Juno’nun dev adımı

0

NASA’nın Juno uzay aracı, 5 yıllık yolculuktan sonra, Dünya’ya 869 milyon kilometre uzaklıktaki Jüpiter’in yörüngesine başarıyla oturdu. Juno’nun amacı, Güneş Sİstemi’nin bu dev gezegeninin sırlarını çözmek.

 

Amerİkan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından Jüpiter’in yörüngesine girdi.
Jüpiter’in iç yapısını inceleyecek Juno’nun, görevi sırasında gezegenin çekim kuvveti, manyetik alanları, ve atmosferik dinamiklerine dayanan veriler üzerinden Jüpiter’in oluşum ve evrimine ilişkin sırları çözmesi hedefleniyor. Juno, ABD’nin Floridaeyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonun’dan, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in sırlarını çözmek amacıyla 5 Ağustos 2011’de fırlatılmıştı.

 

EKİPTE TÜRK DE VAR

Dünyaya tam 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşen tarihi olayı ABD’ninCalifornia eyaletine bağlı Pasadena şehrindeki NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory’den (JPL) yöneten Juno Misyon ekibi, uzay aracının yörüngeye yerleşmesiyle büyük heyecan yaşadı. JPL’de görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

 

İLK ‘DOĞAN’ GEZEGEN

“Juno, Jüpiter’in en yakınına kadar gelip yörüngesine giren bir uzay aracı. Jüpiter hakkında bugüne kadar bildiklerimizi kökten değiştirebilir. Juno ile Jüpiter’in aşırı yoğun manyetik alanının neden oluştuğunu anlamamızın yanında, atmosferinin altında gerçekten neler olduğunu da öğrenebileceğiz. Aslında Güneş 4,5 milyar yıl önce daha yeni oluşurken, ilk gezegen olarak Jüpiter’in oluştuğunu tahmin ediyoruz. Jüpiter’i anlarsak, Güneş Sistemi’nin de, gezegenlerin de nasıl oluştuğuna ışık tutabiliriz.”

İŞTE JUPİTER

– GÜNEŞ’e uzaklıkta 5’inci, sistemin en büyük gezegeni.

– Ekvator genişliği 143 bin kilometre.

– O kadar büyük ki, içine Güneş Sİstemi’ndeki diğer 8 gezegen rahatlıkla sığıyor.

– Jupiter’in içine tam 1000 Dünya sığdırmak mümkün.

– Kütlesi 80 kat daha ağır olsaydı, bir gezegen değil, yıldız olacaktı.

– Jupiter dev bir ‘gaz’ gezegeni. Atmosferi aynı Güneş gibi helyum ve hidrojen ağırlıklı.

– Dev Kırmızı Leke’si de Jupiter kadar ünlü. Bu leke aslında Dünya’nın yarıçapının 3.5 katı kadar büyüklükte, saate bin 200 kilometreyi bulan hızda esen rüzgârlardan oluşmuş muzzam büyüklükte bir kasırga.

– Jupiter’in bir günü sadece 10 saat. Güneş etrafındaki bir turu ise 12 yıl.

– Yüzeyde sıcaklık sıfırın altında 145 derece, çekirdek sıcaklığı yaklaşık 24 bin derece Celsius.

– Yerçekimi kuvveti Dünya’nın yaklaşık 2.4 katı. Dünya’da 100 olan bir kişi, Jupiter’de 240 kilo olacaktı.

– Dört büyük ayı var: Io, Europa, Ganymede ve Callisto. Bu ayları Galileo Galilei 1610 yılında buldu.

 

HÜRRİYET  05.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here