Google I/O konferansında geleceğin teknolojileri tanıtıldı

0

 

GoogleGoogle I/O konferansında hem Android N’den bahsetti, hem de çok sayıda sürprizini tanıttı!

 

 

Google, bu yılın Google I/O konferansında, başta Android N olmak üzere, pek çok yeniliği sahneye çıkarttı. Bu yenilikler arasında sanal asistanlar, yeni uygulamalar ve yeni bir Android N ön izleme sürümü yer alıyor.

Şimdi gelin, tanıtılan yeniliklere yakından bakalım.

Android N

Google, Android N için, tanıtımdan bu yana iki farklı geliştirici ön izleme sürümü yayınlamıştı. Bugün de gözler, doğal olarak en son Android sürümünün üzerindeydi. Google I/O konferansında, bu seriye üçüncü ön izleme sürümü de eklendi.

 

İlk iki sürüm, Google tarafından “ikinci cihazlara” kurulacak sürümler olarak tanıtılmıştı. Ancak üçüncü ön izlemede bu durum değişti. Google, yeni ön izleme sürümünün “beta kalitesinde” olduğunun sözünü veriyor.

Bugün yayınlanan üçüncü Android N geliştirici ön izleme sürümü, şu cihazlar için indirilebilir durumda:

* Nexus 5X
* Nexus 6
* Nexus 6P
* Nexus 9
* Nexus Player
* Pixel C
General Mobile 4G (Android One)
Sony Xperia Z3

 

Google, Android N’in final sürümüne kadar 2 yeni ön izleme sürümü daha yayınlayacağını daha önce açıklamıştı. Final sürümün ise, yaz sonuna doğru yayınlanması bekleniyor.

Android N’deki “N” harfinin hangi tatlıyı ifade ettiği ise açıklanmadı. Bunun yerine Google, kullanıcıların önerilerini beklediğini söyledi.

image002

Şimdiye kadar Apple‘ın Siri’si ve Microsoft‘un Cortana’sına Google Now ile cevap vermeye çalışan Google, artık gerçek bir dijital asistana sahip. I/O konferansında tanıtılan Google Assistant, basit bir “soru – cevap” motoru olmaktan fazlasını sunacak. Google CEO’su Sundar Pichai, yeni asistanı tanıtırken, karmaşık sorulara başvurdu ve Google Assistant, bu soru veya isteklere hızlı bir şekilde cevap vermeyi başardı.

Google Assistant, akıllı telefonlarda, Android Auto destekli araçlarda ve Google Home‘da kullanılabilecek.

 

Google Home

Google’ın, Amazon‘un Echo’suna verdiği cevap olarak tanımlanan Home, aslında bir hoparlör ve mikrofona sahip olan “fziksel bir dijital asistan.” Çalışma mantığı ise, Google’ın yeni sanal dijital asistanı Google Assistant’a dayanıyor. Akıllı telefonunuzda sanal asistanları nasıl kullanıyorsanız, Home’da da aynı şekilde kullanmanız mümkün.

 image003

Google Home, Chromecast ile bağlantılı çalışma yeteneğine de sahip. Bu sayede Chromecat’in bağlı olduğu televizyonlarda müzik yayını yapılabiliyor.

Google Home’un basit bir görünümü var. Ancak ilerleyen zamanlarda, cihazın alt kısmı için farklı renk seçenekleri sunulacağı açıklanmış durumda.

Google Home, yılın ilerleyen aylarında satışa sunulacak. Kesin bir tarih verilmediği gibi, fiyat hakkında da bir açıklama yok.

Allo ve Duo

 

Google I/O konferansının ilgi çeken açıklamalarından biri de, iki yeni uygulama hakkındaydı. Allo ve Duo adı verilen iki yeni uygulama, Hangouts’a alternatif olacak.

image004

Allo, Google Assistant’ın da içerisinde entegre edildiği bir mesajlaşma uygulaması. Google, şifreleme özelliği sayesinde gönderilen mesajların tamamen güvende olduğunu söylüyor.

Duo ise, bir görüntülü konuşma uygulaması. Allo’da olduğu gibi, Duo’da da uçtan uca şifreleme kullanılıyor. Google, internet bağlantı kalitesi nasıl olursa olsun, görüntülü görüşmelerin sorunsuz bir şekilde devam edeceğinin sözünü veriyor. Zira uygulama, görüntünün kalitesini bağlantı kalitesine göre ayarlıyor ve iletişimin kesintisiz devam etmesini sağlıyor.

Her iki uygulama da, yakın bir zamanda Android ve iOS için sunulacak.

Google Daydream

 

Android N ile birlikte gelecek olan Daydream, Google’ın yeni VR platformu. Oculus Rift’in Home View’ına benzeyen platform, tüm VR uygulamalarının yer aldığı bir masaüstü gibi düşünülebilir. VR başlığı taktığınızda sizi bu “masaüstü” karşılıyor ve mevcut tüm VR uygulamalarını tek bir çatı altında, sanal gerçeklik içerisinde görüp kontrol edebiliyorsunuz.

 

image005 

Google, yeni bir VR başlığını tanıtmış değil. Ancak önümüzdeki aylarda, Samsung veHTC gibi kendi VR başlıklarına sahip üreticilerin, Daydream uyumlu yeni başlıkları piyasaya süreceği biliniyor.

 

HÜRRİYET 19.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here