombardıman uçağı B-21‘in de bu savunma sistemiyle donatılabileceği ifade ediliyor. Eski lazer koruma sistemleri, hayalet uçakların lazerlerle tespit edilmesine imkan sağladığı için bu uçaklarda kullanılamıyordu. SHIELD B-21’in tasarımına entegre bir şekilde geliştirilerek bu problemi ortadan kaldırabilir.

 

DÜNYA HALLERİ  01.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here