Bomba taşınırken tesbit edilecek

0

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri Derneği ve Silikon Vadisi Yüksek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu Başkanlığı görevlerini yürüten bilişim uzmanı Yılmaz Sönmez, ‘canlı bomba’ ile ‘bombalı araçlara’ yönelik geliştirdiği yazılım projesiyle üst düzey yetkililere sunum yaptığını ifade etti. Sönmez, ‘bomba’ tehdidine karşı geliştirdiği mekanizmanın ayrıntılarını HABERTÜRK’e anlattı.

 

Mekanizmanın sensörlerini Güney Kore’den, iskeletlerini Amerika’dan getireceklerini dile getiren Sönmez, “Yazılımlarını biz yaptık, Türk ürünü. Pazartesi günü Ankara’da üst düzey görüşmelerimiz tamamlandı. Sistemin 81 ilde kurulması için firma olarak 854 nokta belirledik ve yetkililere nerelere kurulacağını proje halinde sunduk” dedi.

 

ŞEHİR GİRİŞİNDE KONTROL

Sistemin 3 aşamayla Türkiye’de hayata geçebileceğini vurgulayan Sönmez, “Şehir girişlerine araçların yavaşlayarak geçtiği HGS ve OGS gibi kontrollü geçiş sistemi kurulmalı. Bu mekanizmayla 60 kilometre hızla geçen araçların içindeki bütün materyaller ayrıntılı x-ray ile fotoğraflanarak tespit edilecek ve tehdit oluşturan araç biraz ileride kurulacak polis noktasında durdurulacak” diye konuştu.

 

ŞÜPHELİ ARAÇLARIN TESPİTİ

İkinci olarak yerel ve merkezi bilgilerin toplanacağı bir merkezin kurulması gerektiğini belirten Sönmez, “Bu mekanizmayla ikiz plakalar tespit edilerek yerel ve merkezi birimlere aynı anda bilgi aktarılacak” ifadesini kullandı. Sönmez, yazılımla, ülke içerisindeki bütün araç bilgilerinin tek bir merkezde toplanabileceğine dikkat çekti.

Bilişim uzmanı Sönmez, projelerindeki canlı bombayı önleme sistemini de şöyle anlattı: “İki dubanın içerisine yerleştirilen canlı bomba sensörleri vatandaşların yoğun olarak geçtikleri AVM, metro, tramvay, metrobüs ve meydanların girişlerine konulabilir. Canlı bomba radarı sadece canlı bombaları değil, kişilerin üzerindeki kesici aletleri, uzun ve kısa namlulu silahları da tespit edebiliyor. Canlı bomba radarından geçenlerin üzerinde taşıdıkları aletler tehdit yüzdesine göre yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerle ekrana uyarı gönderilecek ve isteğe bağlı olarak alarm çalacak.”

 

Yılmaz Sönmez, her iki sistemin de 5 yıldır Amerika ve İsrail’de kullanıldığını da sözlerine ekledi.

image002HABERTÜRK  05.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here