CW Enerji güneş hücresi üretecek

0

Türkiye’de fotovoltaik sistem kurulumlarında önemli payı bulunan şirketlerden biri CW Enerji. Sahibi Giresunlu bir Türk. Ama CW Enerji CEO’su Tarık Sarvan’a “Almanya çıkışlı bir solarcı” demek daha doğru. Çünkü iş hayatındaki geçmişi Almanya’ya uzanıyor.

Ancak kendisi son yıllarda vaktinin büyük çoğunluğunu Antalya’da geçiriyor. Nedeni de Türkiye’deki solar sistem kurulum faaliyetlerinin merkezi olarak Türk turizminin başkenti unvanına sahip bu kenti seçmesi. Hatta CW Enerji Antalya’ya öylesine yerleşmiş ki, Şirket CEO’su Tarık Sarvan, Elmalı ilçesinde bu yıl 664’üncüsü gerçekleştirilecek Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri’nin ağalığını da üstlenmiş durumda. Tarık Sarvan’a, Türkiye’deki faaliyetlerini ve hedefl erini sorduk.

► Güneş paneli üretiminiz ne durumda? 

Sorunuza cevap vermek için izninizle biraz başa dönmek isterim. Aslında biz Antalya’ya 2009 yılında pazar araştırması için geldik. Ardından 2010 yılında Antalya OSB’ye güneş paneli üretim ünitelerimizi kurduk. İlerleyen tarihlerde solarda ciddi pazar oluşamayınca üretimden vazgeçmek zorunda kaldık.

► Ama buradaki faaliyetlerinize hiç ara vermediniz bildiğimiz kadarıyla… 

Evet, bir süre üretim yapmadık ama solar enerji faaliyetlerimiz kesintisiz devam etti. Küçük ölçekli şebekeye bağlı ya da şebekeden bağımsız (off -grid) solar projeleri geliştirme ve kurma işlerine yoğunlaştık.

► Üretiminden vazgeçtiğinize göre kullandığınız panelleri nerden aldınız? 

Bunları kendi know-how’ımızla, kendi tasarım ve reçetemizle, kendi markamız altında yurtdışındaki partnerlerimize ürettirdik ve Türkiye’ye getirttik. Bugüne kadar kabulü yapılmış ilk 500 MW’lik kabulü yapılmışların içinde sadece CW enerji panelleriyle 17 MW kurulum yapmışız. Başka paneller kullanarak yaptıklarımız da var. Toplam kurulumda biz CW Enerji olarak dördüncü sıradayız.

► Panel üretimine de yeniden başladınız sanırım… 

Evet. Şu anda biz yeni mevzuata göre Antalya OSB’de 60 MW’lik bir panel üretim hattı kurduk. Hedefimiz bu yılın sonunda ya da 2017’nin ilk aylarında yıllık 120 MW’lik üretim kapasitesine ulaşmak. Aslında hücre üretimine de girmeyi düşünüyoruz. Bu da hedefl erimiz arasında.

Hücre üretimi yüksek bir teknoloji mi gerektiriyor? 

Yüksek teknolojiden ziyade, yüksek finansman gücü gerektiriyor. Dayanma gücü gerektiriyor. Ayrıca bu işe uygun insan kaynağı da lazım. Bu kaynak Türkiye’de henüz yok. Biz CW enerji olarak ingottan wafer dilimleyip hücre haline getireceğiz. Hücreleri hem kendimiz kullanmayı hem de Türkiye ve diğer ülkelerdeki panel üreticilerine satmayı planlıyoruz.

► Hücre üretim tesisinin kapasitesi ne olacak? 

Hücre üretim kapasitesinin 600 MW’nin üzerinde olmasını öngörüyoruz. Her bir makine 120-130 MW üretiyor. Biz bunlardan beşini bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Toplamı 680 falan ediyor. Toplam kapasiteyi 200-300 MW şeklinde gruplandırabiliyorsunuz.

► Ne zaman hayata geçecek hücre üretimi? 

Gelecek yılın sonlarında ve izleyen dönemde bu konudaki ilk somut adımları atmış oluruz. Bunun için iyi bir ekip oluşturacağız. Finansı ve know how’ı bir araya getireceğiz. Kurucu ana ortak CW Enerji olacak. Diğer ortaklar yurt dışından olacak. Çünkü Türkiye içinde böyle bir altyapı ve know how sahibi firma yok.

Hücre yatırımı ne kadarlık harcama gerektiriyor? 

A’dan Z’ye 600 MW’lik hücre üretim tesisi 30 ile 50 milyon Euro arasında değişen bir yatırımla hayata geçirilebilir. Yatırım maliyetini kullanacağınız teknoloji ve tercihleriniz belirleyecektir. Biz iyi bir teknolojiyle önü açık bir tesis kuracağız.

AR-GE ve tasarım merkezi yolda

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, 2017 yılında Antalya’ya güneşi merkezine alan, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren bir Ar-Ge ve teknoloji merkezi kurmayı planladıklarını açıkladı. Sarvan, böylesi bir merkezin Türkiye’de sadece enerji sektörü için değil, bütün imalatçı yerli kuruluşlar için de büyük bir ihtiyaç olduğu görüşünde. Üniversitelerin de içinde yer alacağı bu Ar-Ge merkezi sayesinde bilgi transferi yapıp, yeni ürünler geliştirmek istediklerini aktaran Sarvan şunları söyledi: “Daha verimli hücreler geliştirme, daha az alandan daha yüksek enerji sağlama gibi çabalarımız olacak. En önemli noktalardan biri de şu, kalifiye eleman yetiştirmiş olacağız. Türkiye’deki sanayiciye hizmet edecek bir araştırma ve ürün geliştirme merkezi olacak. Doğru malzemeyle doğru tasarımla en gelişmiş ve en rekabetçi ürünleri geliştirmelerini sağlayacak desteği sunacağız. Böylece Türkiye’deki firmalar, dünya pazarlarında da gerek satın alma konularında gerekse kendi geliştirdikleri ürünleri satma konusunda çok ciddi bir know how ve teknoloji desteğini her an yanlarında bulabilecekler.”

664 yıllık yağlı güreşlere solarcı ağa

CW Enerji CEO’su Tarık Sarvan, iki yıldan bu yana, bu yıl 664’üncü kez gerçekleştirilecek Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri’nin ağalığını da üstleniyor. “Bir solarcı nasıl güneş ağası oldu” sorusuna Tarık Sarvan’ın verdiği cevap şöyle: “Ata sporlarına yoğun ilgi duyarım. Güreş de sevdiğim bir spor. 13 yaşındayken Sakarya’da minikler klasmanında güreşmişliğim vardır. Biz Türkiye’deki ilk solar yatırımlarımızı Elmalı’da gerçekleştirdik. ‘Türkün İlk Er Meydanı’ unvanına sahip Yeşilyayla Yağlı Güreş etkinliklerinin de Elmalı’da yapıldığını duyunca da heyecanlandım doğrusu. Bu etkinliği desteklemeyi de görev bildim. Bu yıl 2-3-4 Eylül 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek 664. Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri’ne tüm halkımızı bekliyoruz.”

Mehmet KARA – Dünya – 25 Ağustos 2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here