Görülmesi gereken 10 teknoloji ve inovasyon müzesi

0

En büyük zevklerinizden biri evde bozulan elektronik aletleri açıp yeniden kullanılır hale getirmeye çalışmaksa bu müzeleri çok seveceksiniz. Teknolojinin tüm hızına rağmen halen bu kadar popüler olan ve ilgi gören geçmişe açılan bu geçitler seyahatleriniz sırasında görülmesi gerekenler listenizde olsun. İşte yazın görebileceğiniz 10 müze…

 

 

1. Ulusal Hava ve Uzay Müzesi

 image001

 

The National Air and Space Museum, Washington’daki Smithsonian Enstitüsü’nün bir parçası ve dünyanın en iyi insan uçuş tarihi ve havacılık müzesi olarak adlandırılıyor. Müze, ziyaretçileri insanlığın ilk uçma girişimlerini gerçekleştirdiği dönemlerden günümüze süren bir yolculuğa çıkarıyor: II. Dünya Savaşı’ndaki uçaklar ve pilotların giydiği kıyafetler, uzayın keşfi ile başlayan sürecin ardından ilk insanın aya inişi, modern uzay keşfine dek yaşanan tüm süreçler ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgi bilmek, görmek istediğiniz her türlü done bu müzede. Ayrıca nesnelerin uzaydaki görüntüsüne de şahit olacaksınız. Bünyesinde gün boyu dönüşümlü şekilde film gösteren bir IMAX sineması bulunuyor. Müzeyi gezerken uzaya gitmiş kadar olacaksınız. Eğer denemek isterseniz astronot dondurması müzenin hediyelik eşya dükkanında en çok rağbet görenlerden.

 2. Deutsches Museum

image002Münih’teki Deutsches, dünyanın en büyük bilim ve teknoloji müzesi. Isar Nehri üzerindeki küçük Müzeler Adası üzerinde konumlu. İçinde 30 binin üzerinde farklı ve çoğu muhtemelen bir daha göremeyeceğiniz nesnelerden oluşan, bilim ve teknoloji alanında 64 bilim dalına ait bölüm var. Bilimlerin büyük çoğunluğu oluşum ve çalışma koşullarında sergilenmiş. Öyle ki yeraltındaki maden ocağından çıkmak epey yürümeyi gerektiriyor. Müzeyi bitirebilmek için en az birkaç gününüzü harcamanız gerekli. Hayranlık uyandıran müze insanoğlunun varoluşundan bugüne kadarki buna gezdiğiniz gün de dahil, her türlü teknolojik ve bilimsel gelişimi sergiliyor.

3. Hong Kong Uzay Müzesi

 image003

 Eğer Hong Kong’u ziyaret ediyorsanız bu muhteşem uzay müzesini ziyaret ettiğinizden emin olun. Müze astronomi ve uzay bilimini yaygınlaştırmak için kurulan ilk lokal planetarium’u ile ünlü. Doğu ve batı olmak üzere iki kanadı bulunuyor. Doğu kanadında planetarium çekirdeği, Uzay Bilimleri Evi, Uzay Tiyatrosu, workshop’lar ve ofisler yer alıyor. Batı kanadı ise Astronomi Salonu, Konferans Salonu, astronomi kitap mağazası, hediyelik eşya dükkanları ve ofisler içeriyor. Enfes meteorlar koleksiyonu olan müzede, etkileşimli elektronik cihazlar ve sergiler yardımıyla uzayın gizemleri hakkında epeyce bilgi sahibi olacaksınız. Ayrıca hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik yıl boyunca uzayla alakalı etkinlikler, gösterimler düzenleniyor.

4. İsviçre Ulaşım Müzesi

image0045. Ulusal Medya Müzesi

image005
Birleşik Krallık, Bradford’daki bu enfes müze fotoğraf, film, televizyon, internet, animasyon ve video oyunları tarihleri hakkında bir dizi sergiye sahip. Müze içindeki sergilerin büyük çoğunluğu interaktif. Ziyaretçiler kameramanlıktan spikerliğe, yönetmenliğe televizyon yayıncılığının farklı yönlerini deneyimleyebiliyorlar. Oyun Salonu’nda oyun oynayıp, animasyon dünyasını keşfetmek, BFI Mediatheque’da sevdiğiniz bir filmi veya programı başka bir kafayla izlemek ve Büyü Fabrikası’nda ışık, lensler ve renklerle oynamak da sunulan hizmetler arasında. Müze ayrıca bilim ve teknoloji alanlarına da ayrı bir önem vermiş. Yeşil ekrandan ışık ve renk ilkelerine kadar pek çok konu mercek altında.

6. Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi

image006

Bilim ve Teknoloji Müzesi, farklı temalar içeren bölümlere ayrılmış. Dünyayı Keşif, Hayvanlar Alemi, Robot Dünyası bunlardan sadece birkaçı. Bölümler; robotlar, tasarım, ışık, uzay ve doğal dünya ile ilgili bir dolu sergiye sahip. En çok ilgi çeken departmanların başında bilimsel deneylerin sergilendiği alan geliyor. Zihin gücüyle nesneleri hareket ettirmek, bisiklet sürerken vücudun çalışma sistemini yandaki iskeletten izlemek, göz yanılmalarına dair ilginç düzenekler ve daha nicesi. Ayrıca yıl boyunca teknoloji ve bilim hakkında eğitici filmlerin de oynandığı bir tiyatrosu bulunuyor. Gösterimdeki kısa filmlerin büyük çoğunluğu Çince oynatılıyor. Yapmanız gereken dili anlamaya çalışmak değil teknolojiyi gözlemlemek olursa işiniz kolaylaşabilir.

7. Teknoloji Müzesi

image007
The Tech Museum of Innovation Kaliforniya’da konumlu müze. kar amacı gütmeyen bir 501c3. Birçok sergi ve teknolojik nesneye sahip ve interaktif yapıda. IMAX sinemasında sürekli dönen programlarla teknolojiye dair eğitici bilgiler veriyor. Dilerseniz müzede kendi robotunuzu icat edebilirsiniz. Her yıl müze Teknoloji Ödüllerine ev sahipliği yapıyor ve insanlığa yardımcı teknolojik fikirler ve icatlar ödüllendiriliyor.

8. Samsung İnovasyon Müzesi

 image008 (1)
Samsung teknoloji tarihindeki gelişmeleri sergileyen devasa müze 2014’te Güney Kore’nin Suwon kentinde açıldı. Müzede Samsung teknolojisi ile beraber rakiplerin – Intel, Sony, Sharp, Nokia, Motorola ve Apple – teknoloji dünyasına kattığı ürünler de sergileniyor. Müze görevi de gören dev yapı aslında bir inovasyon merkezi. Elektronik endüstrisinin tarihi Mucitlerin Çağı, Sanayi Çağı ve Yaratıcılık Çağı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Giyilebilir teknoloji Thomas Edison, Graham Bell ve Faraday gibi mucitlerden başlayıp günümüze ulaşıyor. Müzeyi gezmek için önceden rezervasyon almanız lazım.

 

9. V&A Çocukluk Dönemi Müzesi

image009

Londra’da bulunan müze oyuncaklar, oyun evleri, çocuk oyunları ve kostümler de dahil olmak üzere çocuk ve çocukluğa dair dünyanın en iyi koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Yakın bir tarihte revize edilen otelin içeriği ve görüntüsü daha da zenginleştirilmiş. Victoria&Albert Müzesi’nin pir parçası olan Çocukluk Dönemi Müzesi, 1872 yılından beri çocuklarla alakalı nesnelere ulaşıp bunları sergiliyor. Müzedeki eserlerin büyük çoğunluğu çocuklar tarafından kullanılmış ve anıları, hikayeleri olan eserler. Çocuklar için gösterimlerin yapıldığı müzede oyun alanları da bulunuyor.

 

10. İmparatorluk Savaş Müzesi

 image010

Çelik iskeletli, alüminyum kaplı yapı asimetrik bir görüntüye sahip. 55 metrelik çelik zeminin tepesinden aşağı bakmak oldukça ürkütücü. İmparatorluk Savaş Müzesi tarafından kurulan on beşinci müze, İngiltere’de Manchester şehrinde bulunuyor. Modern zaman savaşlarının insanlığa olan etkilerini ve bunun sonuçlarını incelemek ve sergilemek amacıyla kurulmuş. İçeride ana sergi salonu ve özel sergi galerileri barındırıyor. Müzede düzenli periyodlarla sergiler, işitsel – görsel sunumlar gerçekleşiyor. Müze harika bir manzara ve kafe ve restorana da sahip.


BİLGİÇAĞI

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here