İTÜ BeEngine Takımına AIAA Tasarım Yarışması’nda İkincilik

0

Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA), Hava Solunum İtki Sistemleri Entegrasyon Teknik Komitesi (ABPSI), Yüksek Hızlı Hava Solunum İtkisi (HSABP) ve Gaz Türbin İtkisi (GTE) komiteleri tarafından organize edilen “Uçak Motoru Tasarım Yarışması’nda İTÜ BeEngine takımımız birinciliği çok az bir farkla kaçırarak AIAA Tasarım Yarışması’nda ikinci oldu.

Danışmanlığını İTÜUçak Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Onur Tunçer’in üstlendiği İTÜ BeEngine takımı üyeleri Olcay Sarı ile Orçun Bulat temsil etti. Yıl içinde hazırladıkları teknik raporun değerlendirilmesi sonucu, tüm dünyadan gelen onlarca rapor arasından seçilerek üç finalistten biri olan ekibimiz, Amerika’nın Salt Lake şehrinde düzenlenen 52. Joint Propulsion Conference etkinliğine davet edildi. Bu saygın konferansa katılan takımımız, jüri üyelerinin karşısında tasarımlarını sundu ve ikinci sırada yer aldı. 

 

ABD’de her yıl düzenlenen yarışmanın bu seneki konusu ise ülkemiz de dahil birçok ülkenin askeri pilot yetiştirmek için kullandığı T-38 ses üstü eğitim uçağına alternatif motor tasarımı oluşturmaktı. NASA’nın astronot eğitimlerinde de yararlanılan bu uçak için AIAA tarafından düzenlenen yarışma kapsamında kabiliyeti artırılmış, aynı zamanda yakıt tüketimi de düşürülmüş bir art yakıcılı (jet motorlarında egzoz gazları üzerine yeniden yakıt püskürterek yanmamış egsoz gazlarını tekrar yakarak itme sağlayan sistem) turbofan motorun kavramsal tasarımı gerçekleştirildi. 

 

image002 

 

http://www.itu.edu.tr/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here