Dünya Ekonomik Formu’na göre hayatı değiştirecek 10 teknoloji

0

WEF’e göre nano sensörler, akıllı otomobiller ve yeni nesil piller yenilikçi teknoloji alanında öne çıkarken genetik alanında devrim yaşanacak

 

Küresel sorunlara yenilikçi çözümler üreten, insan hayatını kolaylaştırarak endüstriyel dönüşüme ve ekonomiye katkı sunan, yılın 10 önemli teknolojisi belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan raporda, bu yılın yükselen 10 teknolojisi arasında ilk sırada “nano sensörler ve nano-nesnelerin interneti” yer alırken, bunu “gelecek nesil bataryalar” ve yeni nesil genetik teknolojiler izledi. Rapora göre, 2020 yılına kadar 50 milyar cihazın internete erişiminin sağlanması öngörülürken, nanometre ölçeğine kadar küçültülen sensörler aracılığıyla insan vücudu da dahil olmak üzere şehirler, evler ve fabrikalar hakkında daha detaylı bilgiler, daha ucuz ve anlık alınabilecek. 

 

BANKALAR SANAL OLACAK 

Tıp alanında devreye girecek bir diğer teknoloji de optogenetik olacak. Işığın beyin üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalının beyne yönelik devrimsel tedavi yöntemlerini mümkün kılacak. Diğer yandan metabolik sistem mühendisliği ile başta bitkiler olmak üzere biyolojik yapıların kopyalanıp ucuza üretilmesi planlanıyor. Bu yöntemle fosil yakıt bağımlılığının önüne geçilmeye çalışılacak. Geleceğe yön vermesi beklenen bir diğer gelişme de finans alanında yaşanacak. Ödeme sistemlerinde Bitcoin’in de altyapısını oluşturan hızlı ve güvenli blok zinciri sistemi ile para transferleri bankalara gerek kalmadan online olarak güvenli bir şekilde yapılabilecek. 

 

TEKNOLOJİ HAYATIN HER ALANINA ÇÖZÜM ÜRETECEK 

1-AKILLI OTOMOBİLLER 

Otonom sürüş ve tamamen bağımsız hareket eden otomobillere yönelik çalışmalar sürüyor. Teknolojinin hedefi ise araçları insanların kullanmadığı bir trafik ortamı yaratarak hem kazaları önlemek hem de çevreyi gözetmek

 

2-NANO SENSÖRLER

Sensörler hızla küçülerek milimetrenin binde biri boyutuna kadar inecek. Böylece gerek nesne ve gerekse insanın vücudunda yer alarak başta sağlık olmak üzere çok farklı kullanım alanı ortaya çıkacak.

3-YENİ NESİL PİLLER 

Gelecek nesil bataryalarla da yenilenebilir enerji kaynaklarına alternatif oluşturulacak. Bataryalarla enerji depolamada sodyum alüminyum ve çinko kullanılarak gece gündüz enerji kaynağı sağlanacak.

4-SANAL BANKACILIK

5- YENİ MALZEMELER

6-DİJİTAL ORGANLAR

7-YENİ NESİL GÜNEŞ HÜCRELERİ

8-YAPAY ZEKÂ ORTAMI

9-OPTOGENETİK

10-METABOLİK SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ

 

 

HABERTÜRK  08.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here