10 kişilik ekip kurana tasarım desteği geliyor

0

Sanayi Bakanlığı’nın tasarım desteklerinden artık halı, mobilya, ayakkabı, tekstil üreticileri de yararlanacak. Ar-Ge Reform Paketi kapsamındaki destekten faydalanmak için 10 kişilik tasarım ekibi kurulması gerekiyor

 

Nitelikli üretimi ve araştırma geliştirme (Ar- Ge) yatırımlarını artırmayı hedefleyen Ar-Ge Reform Paketi’nden, Türk ihraç ürünleri de yararlanacak. Türk halısı, mobilyası, ayakkabı ve tekstil ürünleri de Ar-Ge paketi kapsamındaki tasarım desteklerinden faydalanacak. Destekten yararlanmak için bir halı firmasının 10 kişilik tasarım ekibi çalıştırması yeterli olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği Ar-Ge ve tasarım desteklerinden artık sanayi alanındaki üreticiler de yararlanacak. Ar-Ge reform paketi kapsamında, tasarım merkezi kuran işletmeler de artık Ar-Ge desteklerinden faydalanacak.

 

KOBİ’LER SİPARİŞLE TASARIM YAPTIRABİLECEK

Bu kapsamda mobilya, tekstil, ayakkabı, halı üretimi yapan firmalar da tasarım desteği alabilecek. Söz konusu firmaların, tasarım desteklerinden yararlanmak için 10 kişilik ekiple tasarımcı ve teknikerlerden oluşan tasarım merkezi kurması yeterli olacak. Tasarım merkezi kurmak istemeyen üreticiler de kurulmuş olan merkezlerden hizmet satın alabilecek. KOBİ’lerin siparişe göre tasarım yaptırabileceği söz konusu düzenlemeyle Türkhalısı ve mobilyasında orijinal tasarımların ortaya çıkarılması, katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi amaçlanıyor. Desteklerle Türkiye’nin fason üretimden kurtulması da hedefleniyor. Sanayi Bakanlığı, Türkiye İhracat Meclisi (TİM) ile bu konuda ortak çalışma içerisinde. Düzenlenecek etkinliklerle, firmalara, ürünlerinde tasarıma önem vermeleri ve tasarım merkezi kurmaları çağrısı yapılacak. Üreticilere, faydalanılacak destekler hakkında da bilgi verilecek.

 

TASARIM YAPANA VERGI VE PRIM DESTEĞI SAĞLANACAK

Tasarım merkezi kuran tekstil ya da halı firması, burada gerçekleştirilen tasarım harcamalarının tamamını yıl sonunda vergi matrahından indirecek. Tasarım personeline gelir vergisi stopaj desteği verilecek. Bu personel doktoralıysa, ücretlerinin yüzde 95’i, yüksek lisans mezunuysa yüzde 90’ı, diğer eğitim düzeylerinde yüzde 80’i gelir vergisinden muaf tutulacak. Tasarım merkezi adına sigorta primi işveren hissesinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Tasarım merkezinin yaptığı tüm harcamalar damga vergisinden muaf tutulacak.

KOBİ’ler ise başka tasarım merkezlerine sipariş vererek tasarım yaptırabilecek. Bu durumda uygulanacak vergi indirimi, sipariş veren işletme ile tasarım merkezi arasında yüzde 50-50 oranında paylaştırılacak.

 

HABERTÜRK  16.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here